De ce nu a avut nectar anul acesta salcamul ?

Creat de yb, Mai 30, 2012, 09:43:30 AM

« precedentul - următorul »

dan sebastian

Iar au anuntat ploi. As fi preferat zapada. Cand era zapada si salcamul dadea bine. Nici gerul din feb nu e bun. Acu era vremea de ger.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

yulian

Cradle - Apoi am avut familii bune, de ce?? Si da, am fost in vest. Si da, am facut si productie si la rapita si la salcam si la FS. Intradevar am avut la rapita doua zile bune, doua rele, doua bune, doua rele...dar m-am descurcat. La S1 a plouat tot timpul, la S2 am facut productie in cele 5 zile pe care le-am prins bune. Da, mi-au roit multi, dar...se poate.

Mihai Sergiu

Va felicit atunci , eu personal nu am fost la rapita la s1 a plouat intruna iar la s2 a venit direct caldura cu peste 30 de grade plus ca am pierdut multa albina, s-au depopulat destul de mult. Pe urma a trebuit sa intervin cu hrana sa nu le pierd si matca sa continue ouatul
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

TDI

Citat din: yulian din Decembrie 17, 2014, 07:52:40 AM
Cradle - Apoi am avut familii bune, de ce?? Si da, am fost in vest. Si da, am facut si productie si la rapita si la salcam si la FS. Intradevar am avut la rapita doua zile bune, doua rele, doua bune, doua rele...dar m-am descurcat. La S1 a plouat tot timpul, la S2 am facut productie in cele 5 zile pe care le-am prins bune. Da, mi-au roit multi, dar...se poate.
Inseamna ca unde s-a investit suficient, au fost si rezultate.

Eugen B

Au fost zone in tara in care poate sa facut ceva salcam, dar in general nu a dat nectar. De ce nu a dat? Simplu, la mine in zona nu a dat ca a fost frig, a batut tare vantul si a plouat. 2-3 zile a fost mai ok si au bagat in cuib ce au bagat. La anu astept sa fie vreme buna de salcam si sa dea, daca nu va da eu voi deschide un topic cu salcamu pe vreme buna nu da, dar e normal ca vremea nu a permis lucru asta. Asta e parerea mea. Vedem la anu ce va fi si atunci voi mai scrie. Pana atunci anu asta a fost in general un an slab ( sau foarte slab) pentru salcam.

yb

Ar fi bine sa fie asa de simplu,asta ar insemna ca salcimul da nectar abundent in fiecare an dar vremea rea impiedica albinele sa-l culeaga...Pai Hristea ,un erudit in materie, spune ca pomii meliferi acumuleaza substantele din care vor da in flori nectarul in toata perioada vegetativa de dinaintea infloririi ,asta inseamna ca in toata aceasta perioada trebuie sa fie conditii bune acumularii acelor substante (zaharuri,gucide)Intrebarea era in ce constau acele conditii si, evodent ,ca ele sunt multe. Daca nu cumva si salcimul,ca si pomii fructiferi mai ia cite un an de repaus (are flori dar n-are nectar).

roi_ag

Secretia de nectar depinde de 3 parametri, temperatura , presiunea si umiditatea atmosferica!
Pe parcursul unei zile secretia de nectar poate varia si parametrul care o influenteaza este
presiunea atmosferica !

bucovineanu

Salcamul da nectar daca are conditii meteorologice favorabile. Principala conditie este ca temperatura nocturna sa nu fie mai mica de 15 grade si maxima zilei sa nu depaseasca 30 de grade. Secretia este maxima la minime de 17-18 grade si maxime de 28-30 de grade. Ori in perioada de inflorire din acest an temperaturile nu prea s-au incadrat intre aceste limite.

stefan1

  Treburile cred ca sunt foarte complexe. Nu pot sa fiu de acord cu Genutu (in videoclip) cand spune ca salcamul secreta bine daca in iarna au fost geruri care determina formarea anumitor substante in copaci. Daca ar fi asa, cele mai bune zone de cules ar fi cele nordice sau de munte, ori nu este asa. Pe de alta parte e evident ca sunt ani (ca si asta, aproape in toate regiunile) cand salcamul  nu a secretat chiar si in zile teoretic foarte favorabile. Cunoastem foarte putin din aceasta lume. La noi anul asta s-au uscat in plina vara un numar foarte mare de nuci, cu nucile formate, cu conditii meteo care noua ni se pareau foarte bune.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dan sebastian

Mai e si teoria conspiratiei. Rusii si americanii pot modifica clima. De aia cand au loc inflorirea pomilor in aprilie e cea mai schimbatoare vreme, sa nu se polenizeze pomii si sa cumparam de la export. Fiind in centrul europei pierdem indiferent daca ataca unii si se apara altii pt ca toti ne afecteaza negativ.
Eu intreb totusi:
De ce nu a dat castanul, dar teiul ?
De ce pomii fructiferi nu au dat anul acesta ?
De ce in emisfera sudica unde e kiwi bee, nici la ei nu merge nimic anul asta, desi acu e mijlocul verii ?

Doar culturile puse fs rapita au mai miscat ceva. Dar arborii ?
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

oroles

Eu nu cred in teoria conspiratiei ci in schimbari climatice. De exemplu, este cunoscut ca in Europa, in perioada 1500 - 1800 a existat o perioada numita "mica glaciatiune". Iernile erau lungi cu zapezi abundente. Ei, acum cred ca suntem intr-o perioada diferita.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

mape 48-petru manea

Am citit undeva ca un cercetator maghiar a facut un tabel cu ,cantitatea de nectar si cu conditiile climaterice multianuale ---concluzia a fost ca daca in anul premergator au fost ploi suficiente in lunile august si septembrie acumularea de zaharuri in truchiul copacului va fi mare si deci secretia de nectar in anul care urmeaza va fi mai mare---binenteles si timpul in momentul infloririi sa fie cum arata Bucovineanu

oroles

Articolul este asta si prima data tot eu l-am pus pe forum.

http://www.stupas.ro/uploads/LA27.pdf

Cei de pe forum nu inteleg nimic si o tin cu Batman, Batman.  :rotfl: =)) Se plang de pe acum de secretia nectarului la salcam in 2015. La mine la salcam a fost un an de exceptie, numai ca mergand pe inmultire nu am scos multa miere. Vecinii mei si-au umplut butoaiele. Asta este dovada ca nu seamana nicio zona cu cealalta.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Eu stiam ca vremea ploioasa din toamna influienteaza benefic acumularea de zahar la tei. Salcamul este originar din zone cu clima calda si arida si nu da productii mari in zonele cu clima rece si umeda. In zona mea, unde clima este mai racoroasa, din 7 ani salcamul secreta ceva nectar intr-un singur an.

yb

De acord cu tot ce au scris Bucovineanu si Stefan 1 si poate fi ceva adevar in ceea ce au afirmat altii. As mai adauga doar la ceea ce a spus Stefan 1 despre nucii din zona sa ca la mine in vara aceasta visinii au ramas fara frunze si jumatate din cei 25 de pomisori de evodia mi s-au uscat ,dupa ce i-am protejat vreo 4 ierni si asteptam ca vara viitoare sa vad primele flori in ei.E forum de discutii -nu simpozion stiintific-dar ramin la teoria cu ploile acide.Daca le provocam noi toti sau ne mai ajuta cu sirg si alti "binevoitori" este o intrebare.