Rog pareri despre un caz mai ciudat

Creat de rls, August 07, 2011, 07:07:27 PM

« precedentul - următorul »

rls

Rog (pe mcei care cunoasteti sau ati patit asa ceva) sa imi explicati o situatie anormala pe care am avut-o la o familie de albine.
Roi format in 2010 , cu matca din 2010 marcata (in poza marcajul apare in alb deoarece a fost realizata la soare puternic ), in primavara 2011 s-a dezvoltat normal,ajungand pe 9 rame , si in culesul de salcam a acumulat 4 rame 1/1 miere (pe langa coroanele din cuib). Stupina o am in zona Hateg-Hunedoara , nu fac pastoral (singura recolta o am dupa salcam). Deoarece culesul de dupa salcam ,in aceasta zona , este cam incert , obijnuesc sa las in stup , in functie de marimea lui , intre 5 -10 kg rezerva de hrana.
La circa 1 saptamana dupa extractie la revizia acestui stup am observat larve , puiet capacit dar nu am observat oua , am verificat existenta matcii. Find marcata , am gasit-o usor. Parea normala , fara defecte si bine dezvoltata. Am facut urmatoarea verificare dupa 10 zile. Am constatat ca in afara de puiet capacit nu mai exista nici un puiet larvar . Matca era prezenta. Intrand la banuiala ca matca are ceva , am introdus in stup o rama cu oua, larve si ceva puiet capacit de la o alta familie , in ideea ca daca matca are un defect , albinele vor trage botci. Dupa 5 zile am verificat rama si nimic , nici o botca. Pentru a salva situatia , am ridicat matca din stup si am introdus-o la un nucleu de imperechiere de la care ridicasem matca nucleul find orfan. In stupul cu pricina am introdus din nou o rama cu oua si larve tinere. Dupa doua zile deja erau conturate botci de salvare. La ora actuala stupul are matca imperechiata care isi onoreaza obligatiile .
Problema e cu matca introdusa in nucleu . A fost primita de catre albinele nucleului. De atunci si pana in prezent verific mai des acest nucleu. Matca , in afara ca a scazut din dimensiuni, este vioae si pare sanatoasa , se plimba aiurea prin nucleu , dar oua nici unul. La ora actuala are doar cateva albine in suita ca restul au murit de batranete.
Nu pot sa deslusesc fenomenul.
Daca ar fi terminat spermatozoiizii din spermateca , ar fi continuat sa faca oua , de trantori.
Daca ar fi fost bolnava de H-Melanoza (produsa de ciuperca Melanosella mors apis) cred ca pana acuma ar fi deja moarta. Daca este vorba de h-melanoza se va verifica la matca care a urmat-o deoarece h-melanoza se dezvolta intai in glandele salivare ale albinelor , de unde infesteaza matca , si am sansa ca si matca noua sa pateasca la fel.
Daca cineva stie sa imi spuna cum se manifesta B-Melanoza (care este cauzata de o bacterie).
Rog daca stiti sa imi explicati fenomenul.

Bătrânul

Cred ca matca a observat ca esti plina de carte si vrea sate pune la incercare!?  :hi:

rls

Daca as fi plin de carte nu as mai cere ajutor de la altii. Am citit si eu cateceva dar departe de a ma considera plin de carte . :)

jenica67

Cred ca in apicultura, nu este cazul sa pierdem timpul, cu studiul firului taiat in 4. Parerea mea este ca atunci cand constatam ceva, trebuie sa actionam imediat sau cat mai repede posibil. Trecerea timpului, cu situatii anormale in stup, este in defavoarea acestuia. Nu mai corespunde matca, ca nu isi face treaba, o executam si o inlocuim. Ca daca ne punem sa o studiem, sa o tratam, se termina vara si nu mai avem albina in stup, cu care sa trecem iarna.  :hi:
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

rls

Sunnt de aceiasi parere cu dumneavoastra  , si am procedat ca atare , am actionat cand am constatat ca familia nu mai merge normal. Familia a fost rezolvata , acum are alta matca si merge normal. Dar totusi....am ..sa zicem un viciu , sunt curios din fire. Doresc sa stiu ce si mai ales de ce se intampla un fenomen , mai ales in domeniile pentru care am o oarecare pasiune. De aceea  cand nu stiu mai intreb si pe altii poate cineva ma lumineaza. De aceea nu am omorat matca , care traieste inca si la ora actuala.

bucovineanu

Acea regina nu are nici o valoare. Nu va depune oua niciodata.