Are matca sau nu?

Creat de relutu, Iulie 28, 2011, 09:43:16 AM

« precedentul - următorul »

relutu

Buna dimineata.Am si eu o intreabre si o nelamurire in acelasi timp:am un roi la care  pe la 01 iulie a ecluzionat matca,eu astetam ca peste vreo 2 saptamani adica 15 ....18 iulie sa inceapa sa oua.Dar in loc de oua am gasit foarte multe botci.La sfatul unui apicultor am rupt acele botci banuite a fi de salvare si am bagat una de roire,dar a roso imediat(a dua zi era roasa).Am bagat apoi o rama cu oua si puiet de toate varstele dar nu a mai tras botci.Acum 2 zile am ,ai bagat o botca dar a roso si pe asta,ce se intampla?

Florin_Dan

Probabil a eclozionat o matca dintr-o botca pe care nu ai vazut-o. Asta ar fi motivul pentru care roade botcile , iar la introducerea ramei cu oua si puiet nu a mai tras botci.

relutu

Sper si eu acelasi lucru,dar inca nu are oua,o sa mai cam peste 2 saptamani.Multumesc mult.

cristi ciuc

Răbdare şi T---n, dacă este cazul.
Surprize pot să apară şi peste 30-40 zile.

relutu

Un pic mai explicit domnu' Cristi,ce fel de surprize?

cristi ciuc

Îmi cer scuze, abia acum am văzut postarea.
Surprizele constau în a vedea că deodată apar rame pline de puiet sau chiar puiet căpăcit.
În situaţia expusă Florin Dan v-a dat răspunsul. Ceva s-a întâmplat cu prima matcă. Poate a fost omorâtă accidental sau vânată de păsări pe timpul zborului de împerechere.
Dar câteodată trece o perioadă mai mare decât cea normală până la apariţia puietului, cauzele putând fi vremea nefavorabilă sau lipsa culesului ori chiar blocarea cuibului.
Însă când apare puietul după o lună, atunci acel roi este numai nucleu de împerechere.
Se mai întâmplă. Şi mie mi s-a întâmplat.

Marin_apicultoru 6915 s

:bzz: sunt incepator intrun stup dupa extragerea mierei am pierdut din neglijenta O MATCA VALOROASA  lam ajutat cu 2 rame cu  puiet de o zi s-au doua la o verificare dupa o saptamana am  observat ca isi facuse botcii si erau eclozate s-au roase ce se intipla ca matca tot nu au  ce ma sfatuiti sa fac ca este si tirziu este august si timp nu prea mai este :yahoo_cry: :yahoo_cry: :yahoo_cry:

stefan1

De unde sti ca nu are matca? Spui ca i-ai dat faguri cu oua sau puiet. Nu era neaparat nevoie, ca o familie ramasa fara matca isi 'trage' botce din propriul puiet. Doar daca matca a fost accidentata dar nu omorata si albinele sperau ca reincepe sa oua, iar cand se conving ca nu mai poate, nu mai au de unde face botce.
  Din ce ai scris, la o saptamana de cand i-ai dat fagurii cu puiet, ai gasit botce roase. Asta inseamna ca a iesit o matca, dar nu din fagurii dati de tine (ca in acel caz trebuia sa iasa o matca la minim 11-12 zile). S-a mai spus, o matca nefecundata este gasita mai greu in stup, in special de un incepator. Asa ca fie chemi un stupar cu experienta sa observe el situatia, fie astepti cca 15 zile de la data cand presupui ca a ecluzionat matca si te uiti direct dupa oua sau puiet.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

relutu

Si eu am patit la fel,am bagat botci una dupa alta si mi le rodea.Eu am crezut ca nu are matca dar de fapt avea dar nu era fecundata iar la un control am dat inopinat peste ea am asteptat sa se fecundeze si acum oua cu nemiluita.Asa ca mai ai rabdare.Bafta. :hi:

danipowsoft

si eu recomand rabdare
eu am bagat si puiet de 1 zi si nici o botca, si pina la auram am vazut oua compact depuse..

stefan1

Problema este ca interventiile noastre nepotrivite poate crea probleme. Uneori un fagur cu oua sau puiet mic poate crea confuzie in colonie, atentia acordata matcii nefecundate scade si creste procentul de nereusita. De asemenea albinele prefera o perioada fara puiet in stup, daca se poate. N-am gasit niciodata scris despre asta, dar am observat fara dubii de mai multe ori. Eu presupun ca folosesc aceasta perioada fara puiet pentru o igienizare contra germenilor patogeni care se gasesc in puiet. Puietul in familiile care au avut o astfel de pauza in puiet este mai mult si mai frumos, la aceeasi putere a familiei, decat la una care a avut permanent puiet in stup.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

apiservis

cind am invatat ceva despre albine eram doi ucenici si aveam cite doi stupi fiecare la stupul colegului au ecluzionat cam 10-12
matci  si cind a venit  la stupi l-am certat -vezi ca nea NELU este foarte suparat pe tine el in 60 de ani de apicultura deabea are
o matca in stup iar tu ai 10 -12 in nici un an de apicultura

pharaonu75

Citat din: apiservis din August 21, 2011, 04:26:16 PM
cind am invatat ceva despre albine eram doi ucenici si aveam cite doi stupi fiecare la stupul colegului au ecluzionat cam 10-12
matci  si cind a venit  la stupi l-am certat -vezi ca nea NELU este foarte suparat pe tine el in 60 de ani de apicultura deabea are
o matca in stup iar tu ai 10 -12 in nici un an de apicultura

=)) =)) =))
Erai bun de filmat si apoi pus pe yuotube!
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube