• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Perma- Jurnal de Arges

Creat de perma, Martie 04, 2014, 07:48:07 p.m.

« precedentul - următorul »

perma

Salutari si bine v-am gasit!
Sunt din Bucuresti, am 35 de ani, casatorit, un copil. Acum doi ani am achizitionat un colt de rai in judetul Arges si printre primele investitii acolo s-au numarat si doi stupi. In acelasi an am ajuns la 4 si am mancat mierea produsa de mine (mai mult de albine). In al doilea an am stagnat cu dezvoltarea din cauza unor probleme aparute in primavara la doi stupi, dar  ceilalti doi au mers bine si am avut iar miere. In primavara asta am gasit un stup mort, impachetaj necorespunzator- frig/condens- consum ridicat- moarte. In aceeasi situatie am mai avut un stup dar am reusit sa-l salvez. Cand ma pregateam sa matur albina de pe rame am vazut ca incepea sa miste, dezmortindu-se la soare. Le-am naclait pe toate cu dulcofruct plus protofil si le-am pus in cap o rama cu acelasi amestec.
In prima poza vedeti cum aratau pe data de 3 martie stupii. Primul e cel salvat acum doua saptamani, al doilea e un multietajat (cu mentiunea ca in poza vedeti doar corpul de sus, jos mai are un corp pe 6 rame, la fel de plin de albina). Ultima poza e a stupului ce a murit. Imi cer scuze pentru claritate, murdarisem telefonul de dulcofruct. Pata ce se vede pe fundul stupului e sita de aerisire. Spuneti-mi, va rog, cum ar trebui impachetat un astfel de stup ca el sa nu faCA COndens? Va spun eu niste metode prin care face:
- folie deasupra si aerisirea goala;
- podisor osb si aerisirea goala;
- folie si aerisire astupata cu ziar;
- podisor osb si aerisire astupata.
Mentionez ca in toate cazurile capacul este cu aerisire si peste folie/podisor nu s-a mai pus nimic (gen polistiren/plapuma). Multumesc.
Toti privim acelasi cer, dar nu toti avem acelasi orizont.

gaby

bine ai venit printre noi
pt a nu avea condens in modul de iernare tip clopot ai nevoie de familii puternice si stupul cit m-ai plin nu pe trei rame cum am vazut in prima poza
  incearca tip horn si ai sa scapi de condens la familiile slabe
succes

iulian61

Bine ai venit printre noi si poate ne spui mai exact unde este acel colt de rai despre care vorbesti.Iulian din Arges......

perma

@gaby ce ai vazut in prima poza e stupul pe care l-am salvat. Am pierdut din el cel putin o treime din albine. Acum s-a regenerat, are si puiet pe doua rame.
@iulian: coltul meu de rai e pe drumul pitesti- valcea pe la Draganu, daca stii zona.
Am fost acolo vineri sa le dau mancare fetelor (dulcofruct+protofil+lapte praf). Pun si-o poza cu cel mai puternic stup al meu. In poza e fara o rama, rama pe care am scos-o si pe care am umplut-o cu amestecul mentionat, dupa ce am scuturat albinele de pe ea.
Toti privim acelasi cer, dar nu toti avem acelasi orizont.

orbanstefan64

bun  venit  pe apiardeal !!
mult succes incontinuare !!!
  :hi: :hi: :hi:

G. Iulian


perma

Multumesc tuturor pentru primire!
Toti privim acelasi cer, dar nu toti avem acelasi orizont.

iulian61

Salut!Stiu zona,frumoasa,dar cam aglomerata si cu mult trafic.Sa ai familii puternice.

perma

Multumesc. Nu-s chiar pe soseaua principala, sunt intr-un satuc cam la 6 km de Draganu. Acolo trec 2 masini toata ziua si una dintre ele e a mea :).
Toti privim acelasi cer, dar nu toti avem acelasi orizont.