RazvanTi

Creat de RazvanTi, Martie 10, 2012, 09:47:53 PM

« precedentul - următorul »

filip

Citat din: bismark din August 12, 2015, 10:12:44 AM
   Acest roi trebuie desfiintat.Daca matca este tinara trebuie recuperata si schimbata la o familie cu babeta.Sint otravite asa se comporta la otravire. Cu respect ^:)^
Hai sa clarificam lucrurile.
1 Roiul era vioi cand a fost pus in lada,eu exclud sa fi fost otravit in acel moment.
2 Otravirea nu e o boala din cele trei neenumerate.
3 Daca a fost dat sirop si miere ,logic ca roiul nu mai trebuia sa fie infometat.
4 Ce tratament i-ai facut  si cu ce?
Intoxicatia doar de la tratament cred ca a aparut.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bmdna

Domnilor, cele trei boil sint secrete? Dati macar o sursa de informare daca e greu sa fie denumite sau descrise. Multumesc!
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

RazvanTi

sa lamurim lucrurile punctual ca vad ca toti ati inteles gresit.

roiul a venit seara in jurul orei 6 si a doua zi dimineata pe la ora 9 (aici nu mai retin exact) l-am gasit in starea respectiva. deci totul s-a petrecut in noaptea aia.
rama cu miere era scoasa cu cateva zile inainte din familiile mele iar siropul era din cel cu care stimulam roii la momentul ala
deci EXCLUS sa-i fi otravit eu desi asta a fost prima ipoteza la care m-am gandit(ca au roit de otrava).
a cam picat prima ipoteza pentru ca  unei albine otravite nu cred ca-i mai arde de roit....
asa ca am trecut la a 2-a ipoteza (roitul de boala) si m-am apucat de citit legandu-ma de comportamentul albinelor: strangerea lor in ciorchini si neputinta de a zbura.
de aici  au reiesit 3 boli.
boala neagra sau paralizia albinelor - asta pica din start deoarece albinele aratau normal nu negre. uleioase doar dar nu negre.
nosema - caz in care albinele prezinta paralizia respectiva
si nu in ultimul rand boala produsa de acarapis woody ( imi scapa acum denumirea)
de toate bolile astea esti sigur doar cu analiza de laborator. nu am facut asa ceva asa ca nu stiu sigur.
cel mai probabil eu dau vina pe ultima desi gurile rele zic ca " la noi nu exista la noi nu se poate".
cam asta este situatia.
oricum in seara respectiva am dat cu killtox pe ele...
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

bucovineanu

Nu asa se manifesta albinele in nici unul din cazurile de boala amintite mai sus.

stefan1

Citat din: bucovineanu din August 13, 2015, 12:49:57 AM
Nu asa se manifesta albinele in nici unul din cazurile de boala amintite mai sus.

Asa este. Si la nici una din ele nu sunt afectate deodata toate albinele. De nosemoza nu am auzit sa paraseasca albinele in corpore stupul. In plus nosemoza se manifesta mai puternic primavara sau toamna mai tarziu. Poate Nosema ceranea, de care nu stiu multe amanunte.Afenomenul asta se intampla la loca, cand mizeria din faguri nu mai poate fi inlaturata, poate si la puiet varos. La Varroa, cand puietul e puternic parazitat si chiar albinele au multi paduchi, se intalnesc asemenea roiri. Si acarapioza se manifesta mai puternic toamna mai tarziu si albinele afectate nu mai erau capabile de zbor, pe cand cele tinere inca sunt active. Si eu cred ca trebuie sa fie prezent si la noi acest parazit, odata cu aducerea atator rase sensibile la el. Dar se zice ca nici in Vest boala nu se mai manifesta asa violent cum se manifesta cu zeci de ani in urma. Eu ma gandesc ca fiind tot un acarian, este afectat de tratamentele care se fac in toate tarile contra la Varroa.
  Dupa amanuntele pe care le-ai mai dat, si eu cred ca este vorba de o intoxicare, dar oricum e o manifestare foarte curioasa. Problema este si de unde a venit roiul? Daca nu este de la tine, e curios cum au venit din alta parte sa se puna in pomii tai. Roii care pleaca din stupina se duc de obicei intr-o scorbura sau alt adapost pe care l-au gasit in prealabil. Poate acesti roi de boala sa aiba alt comportament. Ma gandesc si la o posibila intoxicare cu sirop acrit (nu din cel dat de tine ci de la stupul-mama). Astfel de sirop poate produce diaree si chiar moartea albinelor.  Acea transpiratie lipicioasa care ai spus ca ai observat-o ar putea fi diaree de la sirop, dar nu e exclusa nici otravirea voita sau prin tratamente gresite.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Pustu

Citat din: RazvanTi din August 12, 2015, 11:43:56 PM
... acarapis woody ...
Asta e paduchele din gat . Sau din trahee . Nu cred ca familia infestata care zboara azi , maine inlemneste toata . Si se vade doar la microscop . In Romania nu sunt microscoape  ))/ ))/.

RazvanTi

... ba da...  :roll:

zilele astea am mai miscat una alta prin curte si prin atelier si din niste ramasite de la cutii vechi am incropit podelele pentru 6 funduri, 11 capace complete( mai trebuiesc vopsite si tabla peste) si 3 SCAS uri ME ( pentru cei care bnu stiu: nucleu 4 compartimente a cate doua jumatati de rama ME)
in felul asta am cam tocat mai toate ramasitele stranse si am lasat timp pentru 1 metru cub de scandura noua.

RazvanTi

si in fine mi-am terminat si apiliftul
http://www.youtube.com/watch?v=Yu1oyEbzynI&feature=youtu.be

romikele

Nu era mai simplu să-ți iei o nevastă musculoasă?  =))

RazvanTi

heheeee... "IE" spatoasa da' fricoasa  =))

happy

Este bun si caruciorul dar si tratamentul in statiune la Amara face minuni!!
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

pharaonu75

Lui ii trebuie zeama de bisturiu, nu bai de namol! =)) =))
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

MOTANUL

Eu tot cuget ce sa fac la anul...

E un mare pas inainte apiliftul.

Consider ca cel mai simplu ar fi un pavilion modular. In loc sa plimbi 40 de cutii - ridici odata pavilionul cu totul si gata.
+ ca acolo unde ajungi ai un minim de securitate (trebuie sa sparga pavilionul sa fure stupi).
Avantajul mare in pavilion e ca nu te mai bate soarele in cap. In schimb, nu stiu cum e sa lucrezi fara lumina soarelui. Eu daca nu am soare, nu vad ca lumea puietul de 1 zi. (doar daca e nor il vad mai greu; in bezna din pavilion nu stiu ce se intampla).

Apiliftul te ajuta sa plimbi stupii - dar daca e sa ii pui intr-un camion mai inalt tot trebuie sa pui mana pe ei la un moment dat sa-i ridici.
Ar trebui o duba cu platforma de ridicare ca sa nu mai soliciti spatele de loc. (sau macara hidraulica).

Nici eu nu stiu ce sa fac...
Mai ales ca la mine cel mai bine au merg familiile cu cat de 1/1. Eu nu pot sa ridic 1 cat - dar sa le ridic pe amandoua  :nono:
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

mape 48-petru manea

Eu am abandonat pavilionul din cauza vizibilitatii scazute (intuneric )

pharaonu75

Corcodusul lui RazvanTi  =))
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube