ce tratament aplicati?????

Creat de dragos2006, Iulie 20, 2008, 05:30:18 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

Sunteti foarte optimisti daca va ganditi ca ati eradicat varrooza. Eu nu cred ca are cineva la noi stupi fara paduchi. Si daca are, sa stea izolat ca baza melifera de orice familie de albine straina.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Dle stefan 1,
Imi permit sa fac niste comentarii la postarea dv.
"Sunteti foarte optimisti daca va ganditi ca ati eradicat varrooza." Tratamentele in cazul albinelor despre care vorbim nu au menirea de a eradica varoa ci de a aduce infestarea la acel nivel in care in care familia de albine nu numai sa supravietiueasca ci sa si produca ceea ce se chiama miere si alte produse ale stupului.Chestia cu baza melifera straina in care sa stea izolat a cazut de mult timp a se vedea locuri izolate clasice cere acum se confrunta cu varoa.
Cu stima

stefan1

Postarea mea a fost replica la una anterioara care spunea ca nu e obligatoriu sa cada vre-un paduche la tratament. Si aici , la efectele tratamentelor de vara, cred ca sunt lucruri de nuanta care s-ar putea discuta.
Referitor la baza melifera fara albine straine, ar fi situatia in care nu mai poti da vina pe altii daca ai mare infestare cu varroa. Trebuie insa sa nu fie nici roi salbatici in zona si si atunci mai poate fi o oarecare infestare straina prin trantori, care se zice ca pot circula si mai departe decat raza de lucru a albinelor.

D006

Dle stefan 1,
Traiesc cu speranta ca postarea mea sa nu credeti ca a fost facuta cu intentia sa va jigneasca . Am vrut sa-mi spun parerea cu privire la tratamente. Incaodata imi spun parerea: tratamentele au menirea sa reduca numarul de criminali numiti varoa care sa asigure reusita indeletnicirii albinei de a ne aduna miere si alte produse ale stupului. Am putea aici asa cum spuneti despre multe dar atita timp cind in stup se pun chimicale cu nume de klartan in care unica motivare ar fi suma mica de achizitie cred ca stricam asa cum spunea un ilustru spatiul forumului si am deranja pe unii.
In privinta "roi salbatici in zona" imi permit sa va spun ca atit in Europa  cit si in America exista 2 tabere care discuta Pro si Contra roiurilor salbatice. As putea discuta chiar si contradictoriu dar am sa ma rezum prin a spune ca cei Pro spun ca daca roiurile salbatice au rezistat fara tratament descurcindu-se singure atunci trebuie sa fie un mecanism care le-a facut sa supravietuiasca.Da, ati ghicit ei se gindesc la aceea ce se numeste calitatea hig pe care unii o confunda cu curatenia pe care o fac albinele in stup si asta numai sa para ....Acestea sint spuse in rezumtul rezumatului. Lucrurile pot fi dezbatute pe indelete fara marire si cred cu folos. Ca sa va dau un exemplu v-as spune ca o tema de studiu ar fi: Sick apiary bees threaten wild hives and crops ( adicatelea: Stupinele cu albine bolnave ameninta stupi salbateci si recoltele)
Incaodata intentia nu este sa va jignesc.
Cu stima

D006

Fapte nu vorbe, nenicilor, ziceti cu ce tratati si gata. Cu ce tratez eu, adica cu ce am incercat:
1.Varachet, efect bun, daca e etans stupu si dai de trei ori
2. Mavrirol, efect bun, da e cel mai scump
3. Barostop, un fel de varachet peicurat pe sipci bulgaresti, bun si eftin
4. Klartran, amestec solutie cu apa si stropesc pe rame cu siringa, bun si eftin

D006

Dle alinndiaconu,
Pentru dumneata special de 2 ani nu tratez stupi impotriva varoa. Ce spui de asta? Am spus ce fac dar probabil atunci erati ocupat cu jignitul asa ca nu ati fost atent.
Cu stima

gudas valentin

Citat din: stefan1Sunteti foarte optimisti daca va ganditi ca ati eradicat varrooza. Eu nu cred ca are cineva la noi stupi fara paduchi. Si daca are, sa stea izolat ca baza melifera de orice familie de albine straina.
Vecini mei de stupina ,2 cei mai apropiati sunt la 3 Km trateaza albinele corect cu varachet si mavrirol alti 3 la 5 Km trateaza la fel, deci pot sa zic ca zona e destul de curata. Ami era frica sa nu fi adus din pastoral dar nu am avut norocul asta =D  prin septembrie /octombrie dau iar si va comunic rezultatele.
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

D006

Si mai dezvoltati subiectul domnule drone? Cum se cmporta fara tratament?
cum ies din iarna ca efectiv ma refer?
:hi:

stefan1

Pt valy gudas:
Si eu sunt curios ce veti gasi la un tratament fara puiet in stup, dar parerea personala este ca vor fi un anumit numar de paduchi si ca tratamentele de acum au avut un anumit efect chiar daca nu ati observat nici un paduche.
Pt Drone:
Nu am dece sa ma supar pentru un schimb onest de idei. Chiar asta este ideea Forumului.
Cat priveste roii salbatici, eu cred ca, cel putin in zone cu paduri, sunt mai multi decat credem noi. Nu e obligatoriu sa fie de zeci de ani. Noi ii alimentam anual cu roi fugiti si ei pot avea la randul lor roi,in care densitatea de paduchi sa fie acceptabila. Cel putin cat priveste Varroa, se pare ca celulele mai mici construite de acesti roi le da o oarecare rezistenta la parazit.Pe un forum german era o discutie in acest sens si se zicea ca celule de 4,9 mm diametru si 32 mm intre rame, dar cu inca 12 conditii respectate concomitent, duce la albine rezistente la orice boala.
Este adevarat cu stupi netratati de varrooza de doi ani? As vrea detalii.

D006

Citat din: drone1952Dle alinndiaconu,
Pentru dumneata special de 2 ani nu tratez stupi impotriva varoa. Ce spui de asta? Am spus ce fac dar probabil atunci erati ocupat cu jignitul asa ca nu ati fost atent.
Cu stima
Ei da, nu tratezi de 2 ani stupii, cam gogonata treaba... ca poate nu mai ai niciunu la ora asta!. Nici o familie nu rezista fara tratament.:nono:
Sau noi traim acuma prin 1900, cand n-aveam varroua in tara?
Da hai sa te cred. Si daca te cred, stii ce concluzie trag din treaba asta?
Ca noi toti suntem prosti ca tratam, si mata destept ca nu trastezi!
Nu stiu daca le convine alorlalti!

maximus

alinila,lasa taicule omu in pace sa faca ce vrea.e problema fiecaruia ce are in ograda.nea drone vrea sa nu mai aiba paduchi,da sa aiba albine(interesant,f. bine)
tu vrei sa ai albine si dai paduchii pe otravuri,iara e bine.viata inseamna unitate in diversitate,cu totii e stupari,de ce sa sarim la gatu lor?
   io tratez de 2 ani doar o data toamna cu oxalic,in rest beevital  acum in august dupa ce trag mierea de la fanete cate o aplicare pe saptamana,3 saptamani la rand
.pana acum sant multumit,nu am depopulari,scot periodic care o rama mai veche cu cate o palma-2 de puiet capacit si o descapacesc total,si surpriza:nici un paduche la curu lor.o fi beevitalu bun,n-o fi...dreq stie.ideea e ca....merge,deci..se poate daca vrem,si fara toxicitate.
   in viitor voi aplica si eu o experimentare fara tratament la 2 familii.asta insemnand de la anu.hai sa traim

p.s.nea ghita,impartaseste te rog observatiile dumitale adunate in cei 2 ani cu pricina.multumim

D006

Asa domnule Maximus si cat ac oxalic puneti la litrul de apa? :hi:

D006

Pt. Alinndiaconu,
"Si daca te cred, stii ce concluzie trag din treaba asta?"nu trebuie sa tragi nici o concluzie.Ramineti cu concluziile trase pina acum si veti fi fericit.
Cu stima
Pt stefan 1,
Am sa incep cu afirmatia facuta in postura" Pe un forum german era o discutie in acest sens si se zicea ca celule de 4,9 mm diametru si 32 mm ". Nu numai pe forum german exista discutii de genul acesta. E o intreaga teorie vizavi de celulele reduse si cred ca ar fi interesant de vazut cum sta treaba cu ele. Asa dupa cum cred ca am mai spus ca printre  sustinatorii acestei  se numara si si familia Lusby. Acum traieste numai Dee Lusby  Ed a murit anul trecut.Sint stupari comerciali(nu profesionisti).Cind intreban despre ce fel de stuparit bio practica unii la care un intelectual crede ca fac misto ma refeream si la stuparitul organic practicat de multi in care celulele reduse sint importante.Cit privesteditanta dintre rame folosesc rame reduse.Poti sa-l intrebi si pe maximus care dupa cite stiu foloseste sau poate gresesc maximus.
Cit priveste afirmati ca nu am tratat de 2 ani te rog sa ma crezi ca e adevarata si nu postez numai ca sa sochez si sa par "expert 60%".Asa dupa cum ai spus si dumneata" Nu am dece sa ma supar pentru un schimb onest de idei. "Cit priveste decizia am luat-o dupa ce am cumparat o sicluta de varachet care a fost ca apa de ploaie.Ma gindeam in nestinta mea ca or fo dobindit criminalii rezistenta la varachet. Am intrebat anul trecut despre asta pe forumul stuparitul si mi-a raspus un om pe care il stimez si m-a lamurit.Determinant a fost culesul de polen. Am observat ca la stupii cu culegatoare de polen ciminalii varoa au fost redusi drastic. Stiam f multe lucruri despre "grooming " la albine etc. Intr-o seara m-am decis:fara chimicale- chiar si fara "soft chemicals" care dupa parerea mea este o frectie la un picior de lemn.
Iata cum am lucrat si anul trecut si anul acesta- in linii mari- fara a avea pretentia sa ma creada cineva dar un singur lucru va rog sa nu trageti de concluzii prea tare.
In linii mari am lucrsat cam asa.Pe la sfirsitul lui martie am pus culegatoarele de polen cu placa activa ptr 2 zile. Am realizat ca nivelul de infestare nu e prea mare.lucru care m-a bucurat. Inainte de salcim am pus fiecaruia rama claditoare . A urmat apoi folosirea zaharului pudra.(Apropo de zaharul pudra vine din Finlanda de la cercetatorul Dr.Kamran Fakhimzadeh care prin 2000 cauta un material cu care sa "pudreze" albinele cu scopul sa creasca caderea criminalilor varoa de pe albine. Asta spre stiinta "expertilor".)Mentionez ca nu am lucrat pe stupine de sute de stupi ci doar pe 10(am intrat in iarna  din care am pierdut 3 unul fara mincare)La ora asta stupi se prezinta zic eu bine (?)Planul a fost sa merg pe celule reduse dar pentru ca nu am primit fagurii am continuat asa amalgamat. Un rol important l-a jucat si vremea si faptul ca nu am stupina in fundul curtii sa pot lucra cind vreau. Lucrul in acest mod este time consiming si nu stiu daca cineva este dispus sa forteze cu modul acesta mai ales cin sint in joc subventiile.Mai discutam acum ma grabes la o parola cu un prieten f. bun"mos miere" daca va mai aduceti aminte de el.
Frate maximus,
multam ptr ajutor dar cu tipul respectiv ma descurc.Baiat bun dar are.. dar sa-l lasam .Intreaba.
Cu stima

stefan1

Interesante explicatiile. Nu multi au curajul sa incerce. Probabil colectoarele de polen nu stau numai doua zile pe an la stupi, ca nu as vedea efectul, cand majoritatea paduchilor sunt pe puiet. Si stuparii care colecteaza permanent polen, recurg la tratamente. De zaharul pudra, dar cat mai fin am auzit ca este util, caci paduchele are ventuze pe picioare si daca acestea se infunda, pot cadea sau sa fie aruncati de albine. Dar si zaharul poate impurifica mierea, sa produca stres si uzura la albine. In plus poate ar trebui corelat asemenea tratament cu fund cu sita sau cu un sistem de colectare a paduchilor cazuti. Ce metoda de verificare a gradului de infestare ai?
Cu stima

balasbebe

Noi cei care avem placile la colectoarele de polen, din aprilie, si pana in septembrie, ar trebui sa nu mai facem tratamente. Eu ma abtin de la comentarii. In ziua de azi nu rezista colonia, fara tratamente chimice. Cu zahar pudra, se da pe albine, sau cu faina alba, sa le poti numara mai bine, nu ca tratament.
Doar clima le face pe albine, sa le mai tempereze din infestatie.
la fel se foloseste cenusa pe varza, dar cand o consumi, doar atunci vezi urmarile. Nu sunt adeptul chimizarii stupenei, dar sunt pentru control permanent.
Cat despre celule mai mici sunt doar povesti, sau pareri. Am fi scapat demult de Varroa, cu astfel de metode.
Va puteti aprinde la discutii, dar o sa fiu imun o perioada. Raman la parerea mea personala. Pacat ca sunt si incepatori, sau poate vrem sa scapam de ei.