John Spatari-tanar apicultor.

Creat de JohnSpatari, Decembrie 03, 2011, 04:34:43 PM

« precedentul - următorul »

Cristel

RazvanTi, rau e un diminutiv pentru MIG urile alea! :rotfl: Nici nu ajungeai bine in stupina - nu era nevoie sa ajungi langa stupi - si veneau "sa te insoteasca" cu acul infipt oriunde :bzz: (eram obisnuit cu ale mele si ale unchiului meu, ma duceam la stupi fara masca, doar cu un carbune aprins sa mai dau un puf din cand in cand). Astea noi se infigeau in par, in blugi, oriunde, abia atunci am inteles zicala "a avea ac de cojocul oricui".  :rotfl:
Culmea este ca trebuia sa imi dau seama ca sunt agresive pentru ca si vanzatorul era atacat in propria stupina de neamul asta razbunator. Cand mi-a vandut roii cred ca mi-am luat 20 de intepaturi in cap, am ajuns acasa, am luat o aspirina si m-am culcat. Daca nu s-ar fi inmultit in aer, le-as fi pastrat pe post de "caini", nu se apropia nici dracu', d-apai eu! =))
Am zis bogdaproste cand am scapat pe cale naturala de dansele. nici nu stiu daca mai conta productia de miere, era important sa scap de ele!
Asa ca stupina unde a fost Ion e o placere, asa cum erau si gorjencele mele. Numai ca vad ca "ucenicii" nu respecta un minimum de reguli elementare, stau in fata urdinisului, vorbesc unii peste altii ( in timp ce gazda spune ceva frumos, se aude si un glascior cristalin de femeie ce comenteaza ceva cu altcineva).
E interesant si incalzitul stupilor, mai avem 2 colegi pe forum care se ocupa de chestiunea asta. Si eu eram prins de ideea asta acum 20 de ani dar mi-am dat seama in timp ca intru peste o lege nescrisa a Universului, aceea a selectiei naturale, chiar daca teoretic prin incalzire salvam o parte din miere iar albinele s-ar dezvolta mai bine (pana acum nu am nicio dovada, toti cei care incearca sa ajute albinele asa nu au familii mai dezvoltate decat una crescuta in mod natural). Cred ca ar fi de preferat sa faci o amenajare ca Dragos Gavrila, un adapost in care sa iernezi albinele decat sa stai cu termostatul prin stupina. E frumos, e romantic (sa simti ca ajuti albina) dar nu stiu cat e de productiv. Eventual sa vedem daca scoate umezeala din stupii clasici, aici ar fi singurul avantaj (dar aici ucenicii nu ne-au ajututat deloc pentru ca nu stiau sa intrebe asta si sa vada ramele limitrofe, inclusiv la leatul de jos).
Succes lui John si tuturor apicultorilor! Imi este dor sa stiu ca Prutul este doar un reper geografic si nu o granita ce desparte acelasi popor!
Sanatate si sa auzim de bine!

"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

JohnSpatari

Citat din: Cristel din Martie 23, 2015, 09:14:47 AM
Succes lui John si tuturor apicultorilor! Imi este dor sa stiu ca Prutul este doar un reper geografic si nu o granita ce desparte acelasi popor!
Sanatate si sa auzim de bine!

Multumesc mult,sanatate si numai bine.

nicomico

John Stupari la prezentarea reviziei din 24.04.2015 observ ca intorci fiecare rama din stup.Este o tehnica dea ta sau nu-ti dai seama ?

RazvanTi

le intoarce intentionat.
exista un mit bine inradacinat cum ca daca intorci ramele acu in primavara, oua matca mai mult...  ))/
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

cipik

Sau daca ai miere ramasa capacita de la iernare intr-o parte/colt a ramei,  intorcand rama aduci mierea in fata si este descapacitta si consumata.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

Cristel

Frumoasa zona ai John! Anul asta se pare ca s-a compensat lipsa de anul trecut a nectarului de la floarea de salcam.  Asa ca mai toti apicultorii vor fi fericiti! Faptul ca fagurii erau albi arata ca ai un cules bun si intens. Ce urmeaza? Teiul si floarea soarelui? Sau ai si faneata in jur?
La voi in zona se cultiva hrisca? Inteleg ca si hrisca e melifera.
Sanatate si miere multa!
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

JohnSpatari

Citat din: Cristel din Mai 25, 2015, 03:17:47 AM
Ce urmeaza? Teiul si floarea soarelui? Sau ai si faneata in jur?
La voi in zona se cultiva hrisca? Inteleg ca si hrisca e melifera.
Sanatate si miere multa!
Acum tot acolo,infloreste maslinul salbatic (aici este video de anul trecut)
https://www.youtube.com/watch?v=0bj4JpZFbyA
hrisca nu avem,insa dupa salcam urmeaza tei,apoi floarea soarelui,si c-am atit.