Cat profit scot de la 100 stupi intr-un an bunicel?

Creat de Gib Cristian, Ianuarie 07, 2012, 02:09:50 PM

« precedentul - următorul »

ciucur

Citat din: MOTANUL din Martie 26, 2015, 09:59:21 AM
Ideea ar fi ca la Snagov am baza melifera exceptionala (padurea aia arie protejata de tei e pe locul 2 in romania daca nu ma insel);
Pe partea mea de lac este si padure de salcam - e mai amestecatura (nu masiv cum este teiul - dar pentru un cules de intretinere peste medie am de toate);

Partea proasta este ca la Cernica va fi un cules stationar putin peste medie (am si lac am si padure - da padurea este de mici dimensiuni si amestecatura in jurul meu). Marele avantaj acolo este ca este doar flora spontana (parloaga pe romaneste) nu se folosesc insecticide erbicide de f. multi ani de zile.

Mierea va fi poliflora - dar calitatea ar trebui sa fie peste medie;

Anul asta nu va fi pt. productie la mine; Sa intru eu in iarna cu 50 de familii medii este ce mi-am propus. Si cele de anul trecut (3) sa devina medii spre puternice (cuib + cat de 1/2). Astea ar putea fi un bun etalon pt. productia din 2016.
O sa fac si un pastoral. (trebuie sa caut salcam pe undeva in jurul bucurestiului); Pe unde ma duc gasesc doar tei.  :yahoo_cry:
La Cernica am gasit un masiv mare de tei - dar acolo nu vreau eu sa ma duc (una ca este prea aproape de stupina 5-7 km si este riscant si a 2-a ca nu vreau sa uzez niste familii si asa firave);
Daca te astepti ca dupa ce evaluezi anul 2015 sa iti faci o idee pentru 2016 risti sa gresesti. Eu am albine de 4 ani si nu a fost un an ca celalat. Nici macar la dezvoltarea familiilor, ce sa mai vorbim de culesuri.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

elvis

ce nu am reusit eu in 4 ani de cand m-am apucat de apicultura de se apicultorii sunt asa secretosi....unii nu spun nici nr de stupi altii nu spun cat scot de la stupi ...altii nu vor sa te invete sau mai sunt unii si mai rai care te invata sa faci prostii.mai fratilor ce produceti produceti pe munca voastra si ar trebui sa fiti mandri nu sa ascundeti
"cu totii stim ca sunt anumite lucruri imposibil de realizat, pana cand apar unii care nu stiu asta si le realizeaza"-einstein

bmdna

Citat din: elvis din Martie 27, 2015, 08:30:58 AM
ce nu am reusit eu in 4 ani de cand m-am apucat de apicultura de se apicultorii sunt asa secretosi....unii nu spun nici nr de stupi altii nu spun cat scot de la stupi ...altii nu vor sa te invete sau mai sunt unii si mai rai care te invata sa faci prostii.mai fratilor ce produceti produceti pe munca voastra si ar trebui sa fiti mandri nu sa ascundeti
Eu practic apicultura tot de 4 ani si, din proprie experienta pot sa pun:
- Este foarte relativa productia unei familii de albine. Este extreme de greu sa determine cati bani scoti din 100 de familii de albine. Poti sa faci cate planuri vrei, dar in realitate vei avea o gramada de variabile pe care nu le poti controla sau le controlezi foarte greu (vremea, potentialul melifer, agresivitatea bolilor si parazitilor, PROPRIA PRICEPERE A STUPARULUI, sa ai tot ce trebuie exact la timp, etc.)
- De ce sint secretosi apicultorii? Nu sint chiar toti secretosi, dar cei care sint cred ca sint secretosi din superstitie (si pe un cioban daca il intrebi cate oi, nu-ti va spune numarul exact) altii din invidie, altii considera ca au muncit din greu ca sa acumuleze cunostintele si nu vor sa le dea chiar pe gratis...
- Ce am invatat este ca nu merge cu exploatarea la maxim a familiilor de albine. Trebuie sa luam de la ele doar ce le prisoseste. Trebuie sa intelegem ca familia de albine este un organism, pe care daca il privam de resurse, sub o anumita limita, ii tulburam echilibrul, imunitatea naturala si deschidem usa la boli. Dupa asta ne uitam la stup ca cioara in nuca si ne intrebam de ce sint asa putine albine, de ce sint bolnave, de ce au murit peste iarna, etc. Am sa dau un exemplu numai cu polenul. Din ce am citit si din mica mea experienta, daca de la o familie iei 30 kg de polen, cum spunea cineva mai sus ca scrie in carte, apoi de la acea familie nu numai ca nu mai iei altceva, dar la sfarsitul sezonului nici macar nu va mai fi familie.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

oroles

Mie mi se pare ca cel care  a pus intrebarea asta nu are nicio treaba cu economia. Omul nu a auzit de amortizare. Pe profit intri imediat ce ti-ai amortizat investitia. Asta, daca nu prinzi un an apicol ca 2014.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

PACO

Aveti grija sa nu va imbogatiti prea tare cu o suta de stupi !

yulian


cipik

Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

NYK74

La 100 de stupi e posibil sa scoti atit de mult ca anul următor sa vinzi tot,(ce mai rămâne),si sa nu mai ai nevoie toată viața de stupi cu albine............ :P

Dan Pașca

Ce rai sunt unii dintre colegi !!:)))
In schimb pt colegu cu intrebarea,ar trabui sa testeze pe maxim 10 stupi doi,trei ani si pe urma sa faca singur calculele de rigoare si sigur no o sa mai puna o astfel de intrebarea,!!! Poate nici macar lui :) 

PricopArthur

Dane,  NYK74 a spus o realitate. Nu trebuie sa fie neaparat asa, dar nu e o imposibilitate.
Am avut si ani buni, cand am scos 1,5 to la 30 de stupi, dar si ani ca 2014 cand am iesit pe minus.
Miere multă şi inimă curată!

Dan Pașca

Arthur doamne ajuta si pt noi si pt colegu daca a investit in cei 100 de stupi la care facea referire sa fie numai ani cu 1,5 T/30 stupi.

oroles

Citat din: PricopArthur din Martie 28, 2015, 02:23:35 PM
Dane,  NYK74 a spus o realitate. Nu trebuie sa fie neaparat asa, dar nu e o imposibilitate.
Am avut si ani buni, cand am scos 1,5 to la 30 de stupi, dar si ani ca 2014 cand am iesit pe minus.
Banuiesc ca ai facut pastoral la asa productie, nu?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

PricopArthur

Vatra mea de iernare e o vatra slaba. Acum mai bine de 15 ani, infloreau si pe dealurile din jurul satului branduse, toporasi,..., dar acum sunt pe sat la iernat peste 500 de stpi, insa oile nu mai lasa sa infloreasca nimic pe islazuri. Pastoralul e obligatoriu de la corn, si pana la izma sau sabla.
Stiu insa stupine stationare cu peste 200 stupi pe vatra. Dar niciodata nu te poti fi sigur  pe baza melifera in care ai stupina.
Miere multă şi inimă curată!

MOTANUL

Citat din: yulian din Martie 26, 2015, 10:30:13 AM

Si uite asa trec anii. Parerea mea: indiferent la ce cules te-ai duce, du-te...nu rata pentru ca atunci cand ai cules natural, familia se dezvolta normal...iar uzura vei avea indiferent daca te duci sau stai pe vatra si bagi sirop in ele. In plus, la culesurile mari ai parte si de polen, pastura de calitate...dar e doar o parere...tu faci cum vrei.  :P

Iulian - o sa incerc sa fac un pastoral macar cum trebuie. (la salcam as fi vrut eu);
Doar ca in momentul asta nu am gasit nici macar padure de salcam in apropiere de cernica sau Snagov (dar sa obtin acord de la primarie si proprietar); nu am pavilion sau remorca si timpul e destul de scurt. Daca in luna care urmeaza apuc sa le fac toate fac si un pastoral cum trebuie.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Cristel

Sfatul meu ar fi ca fiecare om sa citeasca intai Biblia si dupa aceea sa treca la actiune. Si stiti de ce? Nu pentru ca apicultorul trebuie sa fie musai un om credincios, ci pentru ca in Biblie gasim un compendiu de intelepciune, experienta altora aratata fara perdea. Noi suntem pe pamant doar administratori a ceea ce avem. Iar datoria este sa fim administratori buni.
A te arunca direct la 100 de stupi, dupa nici 2 ani de experienta e similar cu crede ca poti trece Dunarea daca tu ai facut exercitii doar la piscina de juniori.
Se poate incepe progresiv, de la 10 la 30, de la 30 la 50. Sau intr-un ritm care iti permite sa te adaptezi la lucrul cu albina (pe masura ce ai stupi mai multi iti trebuie timp mai mult pentru vizita la stupina, trebuie sa scoti/pui rame, sa lipesti faguri, sa scoti caturi, sa schimbi regina, etc). Multi cred ca albinaritul e un seif cu bani, deschizi afacerea si curg banii. Se insala. Apicultura cere lucruri elementare :rabdare si intelepciune, dar in primul rand iubire fata de albine. Cine vrea sa faca doar comert o va da in bara.
In plus, la albine e ca la oameni, gasesti familii harnice, altele mai slabe, pana ajungi sa le aduci la un numitor comun trec 2  ani, dar poate intre timp mai apar alte aspecte pe care nu le-ai banuit...
La o vatra stationara eu nu as recomanda mai mult de 35 -45 de stupi. Cu cat numarul lor creste peste acest numar, cu atat recolta fiecaruia va fi mai mica (e normal, ele impart acelasi areal din care culeg hrana, in raza de zbor economica)
Nu numarul stupilor iti asigura veniturile ci marimea familiei de albine. Inutil sa mai spun ca degeaba ai sute de cutii pe o vatra daca familiile sunt din 4-6 rame de albina. Important este sa te asiguri ca ai familii de albine de cel putin 3-4 kg albina fiecare(eventual cu familii ajutatoare) si in mod cert acestea iti vor da un potential maxim.
Sanatate, intelepciune si putere de munca!
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)