• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Hranire iarna cu sirop

Creat de Viorelalbinaru, Martie 02, 2013, 04:33:24 p.m.

« precedentul - următorul »

PACO


Eugen B

Aici in vest am dat sirop si in decembrie in ianuarie, au fost zilele alea 3-4 la rand cu vreo 20-21 grade aici, si pe zi lau dus tot. Conteaza vreme, nu se da sirop de regula iarna, prin iarna inteleg temperaturi scazute, nu ridicate. Aici au fost in decembrie si ianuarie peste 10-12 zboruri de curatire, poate si mai multe. sa nu zic ca de nush cate zile iasa zilnic albinele. Trebe sa fim atenti la temperatura, nu anotimp. Cel putin in timpurile astea ciudate. Repet la soare au fost si 20-23 grade in vestul romaniei iarna asta.

PACO

Ce spui tu inseamna ca voi nu ati avut iarna.Totusi am si eu o intrebare: de ce sa dai sirop in decembrie si ianuarie?

Eugen B

A fost si iarna, dar foarte putin. Completare la stupii care au nevoie. Fiecare face ce vrea cu stupii lui. Vad ca e martie, nu au murit stupii, albina e, deci nu cred ca a fost ceva rau. Nu aveam de unde sa stiu ca vine vreme asa buna in februarie si martie, cu cules bun de polen si  mai is si ceva plante inflorite vizitate de albine din care mai baga si o gusa de nectar. Conteaza vremea zic eu, nu neaparat anotimpul, poate in 10 ani mergem iarna la salcam, cine stie. Nu incurajez pe nimeni sa faca asa ceva. Fiecare cu strategia lui, o sa incerc si diferite metode de hranire, dar cu timpul. Indicat e sa nu fie stoarsa miere de tot din stup.

PACO

Cam cate albine mai sunt ? Ma tenteaza si pe mine sa dau sirop iarna viitoare.

Eugen B

sirop invertit am dat in iarna, sa fie foarte clar, nu de zahar. cred ca la asta te referi Paco

PACO

Ma refeream la populatie,  ce cantitate de albina ai scos in primavara ?

Eugen B

Aici in vest a cam fost primavara din decembrie, albina este, sunt fel si fel de stupi, sunt si cu 3-4 intervale de albine(astia is mai mult roi), si sunt si cu 7-8 intervale pline. Eu lucrez la o stupina mai mare dar probleme cu asa ceva nu am vazut deloc. Dar trebe avut grija daca e frig nu e bine sa se dea sau e interzis sa se dea. Repet aici in luna Ianuarie au fost 18-19 grade la umbra si in decembrie la fel, deci este o iarna anormal. Eu zic sa fim atenti la vreme.

Cubby

Azi am fost si am verificat siropul si a fost bun, asa ca l-am mai lasat sa il ia. Multumesc pentru sfaturi si idei. Probabil nu a fost luat pentru ca a plouat 1 saptamana cu temperaturi de 2-5 grade si au stat in ghem.

PACO

Citat din: Eugen B din Martie 12, 2014, 12:20:49 a.m.
Aici in vest a cam fost primavara din decembrie, albina este, sunt fel si fel de stupi, sunt si cu 3-4 intervale de albine(astia is mai mult roi), si sunt si cu 7-8 intervale pline. Eu lucrez la o stupina mai mare dar probleme cu asa ceva nu am vazut deloc. Dar trebe avut grija daca e frig nu e bine sa se dea sau e interzis sa se dea. Repet aici in luna Ianuarie au fost 18-19 grade la umbra si in decembrie la fel, deci este o iarna anormal. Eu zic sa fim atenti la vreme.eu inteleg ca lucrezi intr o stupina mare dar raspunsul e vag, ma intresa un raspuns de genul" am bagat familia pe 5 rame si am scos o pe 7 sau pe trei sau daca vrei, sa reiasa gradul de populare sau depopulare. Sa stii ca toti apicultorii au stupi de la trei intervale pana la 8.

albinasebes

daca este frig nu pot sa ia siropul iar in al doilea rand favorizam umezeala sin lada si implicit mucegaiul.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

Eugen B

Paco eu inteleg ca tu vrei sa sti daca siropul invertit a afectat cresterea sau nu? Deci siropul invertit a fost luat in 1-2 zile maxim de albine, ma refer in luna decembrie si ianuarie. Nu au fost pagube la albine, am dat mancare sa isi traga in cuib in caz ca veneau vreo 2-3 luni de iarna si nu puteam sa le dau mancare. Nu aveam de unde sa stiu ca nu va fi iarna in vestul romaniei. Din ianuarie,posibil decembrie matcile au inceput ponta si stupii respectivi au crescut in populatie. Stimularea am inceput-o, si sa nu exclud faptul ca albinele poate de mai bine de 8-10 zile baga polen aproape zilnic. Daca e ceva putem vorbi si pe privat

jenica67

Eugen B, nu vrei sa ne spui si noua, de unde esti din vestul tarii. Ca la mine vremea este foarte constanta si este cald in general si nu tin minte sa fi avut in decembrie si ianuarie 18-19 grade ?? Cand zici ca au fost temperaturile alea ?? Si inca ceva, de ce nu ai asigurat tu rezervele la timp si a trebuit sa dai sirop in timpul iernii ??
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

Eugen B

Martie 14, 2014, 12:23:22 p.m. #58 Last Edit: Martie 14, 2014, 12:30:25 p.m. by Eugen B
Am si scris mai sus, nu stiam ce va fi iarna asta, si in plus nu sunt singur la stupina. Era posibil sa se prelungeasca iarna, stai linistit sub 15 kg de miere nu a avut nici un stup. Unii poate au avut si 20, dintre care peste 60-70 % miere curata. Eu am stat in caransebes dar stupana e in judetul arad. Imi pare rau ca nu am facut poza la termometru. Fiecare face ce vrea la el in stupina, aici spui concret daca vrei sau nu ce faci. Lucrez la o stupina frumoasa si nu a murit nici un stup iarna asta. Eu doar am zis ca am dat sirop si atat. Daca nu scrie asta in vreo carte sau nu zice vreo vedeta stupar e alta treaba, lucrez cu oameni cu experineta si se pare ca merge treaba.