Numar de familii.

Creat de bucovineanu, Octombrie 13, 2011, 04:33:20 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Desi in manualele de apicultura e specificat numarul de familii ce pot fi ingrijite de o singura persoana in conditiile tarii noastre, va invit sa discutam despre acest lucru din cele intalnite in practica, atat in conditii de stationar, cat si in pastoral.

sopy

Curios lucru ca ...nu se baga nimeni ! Am sa incerc sa-mi dau cu parerea .In primul rand fiecare tine atatea familii ...cat poate duce ,functie de pregatirea apicola pe care o are ,mijloacele materiale de care dispune ,timpul pe care il poate aloca acestei nobile indeletniciri ,pasiunii (mai multa sau mai putina ) etc. Ca sa incerc sa fiu mai la obiect ,avand in vedere criteriile enuntate mai sus si raportandu-ma la un nivel mediu ,eu cred ca in stationar se poate 5-6 vetre bune cu 30-40 de fam.pe vatra iar in pastoral cu 2-3 pavilioane sau 150-200 stupi "varsati ".Precizez ,ar fi de preferat ca vetrele de stationar sa se afle pe o raza de max. 40-50 km iar in pastoral, la nr.de fam.de mai sus ,cel putin 2 locatii pe o raza de max.15-20 km .

D006

Dupa cate am citit eu in ultimul timp pe forumuri se duce vorba prin pulime ca un om poate ingriji 1000 de familii de albine.... singur....

CRISTI M

" Numarul de familii ce pot fi ingrijite de o singura persoana "   Cu tot cu extractie ?

Daca este cu extractie , este mai greu . M-am descurcat la 50 fam .
Daca avem - zilieri - la extractie , atunci eu nu-mi fac probleme la 400 fam . Asta in stationar .

bee_lover

Un apicultor tanar de la mine din zona zicea: pana avea pana prin 50 ii mai ramanea timp din zi sa mearga si la pescuit. Acum are vreo 150 si tot singur are grija de ele. Ajutoare doar la extras. E pe stationar.

Kiwi Bee

Citat din: dragos2006 din Octombrie 14, 2011, 04:16:16 PM
   Dupa cate am citit eu in ultimul timp pe forumuri se duce vorba prin pulime ca un om poate ingriji 1000 de familii de albine.... singur....

Bingo....... in stationar.

pharaonu75

Cat timp iti ia sa ridici 1000 de capace?
Dar sa le pui inapoi?
In cat timp le faci tratament antivarroa?
Dar schimbarea matcilor?

Si cat timp iti ia ca sa ii numeri, pentru a sti ca ai 1000 de stupi? =)) :rotfl: =)) :rotfl:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Kov iulian

Cred ca ar fi posibil administrarea unei stupina de 1000 de famili in bune conditi  sau mai mult , dar cu o singura conditie . Sa se mecanizeze cumva muncile in stupina , pt stimulat sa existe un sistem cu furtunele la fiecare stup , prin aceleasi furtunele se pot administra si tratamentele antivaroa , extragerea ramelor sa fie facuta de un mecanism robotizat ( doar extractia , recoltarea ramelor din stup , vizualizarea stupului sa fie facuta de om )  :D :D :D :D

orbanstefan64

la 1000 de stupi pina zici Domne multam ca am terminat, imediat tre sa zici Doamne ajuta sa incep :rotfl:

POSTASUL

Citat din: pharaonu75 din Octombrie 15, 2011, 12:22:36 PM
Dar sa le pui inapoi?
Dar schimbarea matcilor?

Si cat timp iti ia ca sa ii numeri, pentru a sti ca ai 1000 de stupi? =)) :rotfl: =)) :rotfl:
soacramea cred ca sar descurca =)) =)) =)) =)) =))
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

milu56

Stupii niciodata nu se tin pe aceeas vatra mai multi de maxim 80 si in cazul cand ai 1000 de stupi iti numeri stupinele daca vrei sa iti fie mai usor de numarat.Eu stiu ca este posibil sa ingrijeasca un om 1000 de stupi fara ajutoare,doar in sezon.

orbanstefan64

Citat din: POSTASUL din Octombrie 15, 2011, 04:33:10 PM
Citat din: pharaonu75 din Octombrie 15, 2011, 12:22:36 PM
Dar sa le pui inapoi?
Dar schimbarea matcilor?

soacramea cred ca sar descurca =)) =)) =)) =)) =))
hai so intreb si pe a mea ca sigur o sa am rezultat pozitiv =)) =))

tassevasi

E bine ca mai aveti soacre ,   ce,o sa va face,ti cind veti avea mai multe CUSCRE , atunci sa vedeti.
  Numai bine .

pharaonu75

Citat din: tassevasi din Octombrie 15, 2011, 09:11:43 PM
  ... ce,o sa va face,ti cind veti avea mai multe CUSCRE...

O sa ii fac inca vreo cativa cumnati lu' fii-mea! :rotfl: =)) :rotfl:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

albinoiu

un om singur la 1000 de stupi?!!! si cum or sa arate familiile astea?si daca vine rapita 2 saptamani cald nectar treaba buna si vine o saptamana ploi de nu iese o albina afara?ia sa va vad cu cateva sute in friguri cum rezolvam situatia de unul singur?eu cred ca poti sa duci undeva la 2-300 si asta cu destul de mult efort dar la 1000 in anumite situatii nu cred ca poti sa i stapanesti chiar daca lucrezi numai cu familii selectionate(poate buckfast)