hranire roi

Creat de creiveancristi, Iulie 21, 2011, 12:50:14 PM

« precedentul - următorul »

creiveancristi

Cat timp trebuie sa stimulam roii nou formati cu sirop 1/1.
Am unul cam de doua trei saptamani:i-am dat primele zile 150 ml la doua zile,apoi la trei zile aceasi cantitate.
Acum sa-i mai dau sau nu,s-au sa-i maresc doza la trei zile?Mentionez ca de fiecare data l-au luat tot de seara pana dimineata.
Acum sunt mai multe albine,i-am dat o rama cu puiet capacit acum o saptamana si deja au ecluzionat multe dintre ele.Si matca dupa doua saptamani dupa ce l-am prins a inceput sa ponteze frumos pe ramele noi construite.
Dar urdinisul cat timp trebuie sa stea micsorat,sau asta se calculeaza in functie de cate rame cu albina sunt in stup.
Multumesc anticipat!

POSTASUL

pe cate rame sunt acuma?? sai dai rame la crescut ,cum a terminat una bagi imediat alta si tot asa ,cat mai au un pic de cules plus stimularea cu sirop la 2-3 zile 200-250 ml. max.Daca e un roi bun ajutat iti va construii rame frumoase si bune daca e slabut si nu se dezvolta suficient pana in toamna trebuie sal desfiintezi si sal unifici.Am si eu un roi care pana acum mi a cladit 10 ram 1/1 foarte frumoase si parte din ele ouate de sus pana jos altele cu puiet capacit tot de sus pana jos si cu toate astea il mai stimulez cu 200ml.sirop 1/1., in schimb mai am 2 roisori -1 pe 4 ram si unul pe 5 ram dar in toamna o sa i unific si matca o schimb la o fam. :hi: :hi:[sfat de incepator] :bravo:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

filip

Citat din: creiveancristi din Iulie 21, 2011, 12:50:14 PM
Cat timp trebuie sa stimulam roii nou formati cu sirop 1/1.
Am unul cam de doua trei saptamani:i-am dat primele zile 150 ml la doua zile,apoi la trei zile aceasi cantitate.
Acum sa-i mai dau sau nu,s-au sa-i maresc doza la trei zile?Mentionez ca de fiecare data l-au luat tot de seara pana dimineata.
Acum sunt mai multe albine,i-am dat o rama cu puiet capacit acum o saptamana si deja au ecluzionat multe dintre ele.Si matca dupa doua saptamani dupa ce l-am prins a inceput sa ponteze frumos pe ramele noi construite.
Dar urdinisul cat timp trebuie sa stea micsorat,sau asta se calculeaza in functie de cate rame cu albina sunt in stup.
Multumesc anticipat!

Prietene,urdinisul pastreazal stramt.pune sita in podisor ori scandurelele putin departate.Rezervele de hrana trebuie sa fie 15 kg miere
1 ram Dadant 1/1 =4 kg miere daca e capacit total
Acum tu in functie de asta calculeaza.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

creiveancristi

Acum este pe patru rame de albina.
Rame la crescut i-am bagat vreo sase,toate odata in prima zi cand l-am prins si inca nu-s gata de construit toate.
Intre stup si capac am doar doua scanduri late care acopera toata suprafata,de ce trebuie sa le las departate,sau sa pun sita?
Chestia cu siropul n-am prea inteles-o,sunt doua variante:
-siropul se pune ca sa ajut roiul cu mancare in primele zile?
-siropul se pune ca sa fie transformat in miere,rezultand mancare pentru iarna?

POSTASUL

Era vorba despre stimulare roi :uimit:eu am invatat ca hranirile de completare pentru iarna este alta mancare de peste si se face la inceputul anului apicol adica cu 10-15 august.  SI spune si tu roi cu matca batrana , roi prin divizare , daca matca a inceput ouatul etc .Oricum stimuleazai in continuare , urdinisul 3-4cm. pana vezi ca se ingramadesc si in toamna ai sa vezi in ce stagiu se afla si daca ai albina si hrana destula sa treci iarna cu el .Atentie la furtisag , pui siropul seara  7-8 :nod: :hi:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

creiveancristi

Nu stiu ce fel de matca are,roiul l-am gasit,nici nu stiu daca a plecat din stupii mei,i-am verificat dupa ce am gasit roiul si nu mi-am dat seama din care este lipsa albina.Siropul il pun seara dupa noua,urdinisul ii deschis maxim doi cm.Ouatul a inceput de cateva zile

marius_vfp

presupun sau gresesc cei care cunosc sa ma corecteze, daca ouatul a inceput la peste 1 saptamana dupa ce cazat roiul in noua sa casa asta inseamna ca matca e tanara , bagale sirop 250 ml la 2 zile asa fac eu acuma sa aiba si ponta buna dar si hrana . si cat de repede posibil niste varavhet pana ce incepe a capaci , era bine daca  le dadeai cu varachet inainte de a baga puiet din familie ajutatoare .
spor la treaba numai bine,
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

creiveancristi

Acestui roi ii merge destul de bine pana acum,il stimulez in continuare la doua trei zile,i-am dat in primele zile o rama cu puiet capacit fara albina acoperitoare.Astazi l-am deschis si am observat un lucru:matca  depune oua doar in rama veche pe care am introdus-o cu puiet pentru intarirea roiului(care este plina toata de sus pana jos de oua si larve in diferite stadii de dezvoltare),celelalte trei rame sunt FA puse la crescut din ziua cand l-am prins,crescute doar in proportie de 70% fiecare,care sunt cu miere si pastura.Ce ar trebui sa fac:sa-i m-ai introduc o rama goala veche ca sa aiba unde oua matca si daca da unde anume trebuie pozitionata aceasta in cuib?

creiveancristi

In seara asta l-am deschis sa-i bag sirop,am vazut ca s-au inmultit de nu mai incap pe rame,stau si pe peretii stupului.Rame noi a avut ,dar de vreo saptamana nu mai le-au mai crescut(nu stiu de ce)si le-am scos.Acum vreau sa-i bag o rama veche cladita,sa aiba si matca unde sa ponteze.
Cum v-am mai intrebat:unde anume trebuie sa o pun in cuib,langa rama cu puiet?
Multumesc!

creiveancristi