Prima mea familie de albine.

Creat de andreic200, Mai 09, 2011, 09:51:48 PM

« precedentul - următorul »

andreic200

Bunaseara la toti Apicultorii.Acum 2 zile in urma am achizitionat o familie de albine exact cum se vede in poza numai ca azi am adaugat o rama goala si nu stiu daca am procedat bine.Doresc niste sfaturi din partea apicultorilor experimentati cu sfaturi de acum in colo ce mai trebuie facut , mentionez ca la teorie stau bine dar practica ma omoara si nu vreau sa fac vreo prostie si sa le fac vreun rau la albine ca ar fi pacat ca am prins drag de ele de imi vine sa le iau cu mine in casa  :P . :D

Florin-braileanul (FlorinI)

bine ai venit pe forum
felicitari pentru chizitie
incearca si fa-ti timp si da un ocho prin forum, prin posturile existente, caci vei gasi f multe lucruri interesante

fa si o poza in care sa se vada si ramele si urdinisul si pune mai multe informatii
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

andreic200

Momentan nu pot tine o rama in mana deoarece acum o saptamana mi-am fracturat degetul aratator la freza (faceam un fund de stup) si sunt invalid cu mana dreapta, ar trebui sa apeez la un apicultor din sat iar la urdinis am sa atasez  o poza.Pe forum sunt calare aproape in fiecare zi numai ca in ultima vreme ma chinui sa butonez cu stanga si e tare nasol.
Cu stima ,
Andrei Calcan.

Florin-braileanul (FlorinI)

incerc sa fac un rezumat
in prima poza urdinisul este spre stanga sau spre dreapta?
deci stupul e in pat rece
rama care se baga la tras (foita) se baga inainte de puiet (dupa mancare), sau dupa puiet (inainte de mancare)
nu-mi dau seama unde ai bagat-o in poza
cand vrei sa bagi rama cladita pentru ouat (spargerea cuibului) se baga dupa prima sau a doua cu puiet
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

nicu68

dupa cum se vede,a spart cuibul,daca e vreme buna si cules in 2 zile o cladesc,si matca o sa oua in ea.si bine ai venit pe forum.si vorba lui Florin,butoneaza si vei invata mai multe,ceea ce facem si noi :hi:

andreic200

In prima poza urdinisul este spre stanga iar rama de cladit este pusa de persoana de la care am cumparat familia de fapt exact cum se vede in prima poza mi-a asezat ramele eu i-am lasat stupul si el a mutat familia din stupul lui in stupul meu cand a prins vreme buna ca dupa cum se vede nu prea avem parte de vreme buna jumate de zi ploua.

orbanstefan64

bun venit pe forum!!!mult succes!!

andreic200

O mare problema si tristete pentru mine e ca am observat varooa e lucratoare ceea ce cred ca nu e bine si ma gandesc la un tratament cu varachet forte , dar nu stiu daca e bine facut sau niste sfaturi  ar fi bine primite.

bucovineanu

Daca se vad paraziti pe albine trebuie numai decat tratate.

andreic200

Ca tratament pot face cu varachet forte sau i-mi puteti recomanda ceva mai bun!Varooa se vede pe albine si am observat ca se chinuia sa dea paduchele jos exact ca in filmuletele de pe Youtube.

Kiwi Bee

Bun venit si bafta.

Eu folosesc benzi si sint foarte folositoare.

Recomand benzi de Bayvarol, Apivar.Sint foarte usor de folosit.Le introduci intre rame(la tine ar fi cazul a 2 benzi- una mai la dreapta aproape de tine si una la singa mai departe de tine- un fel de diagonala de la puiet pt la puiet).
Aceste tipuri de tratament actioneaza prin contact.Albina se freaca de banda si astfel ea va imprastia tratamentul cum merge mai departe si curata o celula sau da de mincare la puiet sau etc.Deci banda nu emana gas sau vapori.

Dupa 10 saptamini le indepartezi.Undeva pe forum a scris cineva unde este de cumaparat in RO.

Asta e o categorie mai scumpa dar tu ai numai o familie deci nu te doboara financial.Intrun plic sint 4 benzi.Celelalte doua le folosesti la toamna.........asta-lavista varroa.

Pe timpul tratamentului sa NU PUI caturi pt miere.Fagurele se imbiba cu chimicalul tratamentului si astfel trece si in miere ulterior.
Mai degraba iti recomand ca atunci cind vezi ca familia a ocupat stupul bine, sa o divizezi si asa eviti si roirea si intri in iarna cu 2 familii.

Totodata recomand si folosirea ramei claditoare.Aproape tot varroa va fi in celulele de pe rama claditoare pe care in mod regulat o vei decupa inainte ca trintorii sa eclozeze(cind vezi ca toate celulele de trintori de pe rama claditoare sint capacite e cazul sa decupezi si reintroduci rama goala- eu o pun linga puietul prospat, adica o tot mut).

Pe parcurs garantat vei avea intrebari, te asteptam.

bucovineanu

Citat din: andreic200 din Mai 11, 2011, 10:44:53 PM
Ca tratament pot face cu varachet forte sau i-mi puteti recomanda ceva mai bun!Varooa se vede pe albine si am observat ca se chinuia sa dea paduchele jos exact ca in filmuletele de pe Youtube.
Dintre produsele ce se folosesc la noi cel mai eficient este Varachetul. Trebuie facute 2 tratamente la 7 zile.

andreic200

Legat de tratament am sa fac cu varachet forte dupa salcam, de divizat familia ma bate gandul dar trebuie sa fac rost de o botca in rest familia e ok si harnica cu activitate la urdinis dar numai ca sunt aproximativ 23-30 albine constant la urdinis si cred ca sunt paznicii pentru ca am observat ca mai prind cate o albina o bate si o da jos de pe scandura de zbor.

andreic200

Oare ce inseamna daca stau albine toata ziua pe scandura de zbor ca in imagine?

bucovineanu

Daca stupul este expus razelor solare si albinele care se afla pe csandurica isi tremura aripile inseamna ca fac ventilatie. Daca nu prea zboara si stau degeaba acolo, e posibil sa aiba botci de roire.