• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Hranitorul de podisor

Creat de ciucur, Ianuarie 27, 2013, 05:05:57 p.m.

« precedentul - următorul »

ciucur

Dragi colegi,

Poate intreb o prostie.
A incercat cineva sa administreze apa/ceai in perioada de debut de primavara in hranitoarele de podisor unde dam de obicei sirop?
Am citit ca multe albine mor in incercarea de a aduce apa necesara puietului la reinceperea pontei matcii. Am citit si Stuparitul lui Hristea insa acolo se pomeneste doar de adapatoarele din stupina si de faptul ca atunci cand e frig albinele folosesc condensul din stup. E suficient acel condens?
E o prostie sau merita incercat?
Multumesc.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

pharaonu75

Mai bine le dai un sirop foarte diluat. Albinele il vor lua pentru ca vor fi atrase de gustul lui dulce si vor folosi apa din el pentru ceea ce au nevoie.
Daca le pui doar apa/ceai nu se vor atinge de el.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTube

ciucur

M-am gandit la sirop foarte diluat. Dar asta inseamna sa faci administrarea lui foarte des.
Nu fermenteaza? Sau care ar fi o reteta acceptabila? Eu pot sa merg cam odata pe saptamana la stupi.
Mi se pare ciudat ca albinele sa caute apa afara in frig daca o au la indemana deasupra cuibului. Si daca e un ceai frumos mirositor nu le atrage?
Merci !
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

pharaonu75

Pai cata apa crezi ca le trebuie lor pentru a creste puietul? Daca in unele cazuri le este suficient condensul de pe folie sau apa pe care o obtin din rezervele de miere, inseamna ca nu au nevoie de o cantitate mare de apa, mai ales ca in aceasta perioada au putin puiet in cuib.

Insa nu uita un lucru important: nu se administreaza sirop familiilor de albine inainte sa fi facut un zbor intens de curatire, iar in natura sa fi aparut deja un cules de polen. Aparitia polenului in natura da startul cresterii intense de puiet si atunci albinele au nevoie si de apa.
Daca albinele tale nu au inceput sa culeaga polen de la ghiocei, alun, corn, lasa-le in pace, nu le baga sirop.
Iar la 27 ianuarie nu vad sa fie un astfel de cules. :wink2:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTube

bucovineanu

Administrarea apei in hranitor e obligatorie in perioada de primavara, sfarsitul lunii aprilie luna mai, daca avem cateva zile consecutive de vreme rea, in care albinele  nu pot iesi din stup sa-si aduca apa. Daca nu se pune apa in hranitoare apare asa zisa "boala de mai". Aceasta se manifesta prin aparitia unor excremente de culoare galbena pe scandurelele de zbor si pe fata stupilor. Odata ce albinele se pot aproviziona cu apa, fenomenul dispare.

ciucur

Multumesc pentru raspunsuri.
Cu siguranta nu era o chestie pentru perioada imediata. Incerc sa estimez ce ma asteapta peste aproximativ o luna daca vremea va fi normala pentru acea perioada.
Vremea a fost destul de blanda pe la noi (nu au fost temperaturi negative mult timp) insa nu suficient sa avem zbor de curatire.
Sunt putin ingrijorat intrucat nu au mai zburat de la sfarsitul lui noiembrie. Cand a fost peste 10 grade a plouat...
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

grigoras paraschiv

ineresanta obtiunea de a pune H2O iarna!!!
dar cele ce traiesc ""natural"  nu stiu ele ce fac!!??

ciucur

Cu siguranta ca stiu ele mult mai bine decat noi ce au de facut. Ma gandeam doar sa ajut putin daca pot.
Am citit insa ca multe pier in incercarea de a aduce apa in stup. Pentru un stup puternic poate nu e asa grav, insa pentru un roi amarat fiecare albina conteaza. Tot in carte scrie ca nu merita iernati roi slabi, insa uneori se intampla din diferite motive.
Explicatia e ca apa fiind foarte rece le amorteste in zborul catre stup mai ales cand temperatura e la limita sau bate vantul.
Totul cred ca se coreleaza si cu necesitatea de apa, o familie mare avand mai mult puiet are nevoie de mai multa apa iar una mai slaba de mai putina.
Nu am gasit niciunde scris un necesar de apa pentru cresterea de exemplu a unei rame 1/1 cu puiet.
Eu o sa incerc, nu cred ca se poate intampla ceva rau.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

jenica67

    Alimentatorul podisor ti-ar raci foarte mult cuibul. Nu este o solutie buna. Cand va veni timpul, poti eventual sa le pui o punga, cu sirop diluat. Dar acum nu au nevoie. Daca ai folie, cand cresc temperatura in cuib, se face suficient condens, pentru necesitatile lor de apa.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?