Stupi cu cat comun!

Creat de pharaonu75, August 19, 2011, 04:10:07 PM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Ce parere aveti despre folosirea stupilor cu cat comun?
Ati folosit asa ceva?
Pareri, impresii, concluzii!
Randament?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

stefan1

  Sa spun mai intai ca pot fi mai multe variante de stupi cu cat comun. Cel mai frecvent e cazul a doi stupi intr-o lada orizontala cu un cat comun sau mai multe caturi comune. Mai poate sa se faca o combinetie pe verticala, cu un cat intre cele doua cuiburi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

jimm

Citat din: stefan1 din August 20, 2011, 01:05:46 AM
  Sa spun mai intai ca pot fi mai multe variante de stupi cu cat comun. Cel mai frecvent e cazul a doi stupi intr-o lada orizontala cu un cat comun sau mai multe caturi comune. Mai poate sa se faca o combinetie pe verticala, cu un cat intre cele doua cuiburi.
Salut Stefan
Poti detalia putin cea de-a 2-a varianta, 2 familii 1 peste alta?
Modalitati de lucru.. folosesti asa ceva?
Ai vazut asa ceva in actiune?

Constantin_MH

#3
O varianta:
http://www.abeilles-26.com/article-33168272.html
Alta:
http://www.youtube.com/user/3mkan#p/u/11/-H8HqmeMUGE
In apicultura 1+1=3 !
La al doilea link se afla o colectie de filme despre apicultura foarte interesanta !!

stefan1

  Am folosit in cateva cazuri acest fel de stup. Stupul de jos era un Dadant pe 10 rame, dar cred ca putea fi si pe 12, peste care era si cat, cu gratie Hanneman. Peste el puneam de obicei un roi nou format. Pana se fecunda matca roiului (daca nu era fecundata), roiul era separat complet fata de stupul de jos printr-o folie de plastic. Dupa ce matca se imperechea, inlocuiam pentru una-doua zile floia cu plasa de tantari, astfel ca familiile capatau miros comun. Dupa aceea inlocuiam plasa cu gratie haneman si ambele familii aveau acces la catul din mijloc. Se putea lasa acces si numai partial intre corpuri, si asta din anumite ratiuni. Roiul are astfel acces la catul familiei de baza si poate beneficia in nopti mai reci si de caldura de jos. Dar se mai poate folosi ca familie ajutatoare, folosind un podisor separator Snellgrove, prin care la aparitia unui cules mai important se pot deturna albinele din familia de sus spre stupul de baza. Trebuie atentie, ca in lipsa de cules, manevra poate sa duca la intrarea stupului de jos in frigurile roitului.
  O alta folosire a aceleiasi configuratii se poate face daca familia de jos schimba linistit matca. Se formeaza sus un roi cu una-doua botce din familia de baza, direct cu gratie intre corpuri. Se formeaza asa inca o matca valoroasa, iar familia de sus se poate apoi reuni cu cea de jos si matca folosita in alta familie, sau poate sa se dezvolte deasupra familiei de baza.
  Se poate si ierna doua familii suprapuse, dar fara ca albinele sa poata circula in cele doua corpuri, doar ca familia de sus, de obicei mai slaba, sa poata folosi caldura celei de jos.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

Orizontalul cu cat si doua matci avea o productie net superioara,stupi erau ai unui misionar batrin ,mierea obtinuta o dadea la case cu copii orfani,omul a calatorit pe urma prin asia ,africa ,australia ,si nu stiu ce sa ales de stupi.

jimm

Citat din: stefan1 din August 21, 2011, 02:17:53 AM
  Am folosit in cateva cazuri acest fel de stup. Stupul de jos era un Dadant pe 10 rame, dar cred ca putea fi si pe 12, peste care era si cat, cu gratie Hanneman. ....... Dar se mai poate folosi ca familie ajutatoare, folosind un podisor separator Snellgrove, prin care la aparitia unui cules mai important se pot deturna albinele din familia de sus spre stupul de baza. Trebuie atentie, ca in lipsa de cules, manevra poate sa duca la intrarea stupului de jos in frigurile roitului.
 

De ce ai renuntat a mai folosii in cules aceasta configuratie?
O consideri dezavantajoasa,  ce te nemultumeste la ea? Se pare ca productia este net superioara prin aportul de culegatoare

bucovineanu

Aceasta metoda de lucru cu familiile de albine se poate folosi cu bune rezultate avand familii mici (roiuri) din anul anterior si vrem sa valorificam un cules timpuriu ex rapita. Daca avem familii puternice, cu regine tinere, nu avem nevoie de astfel de artificii, ele se vor dezvolta suficient pentru a valorifica orice cules. Avand doua familii puternice cu cat comun una dintre regine va atrage un numar mai mare de albine si va intra mai rapid in frigurile roitului, fapt ce va atrage si intrarea in friguri si a celeilalte familii. Oricum se vor obtine roiuri naturale foarte mari. :razz:

apiservis

am cunoscut pe un apicultor care avea stup vertical cu cat  la mijloc cu doua familii si in fiecare an cumpara roiuri sau
familii de albine

stefan1

Citat din: jimm din August 21, 2011, 12:37:26 PM
De ce ai renuntat a mai folosii in cules aceasta configuratie?
O consideri dezavantajoasa,  ce te nemultumeste la ea? Se pare ca productia este net superioara prin aportul de culegatoare

  Eu am folosit aceasta varianta mai mult din lipsa de spatiu. Sistemul are unele dezavantaje:
  - se umbla mai greu la cat si la familia de jos
  - albinele au tendinta de a depozita mierea deasupra puietului, deci familia de sus face coroane mari de miere sau mai necesita un cat
  - resturile pe care normal o familie le elimina din rame intai pe fundul stupului apoi le scot afara, cad partial in cat si in familia de jos
  - daca una din familii are problema cu matca, familiile trebuiesc separate pentru o buna reusita
  - daca unul vrea sa roiasca, roiesc amandoi si concomitent. La primul roi, cu matcile batrane, una este eliminata in roiul comun
  - contrar la ce am mai citit, la mine productia unui asemenea sistem de stupi nu a fost mai mare sau sensibil mai mare, doar in cazul in care la un cules bun deturnam albinele din cel de sus, ca sa culeaga in catul de sub el. Asta presupunea insa separarea celor doua familii, iar cea de sus avea o stagnare in dezvoltare fiind lipsita o vreme de culegatoare
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pharaonu75

Cateva din dezavantajele descride aici de Stefan1 pot fi inlaturate daca se foloseste sistemul cu stupii asezati unul langa altul si catul comun pus peste ei:
ex. - caderea resturilor de la familia de sus in catul comun,
      - umblatul la cat si la familia de jos,
      - mierea din ambii stupi va fi depozitata in mod firesc deasupra puietului, deci in cat,
      - nu se mai pierde timp cu deturnarea culegatoarelor dintr-o familie in alta.

Parerea mea este ca acest sistem, cu stupii unul langa altul, ar trebui studiat si aplicat, pentru ca are mai multe avantaje decat cel cu stupii suprapusi.
Si se preteaza foarte bine la un stuparit stationar.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

teoalbina

Eu am folosit aceasta metoda si nu am fost multumit. Principala motivatie a nereusitei, am considerat a fi apropierea prea mare a urdinisurilor, intrucat familiile respecetive erau asezate intr-un pavilion. Ce s-a intamplat de fapt? in jur de 10-12 familii duble le-am gasit in prag de bezmeticire sau deja bezmetice. Banuiesc ca au roit iar din botcile ramase albinele nu au reusit sa se salveze. Desi la ceilalti stupi matcile s-au pastrat, productia nu a justificat folosirea acestei metode, desi recolta a fost un pic mai mare decat la stupii folositi cu o singura matca. In privinta metodei Snelgrowe productia se justifica dar, este nevoie si de manopera in plus. Aceasta metoda am experimentat-o cu un singur stup dar mi s-a parut prea complicata ca sa fie generalizata ca metoda de lucru in stupina

perma

Salut! Va rog sa nu va suparati pe mine, eu sunt incepator si vreau sa inteleg. In mare parte metoda prezentata aici se aseamana (cred eu) cu cea prezentata de prof. Ursu. Cu 2 sau 3 familii in acelasi stup. In topicul dedicat acelui stup am vazut ca toata lumea face misto de el, ca habar nu are de apicultura. Aici vad ca lumea are alta opinie.
Am inteles ca acest sistem nu e bun pentru ca matca mai puternica va atrage majoritatea albinelor si va lasa cealalta matca descoperita si ca nu prea exista acel efect benefic de "uniformizare al mirosului".
Toti privim acelasi cer, dar nu toti avem acelasi orizont.

gedos4u

#13
salutare,
si eu sunt tot incepator si as vrea sa experimentez orizontalul cu cat, cu 2 familii.
nu prea stiu insa de unde sa incep... sa va zic cum ma gandesc eu:
am 8 familii in cutii verticale si 4 lazi orizontale goale.
cand isi incep zborul de curatire si temperatura o permite, mut cate 2 familii in fiecare orizontal, familii pe care le separ cu diafragma oarba prevazuta cu plasa de sarma(zic asa pt uniformizarea mirosului).
dupa ce se completeaza ramele de jos pun catul.
inteleg ca trebuie facuta si separarea orizontalului de cat prin hanneman(parca am citit pe aici de o folie, nu gratie obisnuita, ca aici ar putea aparea probleme de natura tehnica).
de asemenea as vrea sa fac urdinisele in cat, in dreptul fiecarei familii, pe cele de jos sa le inchid(asta am citit-o intro carte veche, cica mareste productia de miere, albina nu mai duce nectarul prin cuib in cat ci il lasa direct acolo si ar mai spori si spatiul pt puiet).
nu urmaresc o superproductie, doar ca in celelalte 8 lazi de vertical as putea dezvolta niste roi pe care la nevoie sa-i pot muta mai usor de pe vatra decat daca i-as pune "la crescut" in orizontal.
am inteles de la cineva mai experimentat ca pe langa depopulare mai poate aparea si "lenevirea" unei familii, in sensul ca una ar culege si cealalta decat ar muta mierea pe cuibul sau.
daca gresesc undeva va rog sa ma sanctionati (a se citi "corectati")  ^:)^.


stefan1

  Eu zic sa mergi, ca incepator, pe drumul batut, clasic, iar dupa ce mai acumulezi experienta poti sa folosesti si sistemul la care te referi.
  Ca orice sistem, si asta are avantaje si dezavantaje. Eu iti amintesc doar doua dezavantaje.
  1. In caz ca una din familiile din astfel de lada are problema cu matca, tot sistemul se dezechilibreaza. Daca una din familii vrea sa roiasca, (ce nu-i ceva rar la un incepator), botcele dintr-un compartiment vor influenta si matca din celalalt, de multe ori roiesc simultan ambii stupi si automat se pierde o matca batrana. In formarea altei matci iar sunt mari dificultati daca nu separam complet cele doua familii. Nu mai intru in detalii.
  2. Vorbeai de inchiderea urdiniselor de jos si deschiderea in caturi. Avantajele spuse sunt reale, dar tot polenul necesar cresterii puietului va trebui trecut prin gratiile Hanneman. Parte va cadea pe fund sau chiar pe sol daca stupii sunt cu fund cu plasa. Mizeriile din stup, resturi de larve moarte, de trantori, pastura degradata etc vor trebui trecute de albine iar prin gratie ca sa fie scoase afara. Larve de trantori sau trantori morti nu vor putea fi scosi si vor fi o sursa de boala in cuib. Daca nu e fund cu plasa, si alte mizerii vor sta oe fundul lazii, greu de scos. Trantorii maturi nu vor iesii la zbor, creind probleme in lada, ca nu isi pot evacua dejectiile. Daca ies, trantorii nu mai pot intra niciodata in cuib, unde normal mai au si ei mici functii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)