jurnalul apicultorului miop

Creat de pad3, Iulie 07, 2011, 08:30:26 AM

« precedentul - următorul »

Piticot

corect.

chiar asta am scris,ca nu cred ca regina are treaba cu ceasul sau punctele cardinale.

pad3

cand am recoltat mierea am avut cateva rame care aveau si puiet si celule de trantor capacite. in momentul introducerii in centrifuga s-au deteriorat, in special alea de trantor, iesite din gabaritul ramei. dupa extractie celulele de miere, descapacite aratau ca explodate, in sensul ca marginile hexagonului erau exfoliate (franjurate) iar celulele de trantor erau smotocite. ramele aratau jalnic dar le-am pus inapoi in stup. e de rau? ca am sufletul greu si mi-e teama de ce o sa gasesc la inspectie
somnul ratiunii naste monstri

jenica67

Ai bagat prea mare viteza la centrifugare. Pe viitor centrifugheaza usor o fata (cam 50%), o intorci pe cealalta si o extragi putin mai tare, si abia atunci centrifughezi si restul din prima fata. Daca fagurele este crapat, dar nu ca sa se desprinda, il aliniezi cu mana, sa fie plan si il bagi inapoi, ca albinele o sa il repare.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pad3

unul dintre stupi a facut 2 zile consecutiv barba la urdinis. o parte din albine se pozitioneaza si deasupra acestuia incat <tapeteaza> panoul frontal al stupului. ieri a plouat si a fost relativ liniste. trebuie sa-mi fac griji ca vor roi sau e doar din cauza caldurii? care este de fapt explicatia acestui spectacol?

jenica67

Azi este vreme frumoasa, fa-i o inspectie si ia masuri, daca gasesti botci numai cu larva in ele. Fa un roi cu matca si lasa-i 2 borci in pozitie mai centrala si mai sus. Repeti controlul peste inca o saptamana.

Piticot

la mine fac asa din cauza caldurii,sunt expusi la soare.am cosit niste fan si am asezat pe capace...

tot timpul cand e cald patesc la fel.

Kiwi Bee

Fundul cu plasa ajuta la aerisire

Piticot

multam de sfat.

m-am gandit sa dau cateva gauri pe fund cu o tampenie de aia de se dau gauri in rigips..imi scapa numele acum, si sa pun sita.merge?

jenica67

Nu ai un pendular, sa faci o decupare la 60 mm de margine ?? Poti si cu freza de rigips in colturi si dupa cu o lama de firiz.

Alutus

Citat din: Piticot din Iunie 08, 2012, 08:31:04 PM
multam de sfat.

m-am gandit sa dau cateva gauri pe fund cu o tampenie de aia de se dau gauri in rigips..imi scapa numele acum, si sa pun sita.merge?
Este cea mai buna solutie. Burghiu tubular sau carota. Exista in super magazine intr-o mare varietate de forme. La cumperi si le ai o viata intreaga.
Sa nu uiti Darie!

romikele

Citat din: Alutus din Iunie 09, 2012, 12:17:17 PM
...La cumperi si le ai o viata intreaga.

Cu conditia sa nu le dai cu imprumut! :wink2:

ion patrut

Citat din: pad3 din Iunie 07, 2012, 10:08:15 AM
unul dintre stupi a facut 2 zile consecutiv barba la urdinis. o parte din albine se pozitioneaza si deasupra acestuia incat <tapeteaza> panoul frontal al stupului. ieri a plouat si a fost relativ liniste. trebuie sa-mi fac griji ca vor roi sau e doar din cauza caldurii? care este de fapt explicatia acestui spectacol?
barba la urdinis e la moda

relutu

RazvanTi

tot asa erau si la urdinisul nucleelor din polistiren facute de mine.
a 2-a zi i-am culcat usor pe-o parte si le-am taiat o fereastra dreptunghiulara de vre-o 15X20 cm.
acum pe caldurile astea (32 la umbra) nu mai sunt afara decat 4-5 si alea stau de paza nu de ventilare.
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

pad3

barba din cauza caniculei? am mers pe mana stiintei si am muscat-o. de fapt intrasera in frigurile roitului. ieri de pe la 10 eram in livada, la urdinis totul normal. la 12 fara 10 vad intr-un prun un ghem. ma panichez, ma agit, ma echipez trec 3 min. cand ma apropii incep sa se desfaca si pleaca. fuguta dupaa ele dar ele de-a dreptul prin gradini eu cu ocolisuri pe drum si nu le-am mai gasit desi am inspectat toti pomii din zona. presupun ca au plecat la padure, cca 1 km.
tot carte spunea ca stau cateva ore in prima locatie dar astea ala mele erau mai nazuroase. e adevarat ca nu stiu de cand stateau in prun dar fiind pe-acolo nu am vazut nimic suspect, au sters-o cam englezeste cum e vorba :)
am controlat stupul, albina destul de multa puiet cam putin si botce cam 2-3 pe rama *5-6 rame. am rupt cam 10 restul am lasat ca nu stiu daca fac bine sau rau. acum sunt si mai panicat pt ca am gasit cca 10 botce si in alalt stup.
in schimb unul din roi are albina dar nu am gasit deloc puiet.
si cred ca m-a batut soarele-n cap ca nu stiu ce mai tb sa fac