O ideie va rog,daca va pricepeti la motoare electrice.

Creat de marian sima, Noiembrie 01, 2011, 06:06:07 PM

« precedentul - următorul »

Kov iulian

Acea turbina pe care ati prezentat-o punind acel link are o mare problema  magneti  de neodim care sunt extrem de scumpi, pt a fi cit mai eficienta si pt a merge cit mai usor , bobinele nu sunt bobinate pe tole de metal , ci in in aer apoi inglobate intro rasina , pt a avea un cimp magnetic cit mai puternic se folosesc magneti de neodim   http://www.magneticdepot.com/     mai multe detali despre constructi de moristii de astea eoliene gasiti aici http://www.elforum.ro/viewforum.php?f=74&sid=804bcf120d3b08f2da203f35b12b411f    pe forumul electronistilor  .

marian sima

Marius eoliana din filmulet este de putere mai mica eu ma gindesc la o eoliana cu 3 pale dar cu pale pline adica pina la ax ,problema acestei eoliene (cu pale pline) este vintul prea puternic ,de aceia m-am gindit la o pala modulara (in stilul jaluzelelor verticale) ,cu contragreutati ,o greutate centrala care sa tina pala deschisa si o greutate care sa actioneze la forta centrifuga adica atunci cind vintul bate prea tare acea greutate sa se deplasese spre latura exterioara in felul acesta micsorind suprafata palei,astfel pala sa se stringa si sa se intinda dupa intesitatea vintului,in felul acesta v-oi obtine o forta mai mare si o turatie mai constanta,adica la viteze mari ale vintului nu se va invirti ca nebuna ,si la viteze mici ale vintului voi avea o pala intreaga (greutatea centrala(de pe ax) va trage inapoi contragreutatea de pe  latura orizontala a palei (de sus )).Nu stiu daca intelegi poate o sa pun un desen.

marian sima

desenul reprezinta una dintre pale ,(scuze pentru desen nu desenez bine pe calculator)dar sper sa intelegi ,contragreutatea de sus va merge pe o sina.

marius_vfp

acea turbina pe care... da intradevad magnetiii sunt scumpi  dar e o turbina destul de eficienta , avand in vedere efectul de cooging foarte mic chiar inexistent pana la tensiunea de incarcare . daca bobinele ar avea mmiez feromagnetic nu o mai poti invarti nici cu livierul.
mai bine ne trimiteai aici :  http://forum.softpedia.com/index.php?s=3a51302b375e6a7b48d530ea3c5b6f1e&showforum=668
ca sunt CEVA SUTE  de pagini de citit  in 2 parti aviz amatorilor sa se incarce cu rabdare multa sa citeasca cele 2 parti .

marian cu respect, incearca sa studiezi putin rotorul savonius , la mijloc el are un spatiu gol prin care trece aerul , astfel palele se ajuta una pe alta daca tu vei face pala pana la centrul cercului nu e bine , ceea ce vrei sa spui prin acea contragereutate am inteles bine ce vrei sa ne transmiti , vreau sati amintesc ca sunt 2 mari posibilitati de a incetini rotorul la vant puternic, mai bine zis SCOATEREA DIN VANT , una e frana dinamica prin punerea in scurt a infasurarii statorului , dar e riscant , si astfel se pune in sarcina o rezistenta de putere, iar a 2 a ar fi scoaterea din vant cu ajutorul fortei centrifuge (aceeasi forta care actioneaze asupra mierii cand se face extractia, mai mica sau mai mare ) si nu trebuie sa fii prea preocupat de turatie, eu am lasat un mic savonius in vant in gol practic era doar rotorul fara nimic pe el , si inca mai merge de 2 3 ani fara nici o problema , a fost de proba e mic cam 40 cm inaltime si 30 cm diametru , e mai mult pe post de anemometru.
mai jos e una dintre moristile mele  45 cm aprox diametru si o generare de 30w ,la o inaltime fata de sol 10 metri
spor la treaba
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva