INVERT ALBINA A PROVOCAT MORTALITATEA??

Creat de edy_mh, Ianuarie 05, 2013, 05:29:50 PM

« precedentul - următorul »

edy_mh

Mi-am insusit greselile din luna iulie pana in octombrie si multe altele din primavara, dar asa sunt inceputurile cand esti convins ca ai citit suficient fara sa ai nici macar o zi de practica.
Din fericire pentru noi incepatorii, exista si oameni ca dvs. si toti ceilalti cu experienta deschisi sa impartaseasca din cunostintele lor. Mi-a placut foarte mult ce a scris Valter si voi incerca pe viitor sa ascult tot si sa fac asa cum imi dicteaza intelectul la rece.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri, mi-au fost de un real folos.
Cu stima, Edy.
Nimeni nu s-a nascut invatat, asa ca ai rabdare cu bobocii.
Totusi sa nu uiti.. si bobocii cresc.

http://edymh.sunphoto.ro/Apicultura

balasbebe

Taie o bucata de polistiren de 5 cm de grosa , si culca-i pe el lada. Sa vezi ce bine o sa fie. Lasati curul gol pentru un an mai  bun. Foamea omoara mai multe familii decat condensul.Din ianuarie si alea in curul gol, trebuie sa le trageti si izmene, si pantaloni, si daca se poate si salopeta, inca 2 luni pot sa stea fara sa iasa afara.

bucovineanu

Toti incepatorii care au stupi cu fund de sita sa tina minte ce azis Balas mai sus.

edy_mh

Am primit rezulatatele de la laborator:
- la analizele pentru varoza si nosemoza nu au fost identificati paraziti
- analizele referitoare la metabolismul albinei, nu a fost identificat puiet, albina uzata si incarcata intestinal.
In concluzie: albina putina si batrana.
Ce ar trebuii sa fac cu fagurii in care au ramas albine moarte in celule? Scot eu albinele din celule sau le dau cand se incalzeste timpul la alte familii sa curete si sa consume hrana din rame.
Nimeni nu s-a nascut invatat, asa ca ai rabdare cu bobocii.
Totusi sa nu uiti.. si bobocii cresc.

http://edymh.sunphoto.ro/Apicultura

filip

Scoate albinele moarte din lada,sa ramana doar cele din celula.Inchide lazile si lasa-le inchise pana in primavara.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

eu nu refolosesc nici un fagure , nici o rama de la o familie moarta indiferent de cauza.

pop alin daniel

eu am la stupi fund cu plasa , cand am facut impachetarea pentru iarna am lasat fundul descoperit cam maxim 5 cm,credeti ca ar fi cazul sa imping tavitele la loc sau sa le las asa? mentionez ca mancare au suficienta hranirile de stimulare sau complectare rezerve unde era cazul , le-am facut cu dulcofruct  pana la data de 25 august. Le-am ascultat la data de 5ianuarie si pareau a fi ok ,nu am deschis nici un stup si inca ceva locul unde am amplasat stupina pentru iernat lam ales sa fie cel mai insorit si este ferit de vant  %%- :bzz:

costinelblagniceanu

Imi pare rau Edy,dar capul sus si sa nu se mai intimple!
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu ramine prost o viata.http;//costinelblagniceanu.sun photo.ro

costin76

Cu riscul de a supara pe veterani care recomanda fundu antivarooa ,mai baieti numa i folositi fundurile ,, anti " varooa
uni nu stiu cum sa faca stupi din scandura mai groasa si voi puneti tabla pe fundul stupului,sanu ma i zic ca lasti si tavile trase
  Am o intrebare pt sustinatori acestui sistem de fund; cum combate varooa?(daca doar vedem pe tavi ca avem varooa cu ce ne ajuta,faceti tratamentele la timp si nu osa mai fie probleme

romikele

Ai folosit vreodata acest sistem? Vad ca habar n-ai cum se face combaterea, dar iti dai cu parerea.
Pastreaza-ti sfaturile pentru altii!

Obombo

Fundul antivarroa e anti varroa doar in cazul in care folosesti tratamente, cum ar fi timolul, care elimina doar o parte din acarieni iar pe restul ii ametesc facand-ui sa cada de pe albine. Daca fundurile ar fi pline, o data ce-si revin se pot agata din nou de albine.
In rest utilitatea lor este data de faptul ca poti aproxima gradul de infestare numarand varroa care cade zilnic in mod natural si poti aprecia eficienta tratamentelor in functie de acarieni cazuti.

romikele

Mai sunt si alte utilitati ale acestui fund, care unora le-a salvat familiile la transport.
Igiena este si ea un plus.. s-au mai spus destule pe forum, trebuie doar o cautare.

pharaonu75

In inima Baraganului, la floarea-soarelui, stupii cu fund plin aveau barbi serioase, in timp ce stupii cu fund anti-varroa nu aveau niciun fel de barba, ci toate albinele carau la greu nectar!
Asa ca pot afirma ca uneori diferenta dintre cele doua tipuri de fund de stup se vede si in... centrifuga! :wink2:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Obombo

Ma refeream strict la proprietatile anti varroa, celelalte avantaje sunt in plus.

roi_ag

Nu hrana a dus la moartea familiilor.Petele de pe rame si stup nu arata neaparat diaree.
Familiile fiind cu o populatie mica,nu neaparat numai albina batrana,fundul antivaroua deschis
complet a crescut consumul de hrana ,a incarcat intestinele si de aici moartea.
Rezultatul analizelor a aratat asta.
Nu critic fundul antivarooa ci modul de folosire .Incontestabil in sezonul activ i-si face treaba contra
varooa dar nu 100%.Tratamentul medicamentos este crucial.Asigura o buna aerisire in timpul
transportului si atunci cand suntem nevoiti sa-i inchidem in timpul unor stropiri.
Iarna insa nu este nevoie de el s-au chiar daca il folosim lasat 1-2 cm deschis, suficient sa circule
destul aer ptr. a elimina condensul,s-au daca este deschis mai mult familia sa fie iernata pe 2 corpuri ,in corpul de sus.