lipire foita fagure artificial

Creat de brianoo_bz, Iunie 08, 2011, 09:43:28 PM

« precedentul - următorul »

marius_vfp

domnule sandu nu va contrazic , amperajul e la baza , dar conteaza si tensiunea , de curiozitate am sa incerc pentru toti sa scot ansa si sa lipesc un fagure de jumate si intreg cu pistolul ,odata pe toate sarmale si nu separat ,

in cazul in care lipeste fiecare sarma in parte e posibil sa mearga si la tensiune sub un volt dar nu garantez , o sa probez toate posibilitatile si va anunt.

sectiunea conductorului la motoarele de tractiune este imcomparabil cu sarma de 0,5mm tensiunea se pierde in lungul firului si nu se va incalzi

din cate stiam eu la locomotivele electrice se folosesc tensiuni de ordinul miilor de volti, linia este de 27kv

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

bucovineanu

Puterea unui pistol de lipit e de numai 100 de wati. Tensiunea in secundar e de numai aprox 0,3 volti si e intradevar mult prea mica pentru a lipi foite pe rame chiar si sarma cu sarma.

sandupop

Citat din: marius_vfp din Aprilie 20, 2013, 01:38:55 PM

din cate stiam eu la locomotivele electrice se folosesc tensiuni de ordinul miilor de volti, linia este de 27kv

spor
Aici e mult de discutat dar :offtopic:...27kv este in reteaua de contact .... care se transforma in  curent trifazic pentru accesorii si in curent continuu pentru tractiune, de la locomotive provin diodele care echipeaza convertizoarele de sudura " homemade,"

Nu trageti!! ...Sunt incepator.

sandupop

Daca mai tineti minte inainte de 89 se gaseau in comert aparate de pirogravat pentru pionieri, care aveau 5 V si cca 60A, ....ca sa nu se curenteze viitorul patriei, asa ca tensiunea nu e foarte importanta..

marius_vfp

no coment :D pana nu ma edific ..............

bucovineanu

Am un asemenea aparat. Si acolo e foarte importanta puterea. Daca transformatorul e de putere mai mica nu se poate lucra cu tensiuni mici pentru lipit foi. Dupa cum se stie P= U x I. Curentul (I) este dat de sectiunea conductorului si pentru a obtine puteri variabile se poate modifica tensiunea daca secundarul e prevazut cu mai multe prize. Al meu are mai multte prize incepand cu 1v pana la 10v, din volt in volt. Pentru a lipi foi sarma cu sarma merge bine la 9-10volti. La stupina nu am instalatie electrica de 220 si folosesc baterie de 12v. Merge foarte bine daca lipirea se face foarte rapid, numai o fractiune de secunda. Am incercat sa pun o rezistenta in serie de 0,5-1ohm si nu am fost multumit cum merge.

Vyktor

Pentru Marius
Ce crezi ca s ar intampla ca in loc de instalatia de pom de Craciun care inseamna cresterea rezistentei cu care curentul strabate circuitul electric as mari lungimea conductoarelor de alimentare, care ar duce la scaderea tensiuni aplicate circuitului? Eu zic ca efectul ar fi cam acelasi.
Pentru Sandu
Daca tensiunea tot nu este importanta de ce nu am folosi direct 220 V sa nu ne mai complicam cu baterii,  redresoare si mai  stiu eu ce alte surse?

balasbebe

Citat din: sandupop din Aprilie 20, 2013, 03:51:59 PM
Daca mai tineti minte inainte de 89 se gaseau in comert aparate de pirogravat pentru pionieri, care aveau 5 V si cca 60A, ....ca sa nu se curenteze viitorul patriei, asa ca tensiunea nu e foarte importanta..
Ba are. Cu 6 v poate lipesti 20-30 cm. Cu 24 de volti se lipeste cam 2,2 metri de sarma.

sorinma

Nu mai complicati lucrurile...
Teoretic se poate folosi orice tensiune daca ai curentul potrivit,deci sa ai puterea necesara
Tineti cont de: P=U*I si I=U/R
In urma trecerii unui curent printr-un conductor acesta se incalzeste mai mult sau mai putin in functie anumiti factori(tensiunea aplicata, curentul care-l strabate ,sectiunea conductorului ,timpul de expunere  etc)
Mai simplu... daca tensiune a este mica este nevoie de un curent mare si cu cat este mai mare tensiunea este nevoie de un curent mai mic.
In plus sursa cu care se face lipirea trebuie sa fie de o anumita putere(la baterie curentul de scurt circuit este foarte mare daca bateria este buna)
Deci se poate adapta orice sursa (transformator,baterie)dar sa aiba puterea minima necesara.
Se poate folosi si 220v (chiar si 27 kv daca aveti acces la asa ceva  :P )dar din motive de protectia muncii nu cred ca e indicat
La inserierea unei rezistente cu sarma fagurelui (si un bec tot o rezistenta este considerata)rezistenta respectiva trebuie la fel sa aiba o anumita putere adica sa suporte un anumit curent fara a se arde sau a se incalzi excesiv
Sper sa fie de folos si sa nu le fi ametit prea mult din dorinta de a fi mai explicit
O zi buna
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

Vyktor

=D>Bravo ...foarte la obiect...cam acelasi lucru am vrut sa spun si eu ....insa cred ca a fost foarte pe ocolite.
La tot ce ai spus as mai vrea sa adaug..........pentru cine are de gand sa inceapa sa faca calcule ca   :
I=U/R  unde R adica rezistenta =p*l/s unde "p"  ar trebui sa fie simbolul pentru rezistivitatea materialului ,"l" lungimea si "s" sectiunea sarmei la capetele careia aplicam tensiunea .Deci este clar ca la o asa lungime si sectiune cum avem in cazul sarmei noastre , pe langa faptul ca ne-am risca pielea daca nu am folosi echipament de protectie adecvat in cazul unor tensiuni mari , am produce un scurcircuit de mai mare frumusetea.
Aici cred ca ar trebui sa incheiem acest subiect ,pentru ca oricum ar mai fi si altele de spus, ....daca nu sa ne mutam pe un  forum in care se discuta despre legile si efectele curentului electric.....si sa revenim la subiectul topicului care se pare ca era
"lipire foita fagure artificial" :wink:

sandupop

Citat din: sorinma din Aprilie 21, 2013, 08:32:12 AM
Nu mai complicati lucrurile...
Acesta este raspunsul.... :bravo:..sa trecem la ....treaba, cum ziceu un "clasic" :rotfl:
Nici prea multe explicatii nu sunt.....bune. Documentat raspuns :thanks:

Vyktor

Vad ca toata lumea a trecut la calculul caderilor de tensiune , a curentilor de scurtcircuit  etc. si subiectul a ramas in pom
Intre timp am lipit cateva foite care au iesit cam asa
Acum nu stiu daca ste bine ca pe o parte se vede sarma ...adica nu este inglobata perfect in foita ....cred ca nici nu are cum.
Astept pareri

marius_vfp

daca pui ramele in cuib pentru a creste puiet ai sa vezi ca matca nu va ponta in celulele in care sarma nu a fost inglobata bine in ceara ,asa am patit eu ,
acum eu pun un fund (de tocat) pe marimea foitei apoi rama si apoi foita astfel nu stau cu frica ca daca se taie foita o pierd si las sa intre bine sarma pana aproape nu se mai vede .

spor.

sandupop

Este recomandat sa fie inorporata complet, pentru a avea si rezistenta mecanica

Vyktor

Citat din: marius_vfp din Mai 03, 2013, 08:57:18 AM

acum eu pun un fund (de tocat) pe marimea foitei apoi rama si apoi foita astfel nu stau cu frica ca daca se taie foita o pierd si las sa intre bine sarma pana aproape nu se mai vede .

spor.

Multam fain
Asa am procedat si eu .......numai ca a iesit ce se vede.Asta inseamna ca trebuie sa mai exersez.