• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

STUPI PE 10 RAME SAU 12

Creat de cocobeny, Aprilie 09, 2011, 12:58:57 a.m.

« precedentul - următorul »

cocobeny

As dorii sa stiu cati dintre voi folosesc stupi pe 10 rame si cati pe 12, avantajele si dezavantajele acestor stupi.  :hi:  :bzz:
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.

D006

  10 rame in pat rece pe viata !  :hi:

bucovineanu

 Am si pe 10 si pe 12 rame. Mie imi e greu sa aleg intre cele 2 tipuri de stupi.

orbanstefan64

se poate alege dar numai la greutate

mape 48-petru manea

depinde ce zona melifera ai sau pe unde faci pastoralul :bzz: :bzz: :bzz:

Florin-braileanul (FlorinI)

eu am corp de 10 rame dadant, cu cat de 1/2
vara in pat rece, iarna, in pat cald

sunt multumit
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

Obombo

DB pe 10 rame. Un dezavantaj ar fi ca nu prea-mi vine sa folosesc rama claditoare TIT3 pentru ca-mi ocupa spatiu, cu 12 ar fi mai flexibil. Avantajul e ca sunt mai usor de carat.

Kov iulian

Aprilie 09, 2011, 10:46:09 p.m. #7 Last Edit: Aprilie 10, 2011, 03:58:34 a.m. by Kovaci iulian
Luna ce a trecut tocmai mi-am construit si eu 5 cuti verticale pe 12 rame , jos am rama normala sus am rama ME (3 sferturi ) si deabia astept sa ii probez anul acesta , (nu stiu daca e inventia mea , daca mai fac si alti asa ceva , dar la mine fundul stupilor de la jumate spre urdinis e inclinat , e diferenta de aproape 1,5 cm , asa ca nu mai trebuie sa stau mereu sa ma chinui sa curat fundurile de mizerie primavara, pur si simplu aceasta o ia la vale , doar scot reductorul (e un reductor lung cit toata fata stupului ) si fac curat cu un betisor . la cei noi pe care i-am construit acum jumatea cealalta care nu e inclinata a fundului stupului e din plasa de sirma .

nicu68

si eu am 15 famili ,stupi sunt pe 12 rame cu cat 3/4,si tot roiesc,cu 10 rame cred ca daca nu ai timp de ei esti numai prin pomi.eu nu pot sa merg decat o data pe saptamana la ei :nod:

tassevasi

 Astazi am terminat de asamblat 23 de cuti 1/1 10 rame  , le-am si dat cu ulei de in .
Vreau sa spun ca folosesc pe 10 rame si caturi 3/4 ,inspirat fiind de la roi-ag ,care are toata stupina asa ,deosebit de bine in pastoral .
  Acum ca am mai inbatrinit ,cred ca o sa trecem la cuib 3/4 si 2 caturi 1/2  ,ori la 1/2 mai multe corpuri (MER )

Sanatate si numai bine  :hi: :hi:

cocobeny

Am citit astazi mesajele si deocamdata trag sa cred ca stupul pe 10 are este mai avantajos, da sigur o sa mai fie si alte parari de la cei care le-au experimentat deja, eu am inceput anul trecut cu 3 stupi pe 12 rame, dintre care 2 au roit, binenteles din nestiinta mea, deci si pe 12 rame se poate sa roiasca, pe 10 rame am inteles ca se lasa rame sa fie numai cu puiet si cand se umple complect de albine se pun caturile si miere din cuib nu se extrage, astept alte pareri.  :hi: :nod:
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.

tassevasi

     "  se pun caturile si miere din cuib nu se extrage,"


Intradevar din cuib nu e recomandat sa scoti , ....pleci la rapita cu 7 rame de puiet capacit  si 1 cat de 3/4 ,ori 2 de 1/2 ,faci treaba buna ,altfel .....mai putin .
  Numai bine  :hi: :hi:

Donbazil

Sal'tare!
Problema a fost dezbatuta si rasdezbatuta si pe celalalt forum si dupa luuuungi discutzii a ramas ca la-nceput......Adica sunt unii pentru 10 rame si au argumente si pe de alta parte sunt altii pentru doispe rame  si au si astia argumente.....
Eu am avut de-a lungul vietzii de stupar foarte multe tipuri de lazi, incepand cu Orsagosz si terminand cu stupi din polistiren.....Sunt eu mai curios din fire si timpul mi-a permis ( 29 de ani de apicultura.....Un fleac....O viatza de om.....
    Am ramas totusi convins ca 12 rame STAS ( Dadant) -  cu magazie de jumatate, avand numai 11 rame  ( 1, 2 sau chear 3 magazii daca se impune) este pentru mine si pentru zona unde eu fac apicultura cel mai bun model..... Merge bine si la pastoral si la stationar.....
Nu mai intru in detalii de ce si pentru ce.....Asta-i constatarea si asa lucrez.......Poate maine voi constata ca am gresit, dar pana atunci.....
Sal'tare!
Donbazil - Faget

P.S. Cine vine la mine in stupine, sa nu ramana surprins daca mai vede si cate un orizontal....Au si aia rostul lor...... :yes:

CRISTIAN71

Citat din: Donbazil din Aprilie 11, 2011, 03:01:15 a.m.

P.S. Cine vine la mine in stupine, sa nu ramana surprins daca mai vede si cate un orizontal....Au si aia rostul lor...... :yes:


Adica ! Ce rost ? :uimit:

cocobeny

Aprilie 12, 2011, 12:52:41 a.m. #14 Last Edit: Aprilie 12, 2011, 01:03:07 a.m. by cocobeny
Pe acest site:  http://www.stuparul.ro/stupi-din-lemn/  am vazut 2 modele de stupi si pe 10 rame si pe 12, sant destul de rausiti si unul si altul de nu stiu cu care se lucreaza mai bine si usor, numai practicand se poate spune o parere despre ei, care aveti asemanator sau chear asa astept pareri.  :new: :hi:

       
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.