secretia la ha

Creat de Seba, Aprilie 05, 2012, 04:23:27 PM

« precedentul - următorul »

sherifu dan

Productia la ha ramane cam aceeasi, e vorba de productia pe care o realizeaza fiecare familie, cu cati mai multi stupi arondati la un ha cu atat productia de miere pe familie va fi mai mica

Atasez mai jos ceva care poate clarifica problema numarului de stupi pe ha

http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_131_2010_modificare_legea_apiculturii_89_1998.php
Art. 6
Pentru utilizarea optima a potentialului melifer, se recomanda incarcaturi optime de familii de albine la hectar, dupa cum urmeaza:
salcam � 15�30 de familii de albine/hectar;
tei � 10�15 familii de albine/hectar;
floarea-soarelui � 1�2 familii de albine/hectar;
pomi fructiferi � 2�3 familii de albine/hectar;
rapita � mustar � 2�3 familii de albine/hectar;
leguminoase perene � 4�6 familii de albine/hectar;
plante medicinale � 3�4 familii de albine/hectar; si aromatice
zmeuris si zburatoare � 3�5 familii de albine/hectar.

marius_vfp

salut, se pare ca dan mia luato inainte ,

e bine de citit si articolol 5 din aceeasi lege
Legea apiculturii nr. 131/2010, pentru modificarea si completarea Legii apiculturii nr. 89/1998
Actul a fost publicat in Monitorul Oficial, partea I, Nr 464 din 7 iulie 2010

Articolul 5
(1) In scopul protejarii vietii si sanatatii oamenilor si animalelor, precum si al protejarii mediului si proprietatii, amplasarea stupilor cu albine pe terenurile detinute de apicultor cu orice titlu se va face la o distanta de cel putin 5 m fata de drumurile publice sau hotarele proprietatii invecinate ori hotarele proprietatii publice sau private aflate in intravilan ori in extravilan.
(2) In situatia in care distantele prevazute la alin. (1) nu pot fi respectate, stupii cu albine vor fi despartiti de vecinatati printr-un gard, zid, plasa sau orice alt material prin care albinele sa nu poata patrunde in zbor, cu o inaltime minima de 2 m de la nivelul solului, care sa se continue pe aceeasi linie inca 2 m lateral de extremitatile stupului.
(3) Numarul familiilor de albine amplasate pe un teren conform cerintelor prevazute la alin. (2) nu este limitat.
(4) Apicultorul nu raspunde pentru prezenta albinelor in cautarea polenului si nectarului pe diverse proprietati, vii, livezi ori pentru prezenta roiurilor, ca urmare a instinctului de inmultire.

stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

jenica67

Problema este numai ca, ca o albina acopera cel putin 1256 de ha (adica profitabil, ca daca nu are ce culege, merge si mai mult), si cam trebuie ceva matematica, si multe date, ca sa determini, cate familii sunt la ha. Asa ca ramane de discutat, cu distributia.   :P
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

marius_vfp

salut, domnule jenica eu stiam ca acopera mult mai multe hectare , cum ati calculat , vreau sa stiu care e distantza maxima pe care ati considerat-o dumneavoastra pana la care ajunge albina
o seara buna

catalin_valenii

Vad ca nimeni nu a luat in calcul ce este mai important in toata ecuatia aceasta si anume puterea familiei de albine. Degeaba secreta planta nectar daca noi nu avem familii foarte puternice care sa aduca un plus la cantar pe zi la salcam de exemplu de 7 kg fata de o familie mijlocie care aduce 4 kg. Pana nu avem familii foarte puternice sa avem macar un an nectar din belsug care sa ne umple butoaiele nu avem cum sa ne dam seama. Eu am vazut in urma cu 2 ani la cineva spor de 7 kg pe zi la salcam pe cand la mine era spor 4 kg la cel mai bun. Deci nu numai  cantitatea de nectar contreaza ci dupa mine cel mai important e puterea familiei pentru ca daca avem populatie multa are cine cauta in mai multe locuri nu? :D
Albine sanatoase si harnice sa avem!

jenica67

catalin_valenii, nici nu ne intereseaza marimea familiilor, pentru ca altul este subiectul.

marius_vfp tu cate ha stiai, si cum era calculat ?

D006

Citat din: sherifu dan din Aprilie 07, 2012, 03:30:54 PM
Productia la ha ramane cam aceeasi, e vorba de productia pe care o realizeaza fiecare familie, cu cati mai multi stupi arondati la un ha cu atat productia de miere pe familie va fi mai mica

Atasez mai jos ceva care poate clarifica problema numarului de stupi pe ha

http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_131_2010_modificare_legea_apiculturii_89_1998.php
Art. 6
Pentru utilizarea optima a potentialului melifer, se recomanda incarcaturi optime de familii de albine la hectar, dupa cum urmeaza:
salcam � 15�30 de familii de albine/hectar;
tei � 10�15 familii de albine/hectar;
floarea-soarelui � 1�2 familii de albine/hectar;
pomi fructiferi � 2�3 familii de albine/hectar;
rapita � mustar � 2�3 familii de albine/hectar;
leguminoase perene � 4�6 familii de albine/hectar;
plante medicinale � 3�4 familii de albine/hectar; si aromatice
zmeuris si zburatoare � 3�5 familii de albine/hectar.

Si  in  acest  tabel  se  vede ceva  ce  se  confunda  intre  secretie  si  polenizare,.f.sorelui  1-2 fam si  leguminoase  perene.4-6 fam.Cine  da  mai  multa  miere ?

marius_vfp

salut, domnule jenica , din cate stiu albina ajumge maxim la 3 km deci se considera raza unui cerc fiind de 3 km dimatrul de 6km , astfel aplicam formula de calcul a suprafetei cercului de "pi r patrat " si se obtin undeva la 2826 de hectare  cele 1256 de hectare duneavoastra ati calculat la o raza de doar 2 km , acum fiecare calculeaza si ia in considerare distantza pana la sursa de cules ,

spor la treaba

balasbebe

Un calcul economic este undeva la 2 km, si in jur de 700 de ha. Tot ce depaseste o oarecare distanta, nu mai aduce acel spor la cantar. La salcam nu prea conteaza incarcatura de albine. Daca avem 100 de lazi si padurea are o adancime de cel putin cateva sute de metri, ele se descurca de minune. Niciodata albinele pe vatra nu vor culege doar de pe salcam. Am studiat acest fenomen. A fost o perioada de timp in care am vrut sa culeg si polen de salcam pentru consum in familie.

jenica67

Din carti este discutabila raza de zbor. In cartile mai noi si la cursurile actuale, se invata ca : baza melifera : constituie totalitatea plantelor melifere si flora melifera din raza economica de zbor a albinelor (raza de zbor) pentru cules de necesitate este de 6km, iar pentru un cules economic este de 3 km), in cartile  mai vezi ziceau ca rusii au facut teste si la 1 km au gasit 70% din culegatoare si la 2 km numai 36 %. Din ce am mai citit, altii sutineau ca la 2 km albina inca culege cu randament.

ion patrut

si pe cine sa credem? alea care zboara la 6 km sigur sunt dotate cu GPS pentru a se intoarce la stup sau or fi albine selectate pe criterii de performanta fruntase in actiunea de cules!!!!!!!!! =D>

stefi