Video si poze POSTASUL din BUCOVINA

Creat de POSTASUL, August 16, 2011, 05:06:43 PM

« precedentul - următorul »

POSTASUL

Citat din: nicomico din Octombrie 11, 2011, 11:05:22 PM
Dl postas va multumesc de raspuns,partea finala este putin" hazlie" Eu ma gandeam ca pe aceea scandurica in noptile mai reci pot sa urce alte jivine din iarba.Eu de exemplu ma gandesc sa-mi fac stupii fara scandura de zbor ca ale lui dragos. :hi:
poti sa le faci si buduroaie , important e sa faci ceva :nod: :hi: :hi:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

bee_lover

Nicomico, ale domnului Dragos sunt fara scandurica de zbor deoarece dansul are colectoare de polen. Un pic de scandurica nu strica.

bee_lover

Domnule Postasul, aveti grija cu inhalatia de fum ca e toxica.

nicomico

DL bee_lover am gandit stupul fara scandurica de zbor din doua motive:pentru colectorul de polen si pentru a ajuta in cazul unui furtisag lent.Cred ca toti ati observat cum albina hoata se aseaza pe sandurica si tot se invarte pana reuseste sa intre in stup.Fara scandurica cred ca ii este mai dificil sa aterizeze intre albinele paznice.Poate este o aberatie dea mea, vreau sa aud pareri :roll:

andrei_calinescu

Nicomico,

Nu e nici o aberatie, e foarte bine. Pe langa avantajele enumerate de tine, nu e neglijabil nici ce se intampla la transport. Cu scandurica de zbor, chiar rabatabila fiind tot pierzi cativa mm sau cm. O data orientata , cu sau fara scandurica, albina tot aduge miere&polen.

pharaonu75

Se poate folosi la stup o scandurica de zbor detasabila! Eu asa am la majoritatea stupilor.
Cand se doreste montarea colectorului de polen se detaseaza scandurica, iar la indepartarea colectorului se ataseaza din nou!
Scandurica de zbor este de un real folos albinelor, mai ales cand este un cules intens sau cand bate vantul, deoarece atunci cand vin incarcate, obosite fiind, nu nimeresc direct urdinisul!
In unele cazuri nu reusesc sa aterizeze nici pe scandurica si cad pe jos, situatie in care ajuta foarte mult si acele scanduri pe care le vedeti la stupii Postasului.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

nicomico

Sunt de acord cu dvs.Am uitat sa precizez ca urdinisul vine facut mai mare in inaltime cu 0,5 cm facilitand si aterizarea si ventilatia.

bee_lover

Citat din: romikele din Octombrie 12, 2011, 08:03:19 PM
Citat din: andrei_calinescu din Octombrie 12, 2011, 07:51:30 PM
Nicomico,

Nu e nici o aberatie, e foarte bine. Pe langa avantajele enumerate de tine, nu e neglijabil nici ce se intampla la transport. Cu scandurica de zbor, chiar rabatabila fiind tot pierzi cativa mm sau cm. O data orientata , cu sau fara scandurica, albina tot aduge miere&polen.
Scandurica nu rabatabila, ci detasabila, asa cum am la stupii facuti de mine, prinsa cu doua cuie fixe in scandurica, si care la montarea colectorului sau la transport se detaseaza si se pune sub capac, este foarte practica.

Putem vedea vreo 2 poze sa ne lamurim?  :thanks:

pharaonu75

Eu nu am poze acum, dar pot explica!
In scandurica de zbor se bat 2 cuie subtiri si lungi de vreo 4 cm! Cuiele se bat pana la jumatate, dupa care cu un cleste li se reteaza "floarea" (partea lata in care se bate cu ciocanul).
Pasul urmator il reprezinte efectuarea a 2 gauri in stup, sub urdinis, gauri care trebuie sa fie de aceeasi grosime cu cuiele din scandurica de zbor! Adancimea acestor gauri trebuie sa fie cel putin egala cu partea din cui ramasa nebatuta in scandurica de zbor, iar distanta dintre gauri trebuie sa fie egala cu distanta dintre cuie!! Eu fac aceste gauri cu o bormasina si un burghiu de aceeasi grosime cu cuiele.
Dupa aceasta se monteaza scandurica de zbor introducand cuiele in gauri. Cand este nevoie se scoate scandurica si se monteaza colectorul de polen!
Am reusit sa ma fac inteles? Daca nu, atunci voi pune poze de indata ce ajung la stupi si reusesc sa le fac!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

orbanstefan64

pina acuma niciunul nu ati spus ca sinteti atit de priceputi ......????????? :uimit: :uimit: :uimit:
:bravo: :bravo: :bravo:

bee_lover

pharaonu75

Chiar daca s-a inteles, eu tot pun poze... ma mananca degetele si nu pot sta locului! :D :D

A se vedea si inedita gratie anti-soareci! :wink2:

bee_lover

Mersi frumos  :thanks: si o intrebare: ala e stup de la Batranul si daca da de ce are brau jos?

pharaonu75

Am un prieten care a incercat sa faca si el, in spatele casei, cativa stupi tip Romikele (vertical pe 12 rame, cu fund detasabil, cu plasa).
Doar ca este cam la inceput cu apicutura si cu tamplaria, asa ca a pus acel brau intre fund si cuib, intre cuib si cat, intre cat si capac... spunea el ca pe acolo intra vantul la iarna!
Bun tamplar, nu auzise de rindea! =))
Bun apicultor, nu auzise de propolizare! :rotfl: :uimit:

Si pentru ca era mandru nevoie mare de opera sa, mi-a dat si mie unul!
Dracu' m-a pus sa il fotografiez tocmai pe ala si sa ma iei tu acum la intrebari??? =)) =))
Am vrut si eu sa fac ceva bun, sa explic felul in care se face scandurica de zbor detasabila, iar tu imi cauti nod in papura!
Las ca vin eu la Sighisoara... :beer: :beer:

pistol28

Citat din: pharaonu75 din Octombrie 14, 2011, 07:32:00 PM
Chiar daca s-a inteles, eu tot pun poze... ma mananca degetele si nu pot sta locului! :D :D

A se vedea si inedita gratie anti-soareci! :wink2:

Eu am la fel, dar coltarul din aluminiu nu l-am taiat, l-am pus dublu.
Am vazut niste poze cum atacul soarecilor, a fost devastator pentru o singura foaie din aluminiu.
In caz de atac al rozatoarelor, mai aveti timp pentru remediere.

Cu respect.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi