Cum sa incepi apicultura - insemnari din experienta proprie

Creat de Liviu I., Iulie 28, 2011, 12:58:00 PM

« precedentul - următorul »

dorindafi

Citat din: cornelb din Noiembrie 13, 2011, 01:51:20 PM
poi momentan nu prea pot dle , sunt prin africa...acum, dar nu este nici o problema...in scurt timp ajung acasa. acum este iarna , nu cred sa fie foarte expresive....dar ma rog....incercam
salutare pmule :hi:
posteazale fara frica ori tzie frica ca daca eshti in africa vor ieshi negre =)) =)) =))
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

cornelb

nu sunt negre...dar nici,,aureea" nu am...daca in decembrie am evitat sa verific din cauza vremii,acum tremur din toate balamalele datorita temperaturilor scazute din tara,sper sa avem noroc ,atat eu cat si ele....sa ne vedem sanatosi la starsitul lui martie...atunci am sa fac poze ....SIGURRRRRRR.....VA DORESC O ZI BUNA TUTUROR SI O INTALNIRE IN PRIMAVARA CU TOT EFECTIVUL...

Liviu I.

A trecut ceva vreme, asa ca ma gindeam sa mai scriu citeva lucruri.

1. Tremur (un pic) de frica gindindu-ma ce ar putea fi in cutii. Mai exact: fiind cald pina la jumatatea lunii ianuarie si mult prea impachetati (de teama frigului) este posibil ca matca sa fi inceput ponta. Asta inseamna ca a crescut consumul de miere pentru a pastra temperatura la +35. Iar acum, cu frigul asta, ma intreb daca 18 kg de rezerve au fost suficient, dat fiind ca unele familii erau destul de mici. Plus, nu am prins nici o zi calda sa le fac un control rapid pina acum, asa ca astept nerabdator.
2. Trag cu ochiul la un aparat de inseminare artificiala pe care probabil il voi achizitiona in vara. Este cineva interesat sa imparta din materialul genetic recordist? Cumpara cineva matci? :)
3. La jumatatea lunii voi avea evodiile, pe care le voi planta in martie. :)
4. Natura poate strica toate planurile. Nu ma apuc deci de acum sa pregatesc turtele proteice; ar trebui sa mai astept.

johnysibiu

Sincer si eu visez la un asemenea aparat, mi-am si imaginat cum s-ar putea costrui.Faptul ca singurele doua institute de cercetare din tara nu au asa ceva spune multe. Nici pe altii mai breji ca noi nu i-a interesat.Precum ne arata ultimele evenimente, Sfanta Intamplare conduce viata de pe meleagurile noastre
Nu noi cei mici trebuie sa facem selectia.Tonul trebuie dat de cei de mai sus si sa verifice eventual daca se respecta puritatea liniilor.

Referitor la albine nu-ti fa emotii, daca le-ai dat cat ai zis este bine.Important este sa fi fost cuibul strans bine .Infofolirea nu este niciodata in exces, important este sa lasi peretele cu urdinisu si udinisul liber. Ca sa dormi linistit noaptea poti sa le mai pui o portie de serbet.

cornelb

Buna ziua, fac parte dintre fericiti....zilele trecute a fost un pic mai caldut ,am putut verifica situatia in stupi(nu eu bineanteles)...toate albinele deasupra ramelor...dar in viata.Cu aceasta ocazie a primit fiecare stup 1,3-1,5kg apifonda.Zic eu si sper...daca au ajuns toti pana acum,nu vor mai fi probleme...sper din tot sufletul...Am o singura nedumerire...umiditate foarte mare in marea majoritate a stupilor!!!!sa fie oare datorita cocenilor pe care i-am asezat in spatele lor(distanta 0.5-0,7m),in speranta ca vor fi mai aparati de vant ?Sunt asa de fericit...este a doua iarna pt mine si albinutele mele..si pana acum am reusit fara nici o pierdere.Asta datorita sfaturilor de pe forum. Tot respectul pt acesti oameni

Bogdan86

Buna tuturor,ma numesc Bogdan sunt din orasul Nadlac judetul Arad,dupa o perioada de 4 luni de documentari de pe forum si internet m-am hotarat sa imi iau 2 stupi.Am comandat deja lazile,ar trebui sa ajunga zilele acestea,roiuri inca nu am gasit dar cautarile continua.Acum am o intrebare,din acesti 2 stupi cum as putea face sa ii inmultesc.In speranta ca imi veti raspunde in limitele timpului posibil va multumesc anticipat.

emil.oltean

Poti dubla,cel mai sanatos.Daca te lacomesti poti si mai mult insa ce te faci cu ei cind intra in iarna cu albina putina si mancare la fel?

pharaonu75

Citat din: Bogdan86 din Martie 09, 2012, 06:43:38 PM
...Acum am o intrebare,din acesti 2 stupi cum as putea face sa ii inmultesc.In speranta ca imi veti raspunde in limitele timpului posibil va multumesc anticipat.

Dupa culesul de la salcam ii rupi in doua. Obtii astfel petru roi, dintre care doi au regine iar doi sunt orfani!
Celor doi roi orfani da-la cate o botca frumoasa, capacita.
Sau mai bine cumpara 2 regine imperecheate, pentru ca vei economisi timp pretios (timpul necesar eclozionarii si imperecherii reginelor).
Acesti patru roi au timp destul sa se intareasca pana la intrarea in iarna, iar daca familiile de baza au fost puternice si ai optat si pentru varianta cumpararii de regine imerecheate, poti scoate si ceva miere de la floarea soarelui.
Dar nu lacomi cu extrasul, pentru ca albinele vor avea nevoie de miere peste iarna!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

stefan1

Bun venit pe Forum, Bogdan!
  Sfatul meu este sa amani cumpararea familiilor de albine pana pe la jumatatea lui aprilie. Asta pentru ca in perioada de primavara un incepator poate face greseli care influenteaza dezvoltarea familiei. Principala greseala este extinderea cuibului mai mult decat permite stadiul de dezvoltare a familiei. De asemenea suprahranirea poate avea efecte adverse. Cand vremea se stabilizeaza si familiile au schimbat generatia de iarna, pot face mai bine fata eventualelor greseli inerente inceputului.
  Un alt sfat ar fi sa gasesti un stupar mai experimentat si binevoitor, la care sa vezi practic modul cum se lucreaza cu albinele, eventual in schimbul unui mic ajutor pe care sa i-l dai in stupina.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

johnysibiu

Ia-ti stupi dupa sfatul lui @Stefan1 si poarta-i un an.Primavara viitoare mai vorbim si vedem daca iti vin bine.

Bogdan86

Familiile le voi achizitiona cam in a 2 jumatate a lunii aprilie,asta era si intentia mea.Culesul la salcam in zona noastra cam putin,pentru ca nu prea avem salcam,dar am o gradina destul de mare si oricum nu e nimic semanat in ea.Ma gandeam sa imi cumpar 1-2 kg facelia si sa cultiv in gradina.cam asta am inteles eu din ce mi-ati raspuns voi:sa las ambele familii pe perioada primului cules dupa care sa impart acele familii in 2...daca am gresit cu ceva va rog sa ma corectati...roii care as vrea sa ii cumpar as vrea sa fie macar pe 6 rame...dupa primul cules la cate rame va ajunge acea familie si cate rame as putea sa scot eu din ea ca sa fac alta familie?(matci CARNICA am inteles ca pot acizitiona din ungaria undeva la 45 ron.e putin mai mare si mai linistita decat cea care se gaseste la mine in zona)

Bogdan86

Hristos a inviat!!La finalul saptamanii trecute am ajuns in sfarsit in posesia a 2 familii de albine,abia asteptam momentul asta!!Prima zi dupa achizitie am stat toata ziua si le-am privit activitatea,sunt minunate "fetele".Vremea de Duminica nu a fost prea prielnica si nu prea am avut activitate,a plouat in reprize si a fost innorat toata ziua,de Sambata seara am inceput stimularea cu sirop 1 la 1 azi dupa un control am introdus in fiecare familie cate o rama la ouat.Matcile oua frumos,ba chiar am vazut un pui abia iesit.Intrebarea mea ar fi,cat timp sa continui sa stimulez cu sirop?

johnysibiu

Daca nu ai o zona in care sa ai cules important, atunci baza este buzunarul tau. Urmareste coroanele si ramele marginase ele iti vor spune.

Christos a Inviat!

Succes!

Bogdan86

Acestea sunt fetele mele!!Cules de zor la papadie!!

jenica67

Frumos, pacat ca nu se vad si albine !  :P  =))
Gumeam, dar oricum pune-te cu sipop pe ele, ca e slaba activitate.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?