mutare stupi

Creat de POSTASUL, August 15, 2011, 10:03:42 AM

« precedentul - următorul »

POSTASUL

as vrea sa schimb pozitia stupilor si nustiu cum sa procedez?? :uimit: pana acuma au avut o pozitie buna sub niste meri cu multa umbra  :cool:, dar apropiinduse toamna leas muta locatia cu cativa metri ca sa aibe parte de mai mult soare , stiu ca am citit anul trecut pe aici pe undeva da nu mai gasesc . Vas multumi daca mati sfatui cum sa procedez :hi: :hi: :hi:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

bucovineanu

Daca sunt cu urdinisul spre sud sau est lasa-i unde sunt. Daca ii muti, in primavara vor trebui mutati din nou la umbra. Ai mei sunt intr-o livada cu pomi unde e umbra tot timpul zilei, unde raman si iarna si nu e nici o problema. Mai important e sa fie feriti de vant din partea de nord, nord-vest.

Ozzy

Si eu vreau sa-i mut la o distanta de aproximativ 30 de metri, motivul fiind ca-mi e teama de hoti
Speram totusi sa fie mai simplu
Faza cu mutatul treptat nu merge pentru ca trebuie traversat un drum iar cea cu iar nu-mi e prea la indemana in acest moment
Se pare ca voi fi nevoit sa-i las asa cum sunt
Daca mai sunt si alte pareri asteptam, poate ne scoateti din incurcatura  ^:)^

octav

Parerea mea (din ce am citit si auzit- sunt tot incepator) ar fi bine sa-i mutati la 5-7 km fata de vatra vreo 3 -4 zile si apoi sa-i aduceti pe noile pozitii. Cand ii mutati faceti o schita cu pozitia lor axacta unul fata de altul iar la intoarcere ii puneti pe noile pozitii dar amplasati conform schitei. Poate mai au si altii alte pareri. :hi:
http://jimm69.sunphoto.ro

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos

serban-cristi

Mutai la iarna dupa ce stau fara sa iasa albina cam o luna.Eu am mutat si 10m si50m iarna cu bratele si la iesirea albinelor la zborul de curatire nici nu au realizat schimbarea. :ok:

mape 48-petru manea

muta in primavara inaintea primului zbor de curatire cand temp.este de 5-7 gr.
daca -i muti iarna la - gr.,o parte din albinele din ghem pot cadea pe fundul stupului si raman acolo

Mircea77

Citat din: mape 48 din August 24, 2011, 03:51:18 PM
muta in primavara inaintea primului zbor de curatire cand temp.este de 5-7 gr.
daca -i muti iarna la - gr.,o parte din albinele din ghem pot cadea pe fundul stupului si raman acolo

Intr-adevar un sfat foarte bun. La temperaturi scazute (negative) nu mai au putere sa se urce inapoi in ghem si vor muri inghetate.

relutu

Buna seara.Maine trebuie sa aduc stupii de la rapita,acasa,numai ca nu ii mai montez pe acelasi amplasament ci la vreo 200 de metri mai departe(in urma unui scandal cu vecinii).Cineva mi-a zis ca o sa se mai intoarca din albina pe vechiul amplasament,este posibil?Stupii au stat 3 saptamani la rapita.

Cubby

Nu o sa se intoarca pe vechea vatra. Si eu am facut la fel vineri, si nu au venit in locul vechi. Distanta e de 50 metri.

relutu

Cubby

relutu

Citat din: relutu din Mai 18, 2014, 06:39:22 PM
Mersi.
Si rezultatul astazi=s-au intors pe vechea vatra, :mad:.

filip

relutu,
formeaza un roi artificial pe vechea vatra.Astfel o sa aduni toate culegatoarele ce au fost zburate inainte de a pleca in pastoral.Viata lunga nu au,dar pentru a ajuta roiul sunt foarte bune
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Cubby

Citat din: relutu din Mai 19, 2014, 11:56:36 PM
Citat din: relutu din Mai 18, 2014, 06:39:22 PM
Mersi.
Si rezultatul astazi=s-au intors pe vechea vatra, :mad:.
la mine au fost plecate de pe 15 aprilie pana pe 16 mai. E adevarat ca mai venea cate una, dar probabil era in cautarea nectarului.