Bio apicultorul, imagini

Creat de bio, Ianuarie 15, 2013, 07:16:34 PM

« precedentul - următorul »

bmdna

Citat din: filip din Iulie 24, 2016, 08:50:10 AM
Fii mai explicit te rog.
Galeata am inteles.
Placaj se vede in poza
Dar panza impregnata cu propolis se pune sub placaj?
E gaurita in pozitia prin care coboara albinele in galeata,ori se pune pe fundul galetii?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Panza impregnate cu propolis este o panza care a acoperit ramele intr-un stup cu fund plin, in care folosesc pera umpluta cu talas (system rusesc). Dupa un sezon de utilizare este foarte buna. Se leaga de galeata cum se legau la gura borcanele cu celofan, in loc de celofan fiind carpa. Numai ca nu se leaga pe toata suprafata, ci numai pe jumatate, capatul nelegat atarna liber in interiorul galetii. Partea cu propolisul este in jos. Cand apare un roi, in jumatatea neacoperita se scutura o parte din albinele din roi, se atarna galeata in preajma albinelor ramase, cu cat mai aproape cu atat mai repede se vor strange albinele. Apoi se acopera gura galetii cu un placaj (in poza mea e un placaj de la stupul online, placaj ramas pe stoc nefolosit pana acum, dar poate fi orice placaj care sa acopere galeata si sa treaca prin maner, astfel incat la ridicarea de maner placajul sa nu fie deranjat.) O sa fac un film de prezentare. In cazul in care roiul este foarte sus, se poate culege fara sa fie nevoie sa urce omul, daca s-a asezat pe o creanga ce poate fi scuturata. Se ia o prajina care sa depaseasca cam cu un metru locatia roiului, atunci cand este tinuta in mana. De extremitatea opusa celei in care vom tine mainile, chiar in varf, se leaga un carlig iar mai jos de calig, astfel incat gura galetii sa fie cam la 70a de cm - un metru sub carlig, se leaga galeata. Cand roiul s-a stabilizat pe creanga, se agata creanga cu carligul prins de prajina si se orienteaza galeata sub roi. Se scutura roiul, astfel incat o parte din albine sa cada in galeata, restul pot sa cada si pe jos. Atentie, trebuie masca. Eu am patit ca roiul aproape in intregime sa-mi cada in cap. In aceasta faza galeata e fara placaj. Dupa ce o parte din albine au cazut in galeata, prajina se lasa pe sol, se acopera gura galetii cu placajul, astfel incat sa ramana un luft de vreo 2 cm intr-o margine a galetii. In acest caz, obligatoriu placajul trebuie sa fie legat cu sarma de galeata. Se ridica din nou prajina si se agata in copac, cu ajutorul carligului, astfel incat galeata sa vina cat mai aproape de pozitia initiala a roiului. Ideal ar fi sa fie chiar acolo. Surprinzator, albinele cazute in galeata vor iesi pe placaj si cu ajutorul glandei lui Nasonov le vor chema si pe restul in galeata. Am facut asta de mai multe ori si a functionat. Daca roiul s-a asezat pe o creanga foarte groasa, imposibil de scuturat, sau pe tulpina copacului, cel mai probabil putam ajunge acolo. Asa ca ne urcam cu galeata si placajul si o perie. Punem galeata sub roi si periem o parte din albine in galeata. Din nou, legam bine placajul la gura, apoi atarnam galeata cu sarma, astfel incat sa fie cat mai aproape de albinele ramasi. Apoi putem cobora, cei care fumeaza pot fuma, cei care nu fumeaza pot face altceva, timp de cam jumatate de ora. Dupa timpul asta albinele vor fi intrat deja in galeata. Se coboara galeata si se duce undeva la umbra si racoare (pivnita cine are). Placajul meu este bun ca are un ochi cu plasa, astfel pot inchide galeata complet. Nu e rau nici cu placaj fara ochi cu plasa, dar in acest caz eu am acoperit placajul respective cu o panza, deschiderea de 2 cm ramanand libera. Ideal totusi, cred ca ar fi ca galeata sa aiba fundul complet din plasa, astfel galeata s-ar putea inchide complet si atarna undeva la racoare. Plasarea roiului in noua casa o faceam spre seara, ina ceeasi zi, dar obligatoriu trebuie ceva puiet NECAPACIT, fie chiar si de trantor. De ce? Pentru ca este posibil ca roiul s-o stearga a doua zi. La inceput nu am folosit puiet. Primul roi prins a stat linistit, dar urmatoarele doua au sters-o. Dupa asta am folosit o rama dintr-un roi, scuturata complet de albine si pe care sa fie puiet necapacit, nu mi-a mai plecat niciunul, din peste 10 roiuri.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Citat din: stefan1 din Iulie 24, 2016, 08:19:19 AM
Citat din: bmdna din Iulie 24, 2016, 04:23:08 AM
...
Am mai observat ciudatenii.
1. De exemplu intr-o zi am vazut pe o creanga un roi in care nu erau mai mult de 100 de albine. L-am luat totusi, l-am pus intr-un cat de jumatate si ocupa doua intervale, dar numai niste pete. Matca era batrana, cu aripi zdrentuite, posibil sa fi fost de la mine, dar nu inteleg cum a plecat o matca batrana cu o mana de albine.
2. Am mai vazut un roi care a iesit si s-a tot invartit prin stupina, a gasit si un loc unde incepuse sa se aseze dar s-a intors inapoi in stup, desi vremea era excelenta.
3. Intr=o zi cand am venit acasa am vazut o mana de albine pe un Capac de stup. Cand m-am uitat cu atentie, in mijlocul lor era o matca batrana (din 2013, stiu pentru ca era marcata) moarta. Nu inteleg cum a ajuns pe acel Capac, care era la vreo 3 metri de stupul ei si de ce mai stateau albinele cu ea desi era moarta. cand am deschis stupul cu pricina era in friguri, avea botci capacite deja. Si mai sint si altele...

Incerc eu niste explicatii la cazurile prezentate.
1. Probabil a iesit un roi mare, cu o regina batrana care avea dificultati de zbor. Din aceasta cauza regina a cazut pe jos si a fost pierduta. Marea majoritate a albinelor s-au intors in stup. Mai tarziu matca a reusit sa se ridice pe o ramura, dar doar cateva albine au mai ramas langa ea.   S-ar mai putea si ca o rapaiala de ploaie sa fi prins roiul cu matca deja iesita, dar albinele in majoritate nu au mai putut-o urma.
2. A fost un roi primar cu matca batrana care nu mai putea zbura. Fie a zburat, a cazut si s-a pierdut si atunci albiele s-au intors, fie nici nu a mai iesit din stup si isi astepta acolo executia de catre prima noua regina iesita.
3. Aici cred ca batrana a intarziat sa iasa cu primul roi. (fie vremea nu i-a permis, fie nu s-a simtit in stare, fie stadiul de dezvoltare a familiei nu era chiar potrivit pentru roire si regina a mai vrut sa oua). In asemenea situatii uneori albinele lasa matca sa intepe 1-2 botci mai mature si sa amane cu 1-2 zile roiul primar. Destul ca a iesit o noua matca si a gasit pe cea batrana in stup, incat a omorat-o. Albinele au incercat sa o care din stup, dar a scapat-o albina care o cara pe acel capac. Albine din suita vechii matci au descoperit-o acolo si inca mai stau in jurul ei. (Am mai gasit asa pe sol cate o matca barana moarta acoperita de o mana de albine cae insa se intorceau rapid in stup daca luam matca.)

Imi place explicatia de la punctul 3.

corneliuhrom

consider ca la inroducerea roiului in stup sa folosim rama cu puiet capacit [fara larve si mai ales oua] daca nuavem pe moment macar o rama cladita sa ii punem si strimtorarea cuibului cu diafragme la puterea roiului.[spuneti daca gresesc] :thanks:

oroles

Roiul se simte bine si fara rame cu puiet larvar. Poti sa ii pui doar rame cladite goale si ceva rame necladite si ajunge. Anul asta am pierdut doi roi dupa ce le-am lipit de ei cate o rama cu puiet larvar. Au plecat fara sa ii doară capul de puiet. Din stupi nu mi-a plecat niciunul. Trageti voi concluziile.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bmdna

Citat din: oroles din Iulie 26, 2016, 02:47:18 PM
Roiul se simte bine si fara rame cu puiet larvar. Poti sa ii pui doar rame cladite goale si ceva rame necladite si ajunge. Anul asta am pierdut doi roi dupa ce le-am lipit de ei cate o rama cu puiet larvar. Au plecat fara sa ii doară capul de puiet. Din stupi nu mi-a plecat niciunul. Trageti voi concluziile.
Cum adica "lipit de ei"? adica ai incercat sa cazezi roiul afara, pe o rama de puiet larvar? Presupun ca ai lipit o rama de roiul care a iesit din stup si s-a asezat in copac. Daca acesta este cazul, intr-adevar, este posibil ca roiul sa ignore acea rama, pentru ca nu este o "casa". Plus ca este foarte important momentul cand "lipesti" rama. Cu cat o lipesti mai tarziu, cu atat sansele sint mai mici sa roiul sa o ia in seama.

Atasez o poza cu primul roi prins de mine in 2016. S-a nimerit sa fiu acasa si l-am vazut cand iesea. Am observat unde vrea sa se aseze (pe o creanga groasa de nuc, lipit de ea pe la mijlocul inaltimii, deci nu sus. apropos, am observat ca sint copaci preferati, cele mai multe roiuri s-au asezat in acest nuc si nu pe varfuri ci lipite de tuipina sau de crengi groase, imposibil de scuturat.). Dupa ce a inceput roiul sa se aseze am pus aproape de locul respectiv o rama veche, care a scapat de topire, deci linsa de orice picatura de miere, nici puiet nu avea, dar avea acel prosop, care a fost pe rame in stup si era impregnat cu propolis. la cateva secunde dupa ce am pus rama, albinele au inceput sa se aseze direct pe ea. Nu stiu daca in poza se vede, dar momentul cand a fost facuta era pe la inceput, sint multe albine care vin in zbor si inca nu s-au asezat. Pana la urma tot roiul s-a asezat pe aceasta rama si pe prosopul respectiv si l-am pus intr-un stup cu tot cu ea, fara sa o mai scutur. Si acum acea rama mai este in stup. Si roiul nu a plecat, desi nu I-am pus rama cu puiet. Dar urmatoarele doua au plecat a doua zi dupa ce le-am scuturat in stup - si le pusesem si cate o rama construita. Urmatoarele (mai multe de 10) la care le-am pus rama cu puiet nu au plecat. Unul din ele a facut botci de schimbare, nu stiu de ce, dar eu nu m-am suparat pt ca puietul era de la o regina destoinica. Ultimul roi pe care l-am prins nu l-am dorit pentru ca era cam mic si l-am pus intr-o lada cu care caram rame, careia I-am dat atunci gaura pentru urdinis si pe care am acoperit=o cu un placaj si am plasat-o sub un Sopron ca sa nu o ploua. I-am pus doua rame cu faguri artificiali si o rama de jumatate fara fagure. Nu i-am pus fagure cu puiet. Pe undeva speram ca o sa o stearga, sa-mi lase libera lada de carat rame. Ei bine, urmatoarele vreo doua zile ma duceam seara sa vad daca mai misca ceva si n-a vrut nicicum sa plece. Acum trebuie sa-mi fac alta lada, iar roiul asta va ierna cu matca in isolator.

In momentul cand un roi iese din stup exista albine cercetase care deja au identificat potentiale locuri unde roiul isi va intemeia noua casa. Astfel, a incerca sa-i prinzi cu o rama cu puiet sau o rama de orice fel nu da totdeauna rezultate. Eu cred ca e mai bine sa fie lasat sa se aseze unde vrea el si apoi sa fie prins intr-o roinita ceva, lasat sa se linisteasca, dupa care sa fie scuturat intr-un stup. Rama cu puiet de care vorbeam eu in mesajul anterior se pune in stup. Asta pentru ca asa cum spuneam, exista albine cercetase care au gasit deja casa pentru noua familie. Sint roiuri care raman si daca sint scuturate intr-un stup gol, dar sint si multe roiuri care sint foarte decise si pleaca daca nu au ceva sa le retina. Eu cred ca daca roiul gaseste undeva un stup gol sau un loc in care au mai fost albine, daca nu-I dam ceva sa-l retina, va pleca. Si situatia contrara, cand nu a gasit nimic acceptabil, dar trebuie sa plece, daca noi ii oferim un stup cu ceva faguri artificiali, neavand ceva mai bun la dispozitie, este posibil sa accepte stupul nostru.

Dealtfel, instinctul le mana pe albinele din roi sa plece din stupina. Natural este ca albinele sa plece, sa evite consangvinizarea si aglomerarea, sa-si dea o sansa sa gaseasca un areal poate mai bun.

Mai sint si cazuri cand un roi populeaza un stup gol din aceeasi stupina, dar aceste cazuri sint rare. Am citit ca daca un stup lasat gol este populat de un roi,

Apoi se mai stie ca roiurile prefera sa populeze locuri in care au mai fost albine, ele vor prefera intotdeauna un stup vechi fata de un stup nou nout.

ciucur

Eu de cand am albine am avut in fiecare an un procent foarte ridicat de roire. Asta din cauza mea, prea ii indop cu sirop/turte.
Cand prind roiul, il scutur direct in cutia unde ramane definitiv. Am norocul ca sunt doar pomi de mica inaltime langa stupi.
Nu folosesc rame cladite sau cu puiet. Doar foite cu ceara si frec peretii lazii cu menta. Nu mi-a plecat niciunul.
E 'pacat' sa dai unui roi rame crescute in loc sa folosesti 'energia creeatoare' cum zice colegul Andreiu.
Acuma fiecare cum considera.
Salutari bmdna, ma bucur ca postati din nou!
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

oroles

Un roi s-a asezat la baza unei crengi de prun imposibil de scuturat (craca era groasa si roiul la o inaltime destul de mare). Am atasat de carligul de scuturat nuci (batul are circa 6 m) o rama cu puiet larvar si am agatat-o langa roi, aproape lipit. La fel am procedat si cu celalalt. Ambii au plecat. Prefer sa folosesc o galeata atasata unui leat de 4 m pe care o var direct sub roi si cu ajutorul ei scutur roiul. Daca e la mare inaltime roiul se intampla ca la scuturare sa mai ramana ceva albina prin copac. Dupa ce pun grosul albinei in stupul pentru roi ma duc si scutur inca o data ce a mai ramas pe creanga. Apoi trantesc albina din galeata in fata stupului unde am pus roiul. Albina din stup o cheama pe cea din fata stupului. E un spectacol frumos ce merita vazut. Repet actiunea pana mai raman cateva zeci de albine. La cei doi roi pierduti nu am avut nicio sansa sa ii prind. S-au dus unde numai ei stiu.

Interesant e ca 4 roi prinsi s-au pozitionat anul acesta in acelasi loc (aceeasi creanga). Prinsesem ciuda, mai ales ca craca respectiva era la o inaltime destul de mare. Mai aveam putin si taiam craca. :)

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bmdna

Citat din: ciucur din Iulie 26, 2016, 11:04:45 PM
Eu de cand am albine am avut in fiecare an un procent foarte ridicat de roire. Asta din cauza mea, prea ii indop cu sirop/turte.
Cand prind roiul, il scutur direct in cutia unde ramane definitiv. Am norocul ca sunt doar pomi de mica inaltime langa stupi.
Nu folosesc rame cladite sau cu puiet. Doar foite cu ceara si frec peretii lazii cu menta. Nu mi-a plecat niciunul.
E 'pacat' sa dai unui roi rame crescute in loc sa folosesti 'energia creeatoare' cum zice colegul Andreiu.
Acuma fiecare cum considera.
Salutari bmdna, ma bucur ca postati din nou!

Va salut si eu domnule Ciucur!

Eu am spus de multe ori ca apicultura este frumoasa pentru ca permite sa iti gasesti propriul stil. Eu sint obisnuit sa tin familiile aproape si pana anul asta am avut foarte putine familii intrate in friguri. Nu mai vorbesc de roiuri iesite, din astea am avut numai in primii doi ani. Anul trecut de exemplu, am avut o singura familie intrata in friguri, pe care am rezolvat-o si nu a mai iesit niciun roi. Anul asta am avut o suprapunere de factori cum rar intalnesti. Cred ca cel mai rau a fost ca temperatura nocturna a fost sub 0 grade si albinele nu au construit iar eu faguri construiti am mai putini decat am nevoie pentru ca sint mereu in expansiune. Astfel, am avut un numar record de roiuri. Nu le-am numarat exact dar am avut zile cand am gasit doua si chiar trei. Imi pare rau ca multe le-am gasit gata in pom si nu stiu de unde provin. Pana acum am avut o evidenta exacta fiecare matca de unde provenea, dar anul asta m-a dat peste cap. Am multe roiuri cu matca tanara cu origine imposibil de depistat.

Da, este drept, roiul are o energie extraordinara pentru construire si e pacat sa I se dea faguri gata claditi. Totusi eu am sa-i dau in continuare o rama cu puiet larvar, ca sa fiu sigur ca nu pleaca. Dezavantajul este ca-i mai ia din energie pentru ca o parte din albine trebuie sa hraneasca larvele. Roiurile de la inceput de mai a trebuit sa le hranesc, le-am dat cate 1 - 1,5 kg de miere pentru ca au fost saptamani intregi cu vreme foarte urata si nu au avut cum sa iasa sa aduca nectar si polen. la un moment dat nu mai aveau coronita deloc.

bmdna

Buna seara dragi colegi!

Revin cu poze ale galetii mele de prins roiuri. Cum spuneam, se scutura doar o parte din albina in galeata, se pune placajul apoi se atarna galeata cat mai aproape de restul roiului, ideal galeata sa atinga albinele din roi. In cateva minute toate albinele sint in galeata. Secretul este panza.

filip

Multumim pentru explicatii,o poza face cat 1000 de cuvinte.
Am vazut un filmulet in care apicultorul pregatea capcanele pentru roi cu propolis pus la macerat in alcool dublu rafinat.Alcoolul se evapora iar pe peretii lazii ramanea  o pelicula de propolis.Se stie ca propolisul e medicamentul albinelor........
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

dinupaltinis

Citat din: bmdna din Iulie 24, 2016, 09:47:47 AM
Citat din: filip din Iulie 24, 2016, 08:50:10 AM
Plasarea roiului in noua casa o faceam spre seara, ina ceeasi zi, dar obligatoriu trebuie ceva puiet NECAPACIT, fie chiar si de trantor. De ce? Pentru ca este posibil ca roiul s-o stearga a doua zi. La inceput nu am folosit puiet. Primul roi prins a stat linistit, dar urmatoarele doua au sters-o. Dupa asta am folosit o rama dintr-un roi, scuturata complet de albine si pe care sa fie puiet necapacit, nu mi-a mai plecat niciunul, din peste 10 roiuri.
Daca roiul este cu matca tinara nefecundata este contraindicat sa i se dea rama cu puiet larvar sau oua, deoarece albinele vor omori matca si isi vor trage botci de salvare din puietul dat.Roiul pleaca din lada doar daca lada nu este curata(are miros de soareci,sau alte mirosuri neplacute)sau daca a stat mult timp pe creanga inainte de a fi recoltat si deja el si-a gasit o scorbura undeva in natura.
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)

filip

Sigur ca parerile sunt impartite.
Doua lucruri trebuie spuse:
1Daca din nefericire roiul a ramas fara matca are sansa sa traga botca de salvare.Aici discutam de cei mai putin experimentati
2 Daca regina e viabila si emite feromoni se localizeaza pe rama cu puiet si indiferent daca e fecundata ori nu incepe rutina zilnica de patrulare pe rame.
Eu unul nu am patit ca un roi cu regine nefecundata sa renunte la regina si sa-si traga botci .
Sigur ca o regina care are probleme de accidentare la scuturare o sa fie inlocuita,dar roii cu regine nefecundate au mai multe regine si au de unde alege.
Ori in prima noapte problema de selectie a matcii se regleaza in interiorul roiului.Doicile incep sa haraneasca larvele ..........
Fiecare face cum crede ,eu asa procedez......
Sigur ca mai apar si exceptii       :bzz:
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

tinumaftei

Nu se da in nici o situație puiet la roi natural. Roiul natural se află într o anumită stare"fiziologică", în momentul în care dă de larve omoară regina în marea majoritate a cazurilor. Începătorii trebuie să știe asta ca una din cele zece legi ale apiculturii!!!!!

Closcutz

Dle Tinu sincer nu stiam chestia ca nu se da puiet la roiul natural. Ba din contra batranul de la care am invatat apicultura mi-a zis ca se da puiet larvar ca sa nu mai paraseasca noua cutie! Am procedat asa de cateva ori si nu am avut probleme! Nu vreau sa va contrazic, dar asa am procedat eu pt ca asa mi s-a spus ca e metoda sigura sa nu-l pierd!

dan sebastian

Cand nu dai puiet la roiul luat de pe creaca e posibil sa-ti paraseasca cutia. Am patit-o. Matca nu mi s-a intamplat sa o omoare. E insa posibil sa nu fie roi primar cu matca imperecheata si sa se piarda la imperechere. E o sansa in plus de supravietuire a coloniei.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.