cumpar matci

Creat de Ionel_Cluj, August 28, 2011, 01:56:51 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Citat din: stefanescu din Septembrie 13, 2011, 02:45:15 PM
Nu mai cumpara matca. Stupul are matca. E mi-am pus doua prechi de ochelari si am catat matca la un stup. Nu am oua nu am larve. Nu am gasit matca. Am pus si eu rama au tras ceva botci. Concluzia: NU AM MATCA. Am cumparat matca. Am gasit matca omorita de albine :mad:. Ieri am luat cu mine un prieten si am inceput cautatul pe rame. In final am gasito pe coana mare stapin stupului.
Acum majoritate reginelor au incetat ponta si s-au micsorat. De aceea sunt mai greu de gasit, mai ales daca nu sunt marcate.

bucovineanu

Citat din: zbye din Septembrie 12, 2011, 09:22:22 PM
salutare ! eu am o problema asemanatoare...
La o familie am pierdut matca, am dat comanda de una imperecheata, am primit-o intr-o cutie, marcata si cu 5-6 albine langa ea, dop de ceara gros de circa 6-8 mm si dupa dop, circa 1 cm de ceva cristalizat alb deschis(parea zahar).
Am introdus cutia pe rame, inainte de primirea matcii mentionez ca am dat sirop (cu circa o sapt. inainte am inceput stimularea) dar dupa doua zile de la introducerea cutiei, dopul de ceara era intact iar pe interior albina n-a atins continutul alb...
Am scos dopul de ceara si continutul alb, am pus capaceala+miere iar in urmatoarea zi cutia era goala iar matca libera, dar nu in stup... cred ca au omorat-o, pareri ?!!!?!!?
Mai am sanse cu matca imperecheata, mentionez ca acum familia ocupa circa 8-9 rame(full).  :)
Daca familia respectiva nu are intradevar regina si a trecut mai mult timp de cand a pierduto, sansele sa accepte alta sunt destul de reduse, mai ales ca deja a omorat una.

zbye

in seara asta m-am uitat la familie si surpria... iau toate ramele la rand si nimic, rama cu puiet in toate stadiile fiind neatinsa, zero botci, zic sa trec si dincolo de diafragma si constat cu stupoare ca sub rama de dupa diafragma, pe sita antivarroa este un ghem de albine, iau ghemul si il desfac... in mijlocul ghemului era matca si se lupta cu albinele.
Am luat matca, am introdus-o in cutie, miere, dop de ceara... pusa deasupra ramelor, am pulverizat deasupra ramelor si cutiei cu alcool(tuica) si acum astept 4-5 zile.
Are ceva daca am pus matca singura in cutie sau trebuia pusa cu 3-4 albine ?  :bzz:

filip

Citat din: zbye din Septembrie 13, 2011, 09:01:51 PM
in seara asta m-am uitat la familie si surpria... iau toate ramele la rand si nimic, rama cu puiet in toate stadiile fiind neatinsa, zero botci, zic sa trec si dincolo de diafragma si constat cu stupoare ca sub rama de dupa diafragma, pe sita antivarroa este un ghem de albine, iau ghemul si il desfac... in mijlocul ghemului era matca si se lupta cu albinele.
Am luat matca, am introdus-o in cutie, miere, dop de ceara... pusa deasupra ramelor, am pulverizat deasupra ramelor si cutiei cu alcool(tuica) si acum astept 4-5 zile.
Are ceva daca am pus matca singura in cutie sau trebuia pusa cu 3-4 albine ?  :bzz:
Are,o matca imperechiata e haranita cu laptisor de matca.Daca suratele dinafara custii nu vreau sa o haraneasca e sortita pieiri.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

stefan1

Aici am parere diferita de Filip. Matca atat fecundata cat si nefecundata se poate hrani 'bine mersi' cu miere. Laptisorul de matca este hrana din timpul depunerii oualor, cand are nevoie de foarte multa proteina pe care ea insasi nu o poate procesa in acel ritm. Am tinut si 5 matci fecundate in familii cu matca; albinele stupului le erau foarte ostile acestor matci si totusi le-au hranit saptamani la rand. Doar toamna tarziu, una care a ramas am gasit-o moarta, ca era mai la marginea cuibului  (in orizontal) si cuibul s-a restrans, ramanand singura acolo.

Pentru Zbye:
  Nu ai spus exact ce matca ai gasit in ghem? Este cea marcata pe care ai introdus-o ultima, sau este o alta matca? Daca este alta, aproape sigur este vorba de o matca noua, care nu a putut iesi la imperechere, deci cu un defect. In asemenea cazuri albinele haituesc matca pentru a iesi la zbor si ea s-a refugiat dupa diafragma.
  Si daca este cea noua, trebuie sa fie ceva probleme. Oare de ce au haituit-o? Nu cumva mai e o regina in cuib? S-ar putea si ca atacul in acest caz sa se fi produs pentru ca ai cautat-o a doua zi dupa eliberare. E bina sa fie macar doua zile nederanjate. Chiar daca ai salvat matca din ghem, s-ar putea sa nu mai fie valida. Depinde cat de mult a fost stransa. Uneori chiar daca o primesc, oua de trantori sau amestecat. Si sansele de acceptare a unei astfel de matci scad, poate si pentru ca ea devine mai sperioasa si fuge pe faguri, agitand albinele.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

zbye

matca gasita este cea imperecheata, alta nu exista deoarece am facut proba cu rama cu puiet in toate stadiile si au tras botci care ulterior le-am rupt, si am introdus cutia cu matca imperecheata  :)
in perioada asta stimulez fam. cu sirop 1/1, circa 200-300 g/zi  :D

filip

Citat din: zbye din Septembrie 14, 2011, 09:08:30 AM
matca gasita este cea imperecheata, alta nu exista deoarece am facut proba cu rama cu puiet in toate stadiile si au tras botci care ulterior le-am rupt, si am introdus cutia cu matca imperecheata  :)
in perioada asta stimulez fam. cu sirop 1/1, circa 200-300 g/zi  :D
Chestiunea cu rama din care albinele trag botci e relativa.
Exista cazuri in care un stup are matca STERILA[matca care nu oua ori matca din ale carei oua nu iese nimic,nici albine nici trantori}
In momentul in care dam ram cu oua albinele trag botci,cand in botci matca e activa regina sterila le inteapa .In cazul acesta pana nu-i eliminata matca sterila nu sunt sanse de a accepta o regina noua.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

zbye

asta inseamna ca trebuie sa ma uit de matca, a2a matca... si s-o scot  :nod:
multumesc de sfaturi, chiar nu stiam chestia de mi-ai scris-o.  ^:)^

cristi ciuc

Citat din: stefan1 din Septembrie 13, 2011, 02:22:14 AM
  Esti sigur ca n-ai avut matca in stup? Unele inceteaza mai devreme ouatul si te poti insela. Altfel, normal era sa-ti primeasca noua matca dupa cum spui ca ai pregatit introducerea. Ar mai putea sa fie o situatie: sa se fi incercat o schimbare linistita a matcii si in stup sa ai o matca nefecundata sau cu defect incat nu se poate fecunda. Daca mai ai stupi cu puiet mic sau oua, da-i un fagur cu oua sau puiet mic si verifica dupa doua zile. Daca vezi inceputuri de botce, sigur nu are matca.
  Daca familia e destul de mare, chiar daca nu mai are puiet si nu are matca, poate traversa iarna cu aceste albine (daca nu au crescut puiet, nu s-au uzat), dar trebuie sa-i dai o matca. Daca esti incepator, chiama un stupar mai experimentat, sa vada daca noua matca este acceptata de albine, inainte de a o elibera.
Ionel, dacă ar fi să sintetizăm pe marginea speţei expuse de tine, cred că ar trebui să iei în seamă părerea pertinentă citată mai sus.
Numai bine!

Ionel_Cluj

Am pus hranitoarele de o vreme caci a trebuit sa le suplimentez alimentatia ca nu prea au mai avut ce culege in zona noastra .oare sa le las in cuiburi hranitoarele sau sa le scot?  Mai am inca o problema :am cumparat stupii cu o gramada de rame vechi (dar inca foarte bune)pe care le -am lasat in cuiburi dupa separatoare .Mi-ar conveni sa le las si in continuare in stup ca nu am inca magazie la stupina si nici acasa nu am loc .Se poate?

stefan1

daca nu mai ai de gand sa faci hraniri, poti scoate hranitoarele sau sa le pui dupa diafragma. Daca nu ai unde depozita fagurii goli, poti sa-i lasi dupa diafragme, cel putin cat e inca vreme calda si e pericol de atac de gaselnita. Trebuie insa ceva grija, uneori, in special dupa tratamente, se poate ca regina sa treaca pe acesti faguri, albinele o urmeaza si se face acolo ghemul. Cand se raceste ,poti sa-ti gasesti familia acolo, moarta de foame. Sunt totusi cazuri rare. Unii tin si iarna acoloo fagurii goi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

cornelioandanciu

Pe langa toti ceilalti pasi necesari pentru acceptarea matcii, ar mai fi unul foarte important ,si anume pulverizarea de apa amestecata cu tuica, pentru uniformizarea mirosului.
Va salut.

Ionel_Cluj

Am vazut un reportaj la tv.in care se spunea ca la consiliul localse dau puieti de salcam gratuit pt imprejmuiri in agricultura .Stiti ceva despre asta.Chiar ma gandeam unde as gasi puiet caci nu prea am umbra in stupina.

ASANACHE VALERIU

Pentru a fi sigur ca in stupul la care vreti sa dati o matca imperecheata sa nu mai existe riscul sa aveti vre-o matca naspa, puteti sa scuturati toata albina in fata stupului.Inapoi cu siguranta nu se va mai intoarce matca respectiva. Dupa ce albina a revenit dati matca protejata si eliberati-o dupa 3 zile. Verificati acceptarea matcii dupa 2 zile dimineata sau pe inserat.

ASANACHE VALERIU

La unificarea a doua familii, una cu matca si alta fara matca, inainte cu 4-5 ore de unificare se ia o ceapa, se taie in doua, se striveste cate o jumatate in fiecare stup si se freaca de peretii stupului. Dupa4-5 ore,se aduce stupul cu matca langa cel fara matca, se transfera rama cu rama familia cu matca in stupul fara matca dupa diafragma, asigurandu-ne de existenta matcii, dupa care se pune a doua diafragma. Se da un hranitor plin cu sirop, dupa care se scutura ultimile albine ramase in stupul golit deasupra stupului nou unificat, se pune imediat podisorul si capacul. Lasati stupul in pace macar 3 zile, dupa care verificati acceptarea matcii, reorganizati ramele corespunzator, eliminati diafragma din mijloc si totul e OK. In felul acesta procedez si niciodata nu dau gres.
    Succes!