stup fara matca

Creat de danipowsoft, Iulie 02, 2011, 02:23:06 PM

« precedentul - următorul »

danipowsoft

Am facut un stup cu 3 botci frumoase capacite pe una din cele 8 rame cu albine => 3 rame puiet + 5 rame construite cu ceva miere + plus 2 rame neconstruite
A roit si am prins roiul care este ok cu matca
problema este ca nu are matca (am verificat atent nu are matca si nu are nici puiet de 1 zi , deci sigur nu are matca) dupa ce a roit
nu este bezmetic (nu are nici un fel de puiet) si nu stiu ce sa ii fac sa isi faca matca de salvare :(

faza 1 - 20 mai
faza 2 - 30 mai - avea 3 botci
faza 3 - 10 iunie - roieste si toate botcile roase fara matca (nu avea piet de 1 zi)
- bagat rama cu puiet de 1 zi - 17 iunie - fara matca (nu avea puiet de 1 zi si nici botci )
- bagat puiet de 1 zi - 24 - iunie - fara matca (nu avea puiet de 1 zi si nici botci)
- nu are matca (nici puiet de o zi) si nici botci - 1 iulie
PS:
-ma gindesc ca odata cu roiul au plecat toate cele 3 matci care or fi iesit deodata
Care este solutia,o sa isi faca matca, ce sa ii fac?
Stupu 2 cu matca batrana si roiul sunt super OK

Kiwi Bee

Daca inteleg bine zici ca tiar fi roit de 3 ori.

Dai o rama cu oua proaspete(eventual si cu laptisor) si revii peste3-5 zile si vezi cite botci ai.Daca nu sia tras botci atunci are matca dar nu e fecundata.
Fa un risc si lasa doar o singura botca.Eu de obicei o ochesc pe cea cu o forma frumoasa(oval uniform) si sa nu fie micutza.Revii peste doua saptamini.Timp in care ar trebui sa ai matca fecundata si care sati oua.

O metoda mai complicata ar fi sa iei regina de la roiul care merge bine sio bagi intro cusca si o dai la acest stup fara matca.Dupa 3-4 zile o eliberezi.In acest timp scurt stupul va avea o regina gata fecundata + neavind de unde sasi traga botci nu o mai roiesc.
Roiul care a mers bine intre timp isi trage botci si procedezi cum am mentionat mai sus.

bucovineanu

De regula atunci cand roieste mai ramane cel putin o botca. Dar in apicultura nu se respecta intotdeauna regulile. Daca inca mai are puiet chiar numai de trantor si ai de unde sa-i dai o regina fecundata problema se rezolva. Nu e bine sa iei regina de la cei care sunt ok. Poate fi omorata si atunci ai 2 cu probleme. Oricum cel fara regina nu are pre multe albine si trebuie stiut ca la iernare vor intra numai albinele care se vor naste dupa ce vor avea regina.

danipowsoft

eu am mutat regina barana si apoi a roit iar pe locul unde a ramas vechiul stup nu este regina
I-am dat rama cu oua de 1 zi de 2 ori dar tot nu isi trage botca (cum sa ii dau si laptisor ?)- stupul colorat cu rosu

prisecarul

daca nu isi trage botca, inseamna ca are regina neimperechata.
este posibil sa fie mai micuta si sa nu o poti observa(" alearga" foarte repede cand deschizi stupul si cauta sa se ascunda)
Exista batalii pe care e bine sa le ocolesti ...nu de teama ca le-ai putea pierde, ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu-le!

danipowsoft

:thanks: prisecarul
raspuns la subiect
PS: pe alt forum ma ia cu abureli.... :redcard:

miculstupar

cauta mai bine  :nono:
am patit si eu asa

jenica67

Mai ai rabdare inca o saptamana. Eu dupa o luna de la formarea roiurilor, am vazut puiet la mine.  Bafta !  :hi:
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

POSTASUL

si eu zic sa mai astepti un pic ca asa am patit si eu, am facut 2 nuclei pe 3 ram ,le am pus cate 2-3 botci frumoase si ma m trezit intro zii ca un nucleu mia roit, am prins roisorul[2 pumni de albina] am extras botcile care au ramas pentruca erau aproape de eclozare si a doua zi dimineata am bagat roisorul inapoi in stup.A trecut vreo 7-8 zile la nici un nucleu nici o miscare ,controlez si controlez nu gasesc matca la nici unul , ma duc la cineva cam la vreo 15 km sil rog sa mi dea 2 matcute, mi le da omul bagate in custi si zice hai ca vin si eu pana la tine da ma aduci inapoi, da sefu nici o problema ,ajungem si controlam nucleii din nou ,..cand colo matci la ambii nuclei , la cateva zile si au reluat activitatea[pana se fecundeaza greu le gasesti pentruca se ascund sau sunt esite la zbor] eu tiam dat un sfat in calitate de INCEPATOR si de asta cred ca nu am vazut  nici eu matcile mele in nuclei :hi:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

bucovineanu

Cel mai bine inveti din pataniile proprii.  Astea nu se uita niciodata. :smile:

POSTASUL

intradevar chiar ca am avut multe patanii ca incepator si primul an , complicata , gingasa si inprevizibila este  :bzz: dar nu ma las le iubesc foarte mult =))
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

bee_lover

Pana se imprecheaza le gasesti mai greu deoarece nu sunt cu mult mai mari ca albinele, mai ales daca  ti-a iesit dintr-o botca de salvare.

danipowsoft

in 8 zile max se imperecheaza sau poate dura si mai mult (din experienta stuparilor batrani )?

bee_lover

Durata timpului in care se imperecheaza tine cont de mai multi factori: vremea, marimea stupului, cantitatea de puiet care se afla in stup si dupa unii si culoare matcii, adica soiul acesteia.

jenica67

Trebuie sa iei in calcul 5 zile, pana se matureaza, ca sa iese la imperecheat, si atunci inca 5-10 zile in functie de cum sunt conditiile meteo, pana se imperecheaza, inca cate va zile pena incepe ouatul, si inca cel putin o saptamana pana o sa vezi tu larvele, ca ouole pe o rama cu albine, nu o sa le observi usor.  :hi:
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?