jurnalul apicultorului miop

Creat de pad3, Iulie 07, 2011, 08:30:26 AM

« precedentul - următorul »

Alutus

Citat din: Alutus din Mai 15, 2012, 11:12:41 AM
Uite aici http://forum-anunturi.apiardeal.ro/index.php?topic=57.0
Cineva te ajuta. Vezi pagina de start, click dreapta, click view background image. Regina are toracele neted (nu are perisori)
Sa nu uiti Darie!

jonny_it

Citat din: Alutus din Mai 16, 2012, 08:05:27 AM
Citat din: jonny_it din Mai 15, 2012, 11:38:14 PM
Asta cu pozitia matcii in functie de ora este cea mai buna gluma scrisa vreodata in cartile de apicultura.  :)
In fine, cautati matca dupa ceas, daca nu o gasiti unde trebuia sa fie sa nu dati vina pe mine  :)
Asculta colea la mos Jenica ca stie si el cate ceva.

De ce are dreptate, pentru ca scrie aceeasi chestie in manualul apicultorului?
Incercati sa va ganditi putin mai bine sau incercati practic si discutam.

O sa deschid un topic/scriu pe blog 5-6 afirmatii care tot sunt scrise in manualul apicultorului insa practica si cercetarile recente au aratat ca sunt total gresite.

jonny_it

Citat din: Alutus din Mai 16, 2012, 09:36:06 AM
Citat din: Alutus din Mai 15, 2012, 11:12:41 AM
Uite aici http://forum-anunturi.apiardeal.ro/index.php?topic=57.0
Cineva te ajuta. Vezi pagina de start, click dreapta, click view background image. Regina are toracele neted (nu are perisori)

Imaginea folosita ca background acum este cu o matca de la mine. Daca te uiti atent pe lateral are perisori, asa cum are si pe abdomen;  :)

Regina paroasa ...  :)

Alutus

Ai observat ca albinele isi organizeaza viata nu dupa temperatura  ci dupa soare? Se pare ca ceasul lor solar functioneaza cu precizie de secunda. . Ceea ce a constatat Jenica am constatat si eu de mult timp.Evident ca exista si abateri de la regula.
Sa nu uiti Darie!

bucovineanu

Eu sunt de aceeasi rarere cu Jonny. Regina se va gasi pe ramele unde e loc pentru ouat indiferent la ce ora deschidem stupul.

jenica67

Orele sunt pentru incepatori. Matca se orienteaza, dupa cum incalzeste soarele stupul, si de acolo s-a asimilat orele. Chiar daca nu este exacta gasirea, dimineata o gasesti in partea de est a stupului, iar dupamiaza in partea de vest. Este adevarat ca matca se gaseste pe ramele cu celule goale de ouat. Dar cred ca la fiecare, pe toti faguri, se gasesc zilnic celule goale, de ouat.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

marius_vfp

salut, oara treaba cu orele sa fie chiar adevarata ?

cum explicati faptul ca o rama are "batute" pe ea oua de aceeasi varsta si nu cateva chiar si 1000 oare matca le bate intro singura ora apoi se muta pe alta rama sa leneveasca? referitor la treaba cu pozitia matcii in functie de ora sunt cam sceptic .
sa faccem urmatorul experiment, luam 10 stupi de aceeasi putere, aceeasi varsta a matcii, aceleasi numar de rame , aeeasi pozitie cardinala, ii deschid pe toti sa vad unde e matca ,credeti ca voi gasi matca pe aceeasi rama la toti stupii?
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

jenica67

Esti sigur, ca rama aia eclozeaza toata intr-o zi ? Aceasta nu este tot un caz particular, ca ai spart cuibul cu o rama, si atunci ziua aia, matca a stat in centru cuibului si a batut-o cu oua. Nu ai observat in nici un stup, ca dimineata o gasesti "deobicei" in partea de est, a stupului si dupamiaza in partea de vest, a stupului ?
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

marius_vfp

sunt ferm convins ca acea rama nu va ecloziona toata in aceesi zi ,dar aici intervin mai multi factori ,caldura cuibului , modul de hrana ,etc .
ba da am observat acest lucru ,matca se plimba de pe o rama pe alta in functie de ora ,dar ma gandesc ca nu e musai necesar so gasesc  in aceeasi pozitie pe aceeasi rama la toti stupii.
o zi buna .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

jonny_it

Inseamna ca la stupii in pat cald sta toata ziua pe aceeasi rama  :rotfl:

Matca trebuie sa se miste din 2 motive simple:
1. Toate albinele sa primeasca doza de feromoni.
2. Cauta celule libere pentru a depune oua.
De aceea in numai 10-15 de minute ea poate strabate tot stupul(s-au facut teste cu botci amplasate in diverse locuri din stup).

Sunt curios cum se orienteaza matca dupa soare cand in stup este bezna.  :)

jonny_it

Citat din: jenica67 din Mai 16, 2012, 10:05:19 AM
    Orele sunt pentru incepatori. Matca se orienteaza, dupa cum incalzeste soarele stupul, si de acolo s-a asimilat orele. Chiar daca nu este exacta gasirea, dimineata o gasesti in partea de est a stupului, iar dupamiaza in partea de vest. Este adevarat ca matca se gaseste pe ramele cu celule goale de ouat. Dar cred ca la fiecare, pe toti faguri, se gasesc zilnic celule goale, de ouat.

Intr-o familie puternica, o matca bune nu trebuie sa gaseasca pe toate ramele celule bune de ouat! Ori matca este batrana/defecta ori familia este bolnava si elimina/mananca puiet. Sunt 2 explicatii mari si late.
In familiile slabe sau primavara devreme puietul se extinde sub forma unor cercuri, acolo probabil ca gaseste pe fiecare rama spatiu.

bucovineanu

O rama intreaga nu este ouata in aceeasi zi. Regina insamanteaza o rama intreaga din centrul cuibului cam in 72 de ore (3 zile] incepand din mijloc. De aceea gasim uneori rame cu oua in centru si un cerc de puiet capacit spre margini. Din centru puietul a eclozat deja si regina a inceput sa oua, iar puietul capacit urmeaza sa eclozeze si sa fie inlocuit cu oua.

jonny_it

Citat din: bucovineanu din Mai 16, 2012, 01:07:16 PM
O rama intreaga nu este ouata in aceeasi zi. Regina insamanteaza o rama intreaga din centrul cuibului cam in 72 de ore (3 zile] incepand din mijloc. De aceea gasim uneori rame cu oua in centru si un cerc de puiet capacit spre margini. Din centru puietul a eclozat deja si regina a inceput sa oua, iar puietul capacit urmeaza sa eclozeze si sa fie inlocuit cu oua.

Da, totusi trebuie sa facem deosebire de puietul "peticit".  :hi:

Piticot

"Sunt curios cum se orienteaza matca dupa soare cand in stup este bezna."

nu poate fi bezna intr-un stup.daca gandim logic,lumina soarelui va intra pe urdinis si se va plimba pe fundul cutiei precum limba unui ceas.bine,nu cred in chestia asta,cu miscarea in functie de ore si puncte cardinale pt ca in mediul natural,in salbaticie,poate avea bezna totala in stup iar albinele vor cladi faguri in functie de necesitate netinand cont de factorii mai devreme expusi.albina nu a evoluat intr-un dadant sau intr-un orizontal.tot timpul am gasit matca pe rama cu puiet de-o zi..chiar si cand am cautat-o,tot pe aceste rame s-a aflat desi cand ma uit in stupi o vad intamplator,daca o vad...de regula prezenta puietului de-o zi bine"batut" pe-o rama ma face sa nu ma mai uit dupa ea.daca cuibul va fi blocat in partea de est cu puiet capacit,ce va face dimineata,acolo,regina?pt ca daca ar fi sa ma iau dupa soare,acolo o sa o caut dimineata..nu?

jonny_it

Citat din: Piticot din Mai 16, 2012, 09:33:10 PM
"Sunt curios cum se orienteaza matca dupa soare cand in stup este bezna."

nu poate fi bezna intr-un stup.daca gandim logic,lumina soarelui va intra pe urdinis si se va plimba pe fundul cutiei precum limba unui ceas.bine,nu cred in chestia asta,cu miscarea in functie de ore si puncte cardinale pt ca in mediul natural,in salbaticie,poate avea bezna totala in stup iar albinele vor cladi faguri in functie de necesitate netinand cont de factorii mai devreme expusi.albina nu a evoluat intr-un dadant sau intr-un orizontal.tot timpul am gasit matca pe rama cu puiet de-o zi..chiar si cand am cautat-o,tot pe aceste rame s-a aflat desi cand ma uit in stupi o vad intamplator,daca o vad...de regula prezenta puietului de-o zi bine"batut" pe-o rama ma face sa nu ma mai uit dupa ea.daca cuibul va fi blocat in partea de est cu puiet capacit,ce va face dimineata,acolo,regina?pt ca daca ar fi sa ma iau dupa soare,acolo o sa o caut dimineata..nu?

Sa inteleg ca familiile din pavilioane si care sunt pe partea care nu este expusa la soare au ceas?  :)
Da, matca este pe rama cu oua deoarece acolo "munceste".  :wink: