Dezertarea - cauze

Creat de johnysibiu, Iunie 09, 2013, 09:12:42 PM

« precedentul - următorul »

johnysibiu

Cand dezertau nucleele anii trecuti le gaseam imediat cauzele.

Anul acesta nu le gasesc nici o scuza: bine izolati, bine hraniti, la adapost de caldura si chiar de ploaie, dupa doua saptamani de convietuire pasnica , cu matca avand semn de imperechere au dezertat.Nu mai inteleg nimic....

stefan1

  Cum adica au dezertat? Au parasit complet nucleul, impreuna cu matca? La nuclee se intampla uneori asta chiar cand au puiet. Pur si simplu considera ca au prea putin spatiu si isi cauta alt loc potrivit planurilor lor. Unii folosesc la urdinise  un disc cu diferite perforatii di dupa imperecherea reginei le pun pe pozitia cu gratie hanneman la urdinis ca sa nu mai poata iesi matca. Acelasi sistem se mai foloseste la matcile inseminate artificial, ca sa elimine posibilitatea ca, desi insamantata, sa mai iasa la zbor pentru imperechere naturala.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

johnysibiu

Demna de luat in considerare idea. Desi ma gandesc si la posibilitatea sa mi le fi "dezertat" unii binevoitori.

stefan1

  Daca citesti tot ce se scrie, chiar ieri s-a potrivit ca prietenul Marin din Serbia sa puna un videoclip cu 'nucleusele' lui, si arata cum la unul, cand s-a dus sa-i ia matca, a gasit cutia goala si a spus linistit ca ala a plecat, deci s-a mai intalnit cu fenomenul. Tot acolo se vedea la un nucleu o bucata de gratie hanneman metalica, dar care era ridicata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

johnysibiu

Pacat ca, la mine, regina era imperecheata dar nu incepuse inca ponta.

Mi s-a intamplat ceva curios: am format mai multi roi artificiali iar la unul din ei, la o zi dupa iesirea de la racoare am avut impresia ca a dezertat (am gasit bigudiul gol, cu gaurica de eliberare si foitele goale ).

Azi mi-au trebuit niste foite si mi-am amintit de lada cu pricina, nu mica mi-a fost mirarea cand am gasit albinele ghemuite intr-un colt al lazii si se tineau de partea inferioara a foitelor, nu au crescut de loc, deci n-au regina.Stau asa de vreo sase zile.

Probabil la actul dezertarii n-au participat toate....Le-am dat o regina imperecheata in bigudiu, sa vadem ce se mai intampla.

tatar ady

Am format niste nuclee alcatuite din cate o rama cu puiet de toate varstele cu albinele pe el si o rama goala,la care le-am pus  botci ,dar cativa s-au depopulat ,daca scutur albinele de pe o rama cu puiet de la alt stup se ataca intre ele sau pot sa omoare botca?

johnysibiu

Albinele se vor intoarce intotdeauna " la ma ma lor" - stupul de unde provin, vor ramane doar cele cu functia de doici sa aiba grija de puietul larvar. Daca le dai botci asigurate ca sunt botci valide (nu intepate) si , ca, in nucleu, nu mai sunt oua din care albinele pot ridica propriile botci.

tatar ady

Adica pot sa scutur alte doici in nucleu fara ca sa distruga botca ?
Iar daca a iesit matca si scutur o rama cu doici din alt stup peste ele sunt sanse ca matca sa fie omorata de catre albinele nou scuturate in nucleu?

stefan1

  Albinele le poti scutura pe o suprafata plana sprijinita cu o latura pe urdinis. Albinele cele mai batrane nici nu vor intra, vor zbura la familia de origine. Si din cele care au intrat majoritatea vor pleca a doua zi (daca operatiunea o faci spre seara). Doar daca inchizi nucleul si il tii (cu aerisire) 2-3 zile la rece, va pastra majoritatea albinelor. Daca are date botce, ai sanse mari sa nu le atace (depinde si de proportia albinelor din nucleu si cele adaugate, daca familia din care ai luat albinele este in stare de roire sau nu, dar si de reactii neprevazute). Daca ai matca nefecundata, poate ar trebui sa o pui in cusca cu un dop consistent de serbet, ca sa o elibereze ceva mai tarziu.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)