Dileme/intrebari de sezon

Creat de Liviu I., August 16, 2011, 11:50:50 AM

« precedentul - următorul »

Mircea77

Dani uita-te la topicul "Intrebarea zilei". Acolo vei gasi o sugestie facuta de Ioan Ardelean (diafragma cu sita, plasa cum vrei sa-i spui) in sensul iernarii a doua roiuri in acelasi stup. Parerea mea este ca, daca nu vrei sa-i unifici, este solutia cea mai la indemana pentru tine.

sorin_horezu

Dani, si pe 3 rame de albina(dar sa fie negre de albina) se poate ierna bine daca au macar 7-8 kg de miere. Eu zic sa ii deschizi intr-o dimineata cand afara sunt in jur de 7-8 grade.Cate rame ocupa atunci, pe atatea sa il strangi deocamdata. Sa nu te apuci sa umbli prin ei la temperatura aia, ci doar te uiti de sus cate intervale ocupa albina ... usor si fara sa le deranjezi.  Parerea mea personala e ca decat sa ii las pe 6 rame cu albina mai rasfirata, mai bine pe 5 negre de albina si cu hrana multa pe fiecare rama. Oricum ele tot 5 rame ocupa cand o sa dea frigul. Asta e doar un exemplu.
Cu apicultura nu e asa usor cum crede lumea.

danipowsoft

multumesc de rspunsuri
pina atunci o sa ii strang putin, si ii mai veric intr-o dimineata

Liviu I.

Dani, si eu am doua roiuri - micute saracele, care inca mai au puiet capacit. Aveam aceeasi dilema, insa m-am decis: le voi muta intr-o singura cutie, pe cite 4 rame, separate printr-o diafragma cu plasa. Probabil le voi pune si undeva in interior la adapost.

gigi_malaianu1

Citat din: bucovineanu din August 31, 2011, 10:54:28 AM
Nu e prea dvreme pentru Mavrirol? Acum benzile nu sunt propolizate? Am urmarit toata vara cu atentie si nu am vazut nici un parazit nici pe albine, nici in rama claditoare. Pe tabla de la stupii cu plasa abia daca am vazut 2-3 paraziti la unele familii. Nu am vazut defel albine in iarba.
Tratamentul de mavrirol sau varachet trbuie facut asociat ca sa aiba eficienta maxima facute independent sau la distante mari de timp intre ele nu au o eficienta maxima.sanatate si numai bine

4unix

Buna seara tuturor,
As avea nevoie de o parere avizata, ultima saptamana, nefiind in localitate, n-am mai trecut pe la stupi, in seara asta am gasit la urdinisul unuia trei larve de albine si nu stiu daca este un motiv de ingrijorare sau este un fenomen normal luand in considerare frigul din ultimele nopti si faptul ca familia este inca pe 8 rame, mai avea puiet si am zis ca voi mai scoate dupa eclozionare 2-3 rame din cuib.
Voi atasa si o fotografie cu larvele gasite, le-am luat poate voi avea nevoie de ele daca credeti ca este cazul sa le duc la analize sau eu stiu...

Va multumesc.

bucovineanu

Nu se vede foarte clar in poza. Nu par afi larve ci mai degraba albine adulte. Sunt colorate sau albe?

4unix

Buna seara,
Sunt albe, trebuia sa fac pozele pe un suport colorat nu pe hartie alba.

bucovineanu

Nu cred ca e grav. Probabil e vorba de puiet racit, tinand cont si de faptul ca in ultima vreme s-a racit mult vremea. Nu e cazul sa te alarmezi.

4unix

Va multumesc mult, asa este la inceput apesi butonul de alarma mai usor , o sa-l supraveghez si in zilele ce urmeaza.

bee_lover

Inseamna ca ai prea multe rame, mai scoate din rame sa poata acoperi puietul. Sigur e vreun roi cu matca tanara.

apicmd

salu. am o intrebare. astai cind am umblat la  stupi am gasit in unu  rame  albe :uimit: adica parca erau presarate cu  putzina faina. ce poate sa  insemne asta?
BPR!!!!

bee_lover

Inseamna stup slab care a fost atacat de gaselnita sau nu?

apicmd

nu  nu.nu am vazut  deloc urme de  gaselnita.astazi  voi asa o poza.orcum shi partea capacits  tot e  asa. p.s niciodata nu am mai vazut asa ceva shi deaia nu pot sa ma exprim mai  bine.
BPR!!!!

4unix

Buna,
astazi, profitand de ziua insorita, am fost sa mai scot din ramele care acum 3 saptamani mai aveau oua si spre surprinderea mea am gasit un stup in care pe langa puiet capacit erau oua de 1 si 2 zile. Mi s-a parut un pic ciudat, mai avea puiet capacit pe o rama, dar asta e ok, voi ce parere aveti, e de bine , e de rau sau e firesc?

Numai bine! :hi: