• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Apis mellifera ligustica spin.

Creat de edy, Ianuarie 04, 2013, 01:06:51 a.m.

« precedentul - următorul »

edy

 Va multumesc si va respect!!!
Dupa cum am mai scris pe undeva eu nu am venit pe acest forum de a ma da tare sau lauda ,departe de mine acest gand, unicul scop este acela de a impartasi cate ceva din cunostintele mele de 30 de ani de apicultura, asa bune sau rele cum sunt ele eu vi le impartasesc si nu sunt gelos sau o fac pea marele savant de renume....,fata de altii care cum spui matale au sute de stupi dar tac malc si nu spun nimic-de au prea mari secrete in a le divulga publicului, oricum voi mai scrie putin pe acest forum deoarece prin martie incep treba cu albinele si deci nu va voi mai deranja-nu va mai fi nevoie sa ma invidiati,sper oadata pentru totdeauna-si daca vi se pare ca ma laud nu sunt eu vinovat ci albinele care mi-au demonstrat de mii de ori ca daca ai pasiune si le indragesti mai presus de orice orice este posibil in viata asta,asa amarata cum este ea!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

balasbebe

Bun, s-a trecut pe pagina doi. daca tot nu s-a aflat nimic despre subiect, si nu traim in Italia, consider ca ar fi bine sa trecem pe la alt topic, pe la Buckfast, nu de alta dar trece iarna si ne apuca primavara cu discutii inutile.

edy

 Spuneti ce va intereseaza de ligustica si va voi raspunde. Foarte simplu.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

stefan1

Ianuarie 05, 2013, 03:32:19 a.m. #18 Last Edit: Ianuarie 05, 2013, 03:37:56 a.m. by stefan1
  Iar se inteapa stuparii, daca albinele acum nu pot sa-i intepe! Gluma lui Balasbebe trebuia luata ca o gluma, dupa prima postare care ne anunta ca vom invata despre Ligustica dar nu ne spune nimic mai mult.
  Eu zic sa ne spui comparativ cu alte rase cu care ai lucrat, cum se comporta Ligustica. Daca retin eu bine, fratele Adam a folosit in creerea rasei lui si Ligustica, ba chiar varietatea din nord, numita si Ligurica si se plangea ca si aceasta devine tot mai poluata de alte rase aduse in zona.

   Vezi aici:
http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1371.msg17361#msg17361
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

edy

 Dar hai sa lasam glumele la o parte si sa va spun de albina italiana.
In primul rand ceea ce nu stiu multi apicultori si chiar cei italieni este faptul deosebit de importanta ca daca aceasta rasa nu ar fi existata apicultura moderna nu ar fi existat si noi am fi pe undeva prin anii 1800 ca apicultura, deci am fi practicat si astazi o apicultura primitiva prin buduroaie.
In al doilea rand ceea ce a observat frate Adam cu rasa ligustica si nu numai (eu ma consider unul dintre cei mai mari cunoscatorii al biografiei si a muncii de o viata al acestui fost mare apicultor si sunt mandru de acesta)este foarte adevarat numai ca ceea ce voi nu stiti este ca rasa A.M.Ligustica este unica rasa de albine din lume (si deci de pe Pamant) care fata de toate celelalte rase de albine nu este afectata sau mai bine zis nu sufera asa zisa poluare in aceeasi masura ca alte rase,si va rog sa va notati aceste chestii (numai scrieti ca deja aceste lucruri voi le stiti-nu.i asa??????????)
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

FlorinBee

Dar legat de productie, agresivitate, puiet.. ce ne poti spune?

edy

 Albina italiana este o albina care nu-i place frigul,efectiv ea sufera la frig,cu cat este mai cald in special in timpul iernii cu atat mai bine,ca productivitate este una dintre cele mai productive rase de pe glob si inafara de putine rase precum Buckfast si Caucazica este de nesuperat,de fapt cu aceasta rasa eu am obtinut productii recor de 100 de kg pe familie la culesul de salcam(un singur cules)-da este adevarat odata in 10 ani dar am reusit aceasta performanta(nu eu ci albinele mele italiane selectionate de mine).
In ceea ce priveste agresivitatea este mai agresiva decat carpatina sau carnica si deci este dificil sa vezi vreun apicultor italian care sa lucreze la stupi fara manusi si masca de protectie,desi eu am reusit acest lucru dar oricum folosesc masca,este mai sigur.
In ceea ce priveste puietul este una din cele doua mari caracteristici negative al acestei rase in sensul ca ea este in stare sa transforme orice picatura de nectar in puiet tocmai in momentul graesit,deci cand nu ar trebui sa se comporte astfel,cu o influenta negativa asupra viitoarei dezvoltari a coloniei de albine si deci si asupra muncii noastre.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

D006

Citat din: edy din Ianuarie 06, 2013, 12:24:15 a.m.
eu am obtinut productii recor de 100 de kg pe familie la culesul de salcam(un singur cules)-da este adevarat odata in 10 ani dar am reusit aceasta performanta(nu eu ci albinele mele italiane selectionate de mine).  In restul de 9 ani cat a fost productia la salcam ?

valter

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 06, 2013, 09:31:52 p.m.
Citat din: edy din Ianuarie 06, 2013, 12:24:15 a.m.
eu am obtinut productii recor de 100 de kg pe familie la culesul de salcam(un singur cules)-da este adevarat odata in 10 ani dar am reusit aceasta performanta(nu eu ci albinele mele italiane selectionate de mine).  In restul de 9 ani cat a fost productia la salcam ?

edy esti frate cu mine...sa moara bibi.
Eu am reusit intr-un an o medie de 100 de kg pe familie la toate buruienile , copacii Romaniei si de atunci frec menta(cu  frunza lata) incercand ca explic exceptia.
Asa ne trebui...daca nu tacem.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

 omul a facut 100 kg marfa la un singur cules de maxim 10 zile si nu intr-un an intreg !   :coffee:

abeja

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 07, 2013, 03:03:20 a.m.
omul a facut 100 kg marfa la un singur cules de maxim 10 zile si nu intr-un an intreg !   :coffee:


Omul vorbea  de deriva,probabil  a  uitat  . :lol:

ANITEI

Zilele astea ma uitam pe fermaapicola site-ul lui echo. Scrie ca are o stupina unde colaboreaza cu Maximus care de cate ori intra pe forum facea sfarsitul lui Edy chiar daca unii ce l-au cunoscut personal pe Maximus spun ca  e o persoana agreabila. Concluzie: avand in vedere ca geografic sunt cel mai apropiat de Edy trebuie sa merg cand se face putin mai cald inarmat cu aparat foto sa fac un reportaj sa vedem toti ce nu poate sa spuna Edy in cuvinte.
'' Pot totul in HRISTOS , care ma intareste.'' Filipeni 4:13

edy

 In cei 9 ani productia medie la salcam a fost in jur de 40-50 de kg cu ecpectia a 2-3 ani cand a fost doar de 10-15 datorita vremii reci si a ploilor intermitente. Minuni nu se pot face daca vremea nu tine cu noi ,asta e apicultura ,un risc continuu ,daca am sti cat producem anul acesta sau anul viitor sau poate peste 3-5-10 ani cred ca multi s-ar lasa de apicultura!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy