Stupina Octav

Creat de octav, Februarie 13, 2012, 12:24:32 PM

« precedentul - următorul »

dan sebastian

Ce vezi in rame e una iar consumul efectiv al familiei e altul. Cel cu 4 r puiet e normal sa consume dublu necesar de polen. Rezervele or fi identice dar puietul dublu trebuie hranit cu ceva. Tot nu vad care e raspunsul pe care colegul il cerea.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

octav

Citat din: dorindafi din Martie 25, 2014, 11:11:42 AM
eu zic ca in multe cazuri practica bate teoria , teoria este punctul de orientare / de plecare . restul se invatza pe teren
avem doua familii
fam. 1 = 2 rame cu puiet + 2 rame pt acoperire  /  fam. 2 = 4 rame cu puiet + 2 rame pt acoperire
ramele cu puiet sunt ocupate aproximativ trei partzi cu puiet iar partea superioara cu miere
ambele familii au ramele bine acoperite cu albine
polenul este bagat in ramele pt acoperire pe care se mai gaseshte shi rezerve de miere shi ceva puiet in satdiul de ou
intreb eu :dece cel cu 4 rame de puiet are polen pe doua rame tot ca cel care are doua rame de puiet , care sa fi fost motivul/cauza ?
Ma gandesc ca desi e mai puternic si are mai multa albina culegatoare capabila sa culeaga, are si mai mult puiet ce trebuie hranit si probabil ca au si ele o rezerva minim obligatorie sub care nu raman decat daca nu au cules.
Nu sunt sigur e doar o parere. Astept sa fiu corectat.
http://jimm69.sunphoto.ro

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos

dorindafi

Citat din: dan sebastian din Martie 25, 2014, 09:14:00 PM
Ce vezi in rame e una iar consumul efectiv al familiei e altul. Cel cu 4 r puiet e normal sa consume dublu necesar de polen. Rezervele or fi identice dar puietul dublu trebuie hranit cu ceva. Tot nu vad care e raspunsul pe care colegul il cerea.
:hi: danut
1 - polenul este transformat in pastura = materia prima pt puiet
2 - presupunem ca rezervele sunt identice = daca nu au miere in perioada asta le dam sirop s-au sfaturi
3 -  nu cer neaparat un raspuns ori idee.  Parerea mea este ca cel cu 4 rame de puiet a intrat la iernare cu 6/7 rame de albina shi miere suficienta pina la sfirshitul lui feb. , inceputul lui martie
asha vad eu stuparitul   :hi:
daca nu e bine , ashtept raspuns   :D
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

dorindafi

Citat din: octav din Martie 25, 2014, 10:27:12 PM
eu zic ca in multe cazuri practica bate teoria , teoria este punctul de orientare / de plecare . restul se invatza pe teren
avem doua familii
fam. 1 = 2 rame cu puiet + 2 rame pt acoperire  /  fam. 2 = 4 rame cu puiet + 2 rame pt acoperire
ramele cu puiet sunt ocupate aproximativ trei partzi cu puiet iar partea superioara cu miere
polenul este bagat in ramele pt acoperire pe care se mai gaseshte shi rezerve de miere shi ceva puiet in satdiul de ou
intreb eu :dece cel cu 4 rame de puiet are polen pe doua rame tot ca cel care are doua rame de puiet , care sa fi fost motivul/cauza ?
au si ele o rezerva minim obligatorie sub care nu raman decat daca nu au cules.
shi daca timpul nu permite un cules din natura ori venim odata la saptamina in stupina ce e de facut ? s-au ce trebuia facut cu ceva timp in urma ?
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

ciucur

avem doua familii

Din putina mea experiena am observat ca sunt familii care culeg mai mult polen decat altele de aceeasi putere si as zice mai mult decat au nevoie. De asemenea am si familii care dupa ce stocheaza polen pe ramele acoperitoare incetinesc ritmul de aducere al polenului pastrand o constanta care permite hranirea puietului si mentinerea aceluiasi stoc de polen pe ramele acoperitoare. Eu cred ca tine de particularitatea familiei in a se organiza. E ca si cu verticalizarea mierii, instinctul de curatenie, blandetea sau cladirea fagurilor. Gresesc ?
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

mape 48-petru manea

Nu gresesti prea mult----omul a exploatat intodeauna anumite insusiri ale fam.
Sunt zone in tara unde productia de polen este f.buna si apicultorii inmultesc fam.din cele care au insusirea principala aducerea de polen in detrimentul celor care aduc nectar mai mult

stefan1

Familia de albine este o comunitate cu o istorie si deci cu o experienta mult mai mare chiar decat a comunitatii omenesti. De aceea organizarea cuibului lor este foarte rationala, desi totul se face nu din ratiune ci dupa bagajul lor genetic, care le determina comportamentul. Toti stim ca un cuib este alcatuit din fagurii cu puiet, marginiti de o parte si alta de cate un fagur de pastura, apoi de faguri cu rezerve de miere, miere care pe masura ce se reduce puietul spre toamna se depune (parte din ea) in coroanele fagurilor centrali. Ar fi contraproductiv ca albinele sa-si umple toti fagurii cu polen, chiar daca in natura ar fi rezerve si familia ar dispune de culegatoare. Probabil in istorie acele familii care au procedat asa au murit de foame in timpul iernii si nu au lasat urmasi cu astfel de comportament. Sunt cazuri cand albinele depoziteaza mai mult polen in stup, de exemplu cand din lipsa matcii sau anumitor probleme ale ei, suprafetele de puiet se reduc. De asemenea daca familiile au dus lipsa de polen o anumita perioada (din cauza secetei sau din cauza colectoarelor sau chiar a lipsei surselor de polen), atunci acele familii vor face rezerve de polen mai mari decat familiile care au permanent la dispzitie cules de polen.
  Sunt clar variatii destul de mari intre diferitele rase de albine in ce priveste cantitatile de polen pe care le depoziteaza in stup si fata de modul cum dispun aceste rezerve in jurul puietului sau pe fagurii vecini. Si in cadrul aceeasi rase sunt variatii mari, eu zic ca in functie de experienta mai scurta sau ancestrala care sta in spatele acestor albine. Cum a spus si Mape, omul poate folosi aceasta inclinatie a albinelor si sa faca o selectie si in functie de aceasta insusire.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

octav

Am 2 ciresi, unul din ei e un cires foarte timpuriu, care este plin de albine. Parca ar fi evodia asa stau pe el. Sper sa faca si treaba si sa mananc cirese mai multe anul asta.
Multumesc vecinului, pe care nu-l cunosc dar sigur e cineva prin zona care are albine.

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---

fiug1970

la cat de maruntele sant florile,pare visin....dar daca ai mancat cirese anul trecut...cires trebuie sa fie :hi: :hi:

dorindafi

Citat din: fiug1970 din Martie 30, 2014, 05:13:34 PM
la cat de maruntele sant florile,pare visin....dar daca ai mancat cirese anul trecut...cires trebuie sa fie :hi: :hi:
shi daca-i vishin ?   :rotfl:   :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

fiug1970

Citat din: dorindafi din Martie 30, 2014, 08:07:53 PM
Citat din: fiug1970 din Martie 30, 2014, 05:13:34 PM
shi daca-i vishin ?   :rotfl:   :hi:
el stie mai bine...cu toate ca eu am patit/o acum doi ani cu un cires destul de matur,un cires cu fructe alb/rozii.l/am mutat acum doi ani dintr/un loc unde faceam un beci(era condamnat la pieire,dar totusi i/am facut o groapa si l/am pus acolo:avea cirese verzi in crengi!!).Anul trecut a facut visine!!fructe mari si rosii!!acrisoare...nu pot intelege transformarea!!si nu e pescareasca!!asa si colegul:pare visin dar daca a mancat cirese......

dorindafi

=))   sa mor eu daca no venii sfirshitul lumii
shi mie mi sa-ntimplat odata =  am baut seara mai mult shi dimineatza am vazut pisicu cit bouuu  =))
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

fiug1970

Citat din: dorindafi din Martie 30, 2014, 08:33:45 PM
=))   sa mor eu daca no venii sfirshitul lumii
shi mie mi sa-ntimplat odata =  am baut seara mai mult shi dimineatza am vazut pisicu cit bouuu  =))
ezista o explicatie:poate n/ai baut singur...ci impreuna cu pisicu....si lui nu i/a priit.... =)) =)) =)) =)) :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

octav

Cu siguranta nu e visin. E cires in al 4 lea an cand rodeste. Sunt niste cirese nu foarte mari, dar timpurii. La 10 mai mananc cirese din el. Apropo de visin, inca nu a inflorit, are un vecin si mai are pana infloreste. Pe probate daca ajungeti prin zona. (Bucuresti)

fiug1970

in mai nu vin in tara,ci in august si nu am drum prin Bucuresti,dar cine stie...acum cativa ani m/am ratacit si am ajuns pe centura la Baneasa =)) =)) =))
poate o ramane de/o ciresata!!in caz de/o ratacire..... :nod: :nod: :nod: