Este sau nu furtisag??

Creat de edy_mh, Aprilie 16, 2012, 08:42:34 PM

« precedentul - următorul »

edy_mh

Citat din: POSTASUL din Aprilie 16, 2012, 10:39:39 PM
Citat din: edy_mh din Aprilie 16, 2012, 10:25:40 PM

Duminica nu am putut ajunge la stupi asa ca azi la ora 16 am fost la ei destul de ingrijorat si
Spre lasarea serii in jurul orei 18.30 am transvazat din stupul ursu in care aveam cate 2 familii, in alti 2 stupi, ocazie cu care am facut si fotografiile cu ramele.
, dar ma ingrijora
faptul ca se bat pe langa urdins .
stupii in care ai facut transvarzarea  iai asezat in locul  celorlalti  si  cu urdinisele pozitionate  asa cum   au fost ceilalti  ??

In marginea fotografiei se observa stupul Ursu pozitionat cu ambele urdinise orientate catre Sud, iar langa el cum au fost pozitionati dupa transvazare.
Nimeni nu s-a nascut invatat, asa ca ai rabdare cu bobocii.
Totusi sa nu uiti.. si bobocii cresc.

http://edymh.sunphoto.ro/Apicultura

Nelly88

daca vrei sa nu ai furtisag, micsoreaza urdinisul si scoate-le scandurelele de zbor si nu mai au unde sa se bata!  :D

ion patrut

iata dragi colegi de forum ca ati vazut la lucru si stupul 3 in 1 deci initiativa prof ursu incepe sa prinda roade totusi acest stup are un avantaj :in caz de nereusita la 3 in 1 foarte usor strici acel perete despartitor si ai obtinut un stup orizontal perfect. Apicultorul a avut curaj nu gluma sa inceapa cu 20 de stupi asa din prima?sper sa reuseasca

edy_mh

Citat din: ion patrut din Aprilie 17, 2012, 08:56:13 AM
iata dragi colegi de forum ca ati vazut la lucru si stupul 3 in 1 deci initiativa prof ursu incepe sa prinda roade totusi acest stup are un avantaj :in caz de nereusita la 3 in 1 foarte usor strici acel perete despartitor si ai obtinut un stup orizontal perfect. Apicultorul a avut curaj nu gluma sa inceapa cu 20 de stupi asa din prima?sper sa reuseasca
:) Am 4 stupi de acest gen, restul de 16 sunt dadant pe 12 rame cu 2 caturi 1/2, foarte adevarat ca la momentul cand a incoltit ideea apiculturii, profesorul Ursu cu stupii sai mi-au fascinat imaginatia fapt ce ma determina sa ii multumesc acestuia pentru postarile sale, fara de care nu cred ca prindeam drag de aceste fiinte.
Am cumparat 2 stupi de la Viorel dupa care, citind, stand de vorba cu apicultori cu experienta si nu in ultimul rand citind mesajele postate la rubrica Ursu am inteles ca pot folosi acest stup pentru iernat roi, ceeace si intentionez sa fac.
In prezent din lipsa de verticali am fost nevoit sa folosesc acest model de stup pana voi construi inca 4 stupi dadant.
Oricum intentionez sa va tin la curent cu lucrul cu acest model de stup.

bucovineanu

Trebuie foarte mare atentie. In aceasta perioada furtisagul se declanseaza foarte usor. Albinele nu au cules si incearca sa atace si fara sa le dam sirop. Daca se da sirop care nu e tras peste noapte deja pericolul e foarte mare. NU TREBUIE UMBLAT IN STUPI FARA MOTIV SI DACA E STRICT NECESAR INTERVENTIILE TREBUIE SA FIE FOARTE SCURTE. Micsoreaza urdinisele, nu da nici un fel de sirop si nu mai deschide nici un stup pana nu se linistesc.

edy_mh

Am micsorat toate urdinisele la 1-2 albine, sper ca vremea sa fie asa cum a fost prognozata : azi si maine ploaie, stupii ii voi deschide noaptea pentru hranire, nu mai mult de 200 ml pe care am observat ca il trag pana dimineatza.

bucovineanu

Nu mai pune nici un fel de sirop pana nu se linistesc.

POSTASUL

Citat din: bucovineanu din Aprilie 17, 2012, 01:23:27 PM
Nu mai pune nici un fel de sirop pana nu se linistesc.
edy fa exact asa cum a spus donu Bucovineanu ; nu le mai da absolut nimic cateva zile pana se linistesc  [absolut nimic   :nono: ] si nu mai deschide stupii    :nono:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

andrei_georgian

salutare! un sfat foarte bun, lasa-le cateva zile, si dupa aceea vezi daca s-au linistit, si oricum din pozele pe care le-am vazut, reiese ca au ceva mancare, asa ca mai bine ai rabdare :hi:
Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu exista un drum si lasa o urma.

edy_mh

Multumesc tuturor pentru raspunsuri si sfaturi, din fericire pentru mica mea stupina se pare ca am interpretat gresit un zbor de orientare confundandu-l cu un zbor de furtisag. Am reusit ieri si am adus un stupar "batran" sa faca "expertiza" iar verdictul a fost sec: Zbor de orientare si o mica ratacire.
Am inteles ca pentru furtisag e necesar ca pe scandura de zbor sa se desfasoare adevarate lupte de strada, pe cand in cazul meu am vazut cel mult doua albine care isi adresau injurii (acum cand mi-a venit inima la loc imi permit sa glumesc).
Inca o data multumiri tuturor, iar adminilor acestui forum : Felicitari pentru acest minunat forum.
Cu stima, Edy