• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

un caz

Creat de stefan1, Iulie 10, 2012, 06:03:39 a.m.

« precedentul - următorul »

stefan1

In 28.05, la un control, am gasit o familie in lada de poliuretan gata sa roiasca. Avea puiet foarte mult si unele botce gata sa eclozioneze. Am hotarat sa-l impiedic sa roiasca. I-am luat aproape toti fagurii cu puiet si i-am dat alti faguri artificiali sau goi. Am distrus botcele ramase in stup si speram sa nu mai am probleme cu el. Nu la-am mai controlat decat in 23.06, deci la 25 de zile. Am gasit o situatie neasteptata. Era pe cca 6 faguri (Dadant) puiet foarte fain, dar numai capacit. Era si puiet mic dar de max 4 zile, adica larve de o zi sau oua.
  Ce spun eu ca s-a intamplat? In 28.05 cand am distrus botcele, probabil a ramas o botca cu ou din care in 10-12 iunie a iesit o matca. Aceasta a omorat matca vache (de un an), sau poate matca veche chiar a plecat cu un roi la acea data (dupa studierea puietului). Se intampla destul de des ca o familie pe care o opresti de a roi in ultimul moment, sa incerce sa-si schimbe matca, desi aceasta poate fi foarte buna.
  Nu s-a gatat aici. La controlul din 23.06 am constatat ce s-a intamplat si am cautat sa vad matca noua, dar nu am vazut-o. Am mai reorganizat cuibul, am taiat din fagurul crescator puietul de trantori (de la matca veche).
  Din 30 iunie am observat la urdinisul stupului, pe scandura de zbor, un ghem marisor. Credeam ca este vorba de izgonirea trantorilor, ce s-a intamplat la mai multi stupi. Tot la fel, acelasi ghem in zilele urmatoare. In 2 iulie m-am uitat mai bine si nu era vorba de trantori ci doar albine care inconjurau cu grija o regina. L-am controlat imediat. Iarasi surprize: din data de 23 iunie matca nu mai oua. La marginea suprafetelor de puiet pe care aceasta le-a ouat in cele 4 zile de ponta, erau trase botce de salvare. Inseamna ca la controlul din 23 iunie am strans matca in momentul cand am aranjat fagurii. Probabil era mai sperioase si a parasit suprafetele de puiet, ajungand pe coroanele de miere, mai ingrosate, si acolo a fost stransa fara a fi omorata, dar nici nu mai putea sa oua.  Ce mi se pare curios este faptul ca dupa ce botcele de inlocuire au fost capacite, regina care oricum nu mai oua a fost scoasa din stup. Iar interesant ca era ingrijita timp de mai multe zile pe scandura de zbor, protejata de soarele puternic din aceste zile.
  Povestea se continua. Am luat matca (altfel frumoasa, fara semne externe de accidentare) si am urcat-o in cat. Am si gratie intre cat si cuib, dar acum asezata mai neglijent, ca nu mai era pericolul sa urce regina din cuib in cat, iar albinele e bine sa urce mai usor in cat. Peste trei zile, daci in 5.07, pe scandura de zbor iarasi un ghem de albine si matca acolo, ingrijita de albine. Si azi in 9 iulie matca este tot acolo, de fapt s-a mai deplasat de pe scandura de zbor pe soclul lazii. Azi am controlat iar familia. A iesit o noua regina, probabil de ieri, am si vazut-o. O parte din botce sunt roase, dar mai sunt trei aparent intacte inca, dar sigur vos fi eliminate curand.
  Am descris aceasta situatie, ca niciodata nu am mai intalnit ca o matca sa fie scoasa din stup dar sa fie atent ingrijita in afara si asta atatea zile in sir. Probabil ca matca tanara are multa substanta de matca, chiar daca ea nu mai poate oua si de aceea au pastrat-o. Dar de ce nu au tinut-o in stup? Poate s-au temut sa nu atace botcele? Multe lucruri nu stim!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)