Cred ca am o familie de albine bezmetica!

Creat de Gib Cristian, Martie 23, 2012, 07:26:13 PM

« precedentul - următorul »

dorindafi

Citat din: Vuvu din Februarie 28, 2013, 11:41:37 PM
in multe cazuri devine bezmetic din cauza matci: -1 matca tinara neimperecheata
                                                                            -2matca tinara imperecheata  dar cu disfunctionalitati la inceputul depunerii de puiet[are puiet normal dar pe margini puiet capacit bezmetic],
Doar 2 cazuri[mai sunt],cind matcile in timp intra in normalitate,deci o poti recupera si urmari mai usor intr-un roi artif, pe 2 rame
ce chestie shi cat e de interesanta
dar oare daca matca e batrina shi epuizata poate devenii tritoritza ?
pt a o recupera nu-i mai ushor sa sunam la 112  =))

CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Vuvu

as trimite si smurdul,sa pierzi 3 stupi[bezmetici]si sa te exprimi ""cu =)),ai mult 'BUN SIMT",
APLICATI METODA100%,si nu va luati dupa smecherasi care doar le place sa vorbeasca "discutie"

dorindafi

CODUL  e   LEGEA
         0763650092

cristipep

Ar fi cazul sa nu va abateti de la subiect , ca altfel tansformam forumul asta in mahala...............

Citat din: Vuvu din Martie 01, 2013, 06:59:54 PM
as trimite si smurdul,sa pierzi 3 stupi[bezmetici]si sa te exprimi ""cu =)),ai mult 'BUN SIMT",
APLICATI METODA100%,si nu va luati dupa smecherasi care doar le place sa vorbeasca "discutie"

rusu marius mircea

ma aflu in situatia descrisa de un coleg de forum mai sus!
in urma cu doua trei saptamani am facut o verificare a stupilor (am 20) si totul a fost normal, toti aveau puiet mai mult s-au mai putin. pentru ca vine din nou frigul ieri 20 martie am facut din nou o verificare sa le suplimentez hrana la cei care au nevoie.  am constatat ca la 2 stupi erau cateva celule cu puiet de trantori capacit rasfirate in coltul ramei. am vazut si matca care este tanara din 2012. puiet de albina normala nu avea. ce ma sfatiuti sa fac in aceasta situatie?
va multumesc! :nono:
marius

cornelioandanciu

Ce fel de puiet de trantor ai vazut, normal sau ghebos?
Va salut.

tassevasi

Citeve celule de trintor  e nomal sa vezi acum pe rama si rasfirate , problema e  daca nu  sunt celule capacite de albina  si puiet in diferite  stadii de dezvoltare .
  E bine sa mai astepti  pt ca in aceasta perioada ,poate  din cauza vremii mai  friguroase , matca a incetat ouatul si deaceia tu nu ai mai vazut puietul.
  E bine sa  verifici  cu mult mai mare atentie  celulele  si atunci intradevar  ai matca  trintorita .
   Numai bine .

rusu marius mircea

era in celule normale nu de trantor, acele celule umflate!
marius

marian sima

Daca era in celule normale ai probleme cu matca dar stupul nu e bezmetic,matca eliminata lasat stupul fara matca doua zile si pe urma se unifica cu un roi.

cornelioandanciu

Citat din: marius mircea din Martie 21, 2013, 07:02:21 PM
era in celule normale nu de trantor, acele celule umflate!
Domnule, am inteles ca era in celule normale de trantor.Deci nu era in celule normale de lucratoare cu capacele bombate.Atunci si eu cred ca ai putea avea ceva problema fie cu matca, fie cu baza melifera, daca au avut de unde sa aduca polen, atunci probabil ca sunt ceva probleme cu matcile, poate ca o sa-si revina, daca nu, solutii radicale!(matca imperecheata, sau unificare)
Va salut.

bucovineanu

Din ce spune Marius se intelege ca puietul bombat e in celule nornale, deci in celule de lucratoare.
Daca acel puiet e compact si nu in cantitate mare, e din oua depuse de regina care este epuizata si trebuie schimbata.
Daca puietul e pus haotic pe rame, adica imprastiat, e vorba de familie bezmetica. Ultima situatie se intalneste mai ales in sezonul activ.
In situatia de fata e clar ca are regina a zis ca a vazut-o si e clar ca regina are probleme daca din ouale sale aflate in celule de lucratoare se dezvolta trantori.  Cand se va incalzi vremea acea familie trebuie controlata si daca nu exista puiet capacit normal, trebuie schimbata regina sau familia trebuie unificata cu alta.

rusu marius mircea

dl Bucovineanu a inteles perfect situatia. vreau sa precizez ca la penultima verificare pe la inceputul lunii martie toate familiile aveau puiet normal de lucratoare. numai la ultima verificare a aparut aceasta SITUATIE LA DOUA FAMILII. ca si efectiv de albine aceste doua familii sunt medii 5-6 rame la aceasta ora.
Exista matci de vanzare la aceasta data?
Va multumesc!
marius

bucovineanu

Chiar daca ar avea cineva regine de vanzare, daca e la distanta mare, nu pot fi expediate din cauza frigului. Trebuie cautat la apicultorii din zona, e posibil ca cineva sa aiba la rezerva. Eu sper ca cel putin una isi va reveni si va ponta normal.

die furrer

Poate e o matca mai batrina ar trebu sa ai o evinta macar cu vrista matcilor
cum se incakzeste vremea mai faci o verificare daca e chiar asa matca cu probleme familia treb unita. Vei avea o familie mai puternica care in luna mai o vei putea inparti in 2 :)) lejer.Pina in toamna ingrijite vor fi 2 familii frumoase.

iosca

Citat din: nicomico din Ianuarie 02, 2013, 08:43:26 PM
Pentru ca sa raspuns la un subiect deschis  in primavara ,am sa va propun o discutie pe aceasta tema ,dar in conditii de iarna.
Sa zicem ca la un control auditiv auzim un zgomot ciudat ca si cum ar plange.La un control cu temperatura  care permite zbor de curatire constatam ca nu le lipseste hrana ci matca,ce facem in acel moment?

Daca familia-i deja bezmetica acum (ceea ce-i greu e crezut) cand nu prea se poate umbla la ea, e mai problema pt ca si daca scuturi la distanta, noaua matca va fi greu primita, adica va trebui eventual cusca, verificare ulterioara daca-i primita si tot asa, fapt greu de realizat la data asta.
             Dar daca tinem cont de data la care suntem, familiile fara matci, n-au avut timp sa se bezmeticeasca, introducerea altei matci sau unificarea cu vreun mațisor, (daca timpul permite bine"nteles) ar trebui sa dea rezultate fara probleme, fara cusca, izolare, sirop sau altele asemenea. Vor fi primite sigur ! O gura de tuica stropit deasupra e bine venita (si pt ele si pt noi  :razz: )
http://iosca.sunphoto.ro/                0765687281