John Spatari-tanar apicultor.

Creat de JohnSpatari, Decembrie 03, 2011, 04:34:43 PM

« precedentul - următorul »

JohnSpatari

Va multumesc la toti pentru sfaturi si observatii,numaidecat voi aplica in practica toate acestea.Iernare usoara tuturor.

JohnSpatari

13 ianuarie 2013
Primele 2 fotografii sunt la o familie iernata tip clopot,si deci cum se vede albine sus nu se vad(nustiu de ce),iar celelate fotografii sunt ale unei familiii ce m-a pus pe ganduri cand am vazut atatea albine moarte,si deci am intervenit si am schimbat materialul termoizolant,din cauza ca era si mucegai,adica umiditate excesiva.

Hermannstadt

Salut John,
    ce s-a intamplat de au murit? condens am vazut ca nu era foarte mult, sau au fost temperaturi chiar asa mici?
Cred ca nu au destula mancare de sunt in partea de sus albinele.

Numai bine !
:hi: :hi: :hi:
Cand esti mort, nu stii ca esti mort.Este greu doar pt ceilalti.La fel si cand esti prost. Phillippe Geluck
http://hermannstadt.sunphoto.ro/

JohnSpatari

Totusi credca de la umiditate,ca pe pereti se vede picaturi de apa,dar si ceva mucegai,in legatura cu mancare sunt deacord,in toamna erau multe albine insa mancarica nu prea :),va ttrebui sa le dau ceva turte de pe acum.

roi_ag

Citat din: JohnSpatari din Ianuarie 13, 2013, 01:21:37 PM
13 ianuarie 2013
Primele 2 fotografii sunt la o familie iernata tip clopot,si deci cum se vede albine sus nu se vad(nustiu de ce),iar celelate fotografii sunt ale unei familiii ce m-a pus pe ganduri cand am vazut atatea albine moarte,si deci am intervenit si am schimbat materialul termoizolant,din cauza ca era si mucegai,adica umiditate excesiva.
Cine te-a invatat sa folosesti folia si iarna ? Citeste mai jos la postarea mea.
http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=5417.60

JohnSpatari

Nimeni nu m-a invatat,deoarece este prima iarna pentru mine si vreau sa experimentez sa vad care e mai convenabil din toate punctele de vedere,si din cate vad la cel fara folie e mai multa umezeala decat celalat.

RazvanTi

folie iarna (desi unii carcotasi spun contrariul) este CRIMA
eu iernez fara podisor, cu carton maro de cutii de ambalaj, in care e decupat partial un dreptunghi cat sa incapa o turta de 1kg.
asta este pus direct pe rame.
peste carton 2-3 straturi de carpe care sa se preliga cate putin pe exteriorul stupului.
peste aranjamentul asta presat cu forta capacul (capacele mele sunt modelul care intra peste cat sau corp)
in felul asta e SIGUR ca ai izolat sa nu fie curenti de aer, si ca atunci cand bagi turta nu deranjezi cu nimic familia de albine.
doar ridici usor capacul taiat in carton, asezi turta si pui totul la loc (carpe si capac). tot asa nu pierzi nici caldura multa din stup.
TOT in felul asta e sigur ca orice urma de umezeala va disparea din stup( o absoarbe carpa pana ajunge sa se scurga in afara pe margini - asta la condens excesiv )
ca nu au urcat sus albinele tale, insemna ca au mancare BUT (asta daca raspund la o ciocaneala usoara in stup)
la ai mei ghemul de iernare este INCA in acelasi loc (jos fata)
albinele moarte de pe fund nu sunt enorm de multe.
eu am scos in weekend cu sarma pe la blocul de urdinis un faras de-ala de gunoi plin de albine de la 6 familii.
si pun pariu ca nu le-am extras chiar pe toate.
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

JohnSpatari

16.01.2013 temperatura la umbra 3 grade,le-am administrat la 2 familii care albinele erau deja sus cate o turta de 1 kg,cealalta familie inca nu a ajuns sus,sper sa le fie de folos acea turta :)

Razvan HD

Cum se prezinta familile tale pana acum ?  :smile:
"Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc.."

JohnSpatari

la 2 din ele le-am administrat turte,iar la alta nu am vazut albinele inca sus pe rame,cred ca mai are de mancat,unica de ce imi fac griji este mancare si nici un zbor de curatiere.

Razvan HD

Nici eu nu am avut zbor de curatire , dar sper ca o sa ne ajute Dumnezeu si noua astia care nu am avut zbor pana acuma ! Nu iti fa griji ! :wink:
:hi: :hi:
"Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc.."

bee_lover

:bravo: cat mai multe ierni fara pierderi!  :hi: