Intretinerea albinelor (sfaturi batranesti)

Creat de Bătrânul, Februarie 25, 2011, 08:42:55 PM

« precedentul - următorul »

bogdan moldovean

domnilor sunt din partea vasluiului si as dori sa va intreb ce operatii executati dvs in propriile stupine la timpul acesta la noi in zona de vreo 2 sapt este vreme rece nopti sunt sub 0 grade si zile cu temp mai mare de 8-9 grade nu avem Mai mult de vreo 2 zile bate si vant puternic Eu la ora asta nu am umblat la stupi din cauza vremei am preferat sa nu deranjez nici controlul sumar nu l am efectuat daramite raimpachetarea si stramtoratul cuibului.Vad ca azi e prima zi in care aduc polen un polen de culoare galben de la ce floare?Ce ma sfatuiti sa fac ?turte proteice le am dat la inceputul lui martie cate 500 g de turta proteica Sa umblu pe vremea aceasta la ei sa i verific?sau sa  nu risc a raci puietul?tare aas vrea sa i stramtorez....si sa l e verific matcile Va rog sa ma ajutati

bucovineanu

Maine e o zi foarte potrivita pentru ce vrei sa faci, respectiv stramtorarea cuibului, controlul rezervelor de hrana si prezenta puietului. Acest lucru trebuie facut rapid, fara a tine mult timp scoase din stup ramele cu puiet. Daca se vede puiet, rama respectiva trebuie introdusa repede la loc. Daca langa ramele cu puiet nu exista rezerve se poate aduce o rama plina din margine. Ramele neocupate de albine se scot din stup. Stupul trebuie izolat cat mai bine pentru a conserva caldura.

bogdan moldovean

azi am efectuat primul control sumar din acest an Hrana pe ramele marginase aveau coroane mari de hrana dar in dreptul puietului nu am aveau mancare deloc Am executat rocada de inversare a ramelor adica le am adus pe ramele marginase cu miere de o parte si alta a puietului iar ramele care aveau cate jumatate de coroana care au stat in dreptul puietului le am intors sa vina cu jumatatea de corona aproape de puiet Oricum per asamblu de consumat au consumat multisor dar mortalitati 0 nu au existat.Am trei familii una este pe 4 rame si 2 sunt pe 3 rame cu aceste familii ce pot sa fac?cred ca au matci epuizate .Mai merita sa ma chinui cu ele sa le aduc pe fagas?sau sa le las sa se dezvolte fiindca in apropiere am rapita si dupa asta sa le omor matcile si cine stie sa le pun o botca tanara?Ce parere aveti V amultumesc si astept raspunsul d-voastra

bucovineanu

Daca au iesit din iarna si au regine, restange cuibul la maxim si vezi cum se comporta. Cred ca au fost slabe cand au intrat la iernare. Atunci trebuiau unificate. Acum sunt niste regine de rezerva.

bogdan moldovean

domnule bucovineanu.Au regine dar am observat ca sunt mai cenusii mai negre si au abdomenul voluminos credeti ca sunt batrane aceste matci?daca le voi lasa sa se dezvolte in legea lor si in timpul anului si a tras cateva botci ce trebuie sa fac?sa le omaor pe astea batrane si sa i las cea mai frumoasa botca?de cules....nu culeg cu ele Sanatate multa si numai bien domnule bucovineanu

bucovineanu

Daca nucleele nu prezinta alte semne de boala, faptul ca sunt mai negre nu e un semn ca ar fi ceva in neregula. Vei vedea cum arata puietul, compact sau imprastiat si vei sti daca acele regine sunt sau nu epuizate. Daca vor trage botci de schimbare, stiu ele mai bine ce au de facut.

bogdan moldovean

Prieteni stupari.Este timpul sa lasam GALGARA deoparte si sa n e apucam de treaba Vad foarte putina activitate pe acest forum si tare nu as vrea sa se intample treba asta Rog VETERANII sa i a aminte si sa posteze subiecte de interes apicol pentru aceasta perioada mai ales pt incepatori CA MINE(fiindca sunt in aceeasi categorie)Veniti cu SFATURI PARERI OPINII OPERATII pt aceasta perioada de timp apicol Atat timp cat nu mai vedem interes pt acest forum nu vad de ce sa mai stam pe acest forum neatractiv Lasati picanteiile galgarile si glumele si dati ne material apicol Astfel rog veteranii profesionistii asa cum vreti sa le spuneti sa vina des cu metodologie apicola de orice fel Multumesc si astept o schimbare

bucovineanu

Daca o sa citesti toate subiectele forumului vei gasi foarte multa informatie despre cresterea albinelor. Stiind ca s-a discutat despre un anumita problema ne vine greu sa ne repetam. Daca cineva nu doreste sa mai stea pe forum nu-l opreste nimeni sa plece, nimeni nu e tinut cu forta. Daca nu vor sa caute, incepatorii sa intrebe si vor primi raspunsuri.
PS Nu cunosc intelesul cuvantului GALGARA. O fi un neologism despre care eu nu am auzit?

prisecarul

Citat din: bogdan moldovean din Aprilie 05, 2013, 06:17:51 PM
Prieteni stupari.Este timpul sa lasam GALGARA deoparte si sa n e apucam de treaba Vad foarte putina activitate pe acest forum si tare nu as vrea sa se intample treba asta Rog VETERANII sa i a aminte si sa posteze subiecte de interes apicol pentru aceasta perioada mai ales pt incepatori CA MINE(fiindca sunt in aceeasi categorie)Veniti cu SFATURI PARERI OPINII OPERATII pt aceasta perioada de timp apicol Atat timp cat nu mai vedem interes pt acest forum nu vad de ce sa mai stam pe acest forum neatractiv Lasati picanteiile galgarile si glumele si dati ne material apicol Astfel rog veteranii profesionistii asa cum vreti sa le spuneti sa vina des cu metodologie apicola de orice fel Multumesc si astept o schimbare

ai cautat ceva si nu ai gasit?
ai intrebat si nu ai primit raspuns?
aproape in fiecare an se reiau problemele discutate anul  anterior, pentru ca este mai usor sa deschizi un subiect, decat sa cauti in discutiile anterioare!
cat despre plecare, este un forum deschis, deci vine si pleaca cine vrea!
Exista batalii pe care e bine sa le ocolesti ...nu de teama ca le-ai putea pierde, ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu-le!

tassevasi

Citat din: bucovineanu din Aprilie 05, 2013, 07:14:44 PM
Daca o sa citesti toate subiectele forumului vei gasi foarte multa informatie despre cresterea albinelor. Stiind ca s-a discutat despre un anumita problema ne vine greu sa ne repetam. Daca cineva nu doreste sa mai stea pe forum nu-l opreste nimeni sa plece, nimeni nu e tinut cu forta. Daca nu vor sa caute, incepatorii sa intrebe si vor primi raspunsuri.
PS Nu cunosc intelesul cuvantului GALGARA. O fi un neologism despre care eu nu am auzit?

:nod: :nod:

Obombo

Bogdane, e normal ca primavara sa mai lancezeasca activitatea pe forum, oameni mai au si alte treburi de facut.

relutu

:blah: Cui nu-i convine sa scoata calculatorul din priza sau sa plece pe alt forum.

Kiwi Bee

Bogdane, in urma cu citiva ani eu si Dragos am venit cu ideea de a avea o categorie tip "calendar".
Admin nea facut categoria "Calendar apicol" unde daca deschizi se vor vedea toate lunile Ianuarie, Februarie,Martie etc.
Acum fiind Aprilie deschizi la Aprilie si citesti ce sa scris ca este de facut in aceasta luna.
Daca iti apar intrebari cauti subiectul(topicul) cit mai profund si acolo iti pui intrebarea.
Eu de ani de zile am propus lui admin ca NIMENI sa nu aiba dreptul de a deschide un nou topic ca sa nu avem 10 topice despre Varroa si la fel despre alte subiecte.
De multe ori nici eu nu gasesc cemi tebuie dar fiind aici/citind forumul de mai multi ani caut dupa memorie....... parca am citit odata ..... pe la categoria "X" .... despre ceva asemanator..... parca...... parca si asa dau de subiectul/poze/filmuletul cautat de mine.
La butonul "Cautare" daca nu folosesti cuvintul potrivit nu vei gasi exact ceea ce cauti si citi sintem ne exprimam in atitea feluri. Ce bine ca avem 10 topice cu acelasi subiect, nui asa?

In momentul acesta mia venit inca o idee care poate sa ajute/sa fie de folos.
Sa avem un link pe "Home page" care ne deschide o fereastra in care vom vedea toate topicele existente in ordine alfabetica.
Sa vedem ce se va implini.

bogdan moldovean

domnilor Ceia ce mi ati spus d-voastra cunosc in totalitate calendare topicuri etc.DAR despre altceva este vorba Fiind un an extrem de DIFICIL vb din punct de vedere apicol cu atat mai mult activitatea pe acest forum ar trebui sa fie activa Jos palaria pentru oamenii fundamentali de pe acest forum cum ar fi Dragos Romikele Batranul etc.de la care am invatat mult.Din nou cu sfaturi de cautare subiecte din alti ani stim cu totii dar nu i an apicol sa se potriveasca cu anul anterior Macar sa fim asociati online daca altfel nu vrem si nu putem Iubesc acest forum dar daca nu sunt subiecte recente de sezon pe care sa le rezolvam nu vad rostul
Multumesc si speram (INCEPATORII)intr o schimbare de ritm Spor la prisaca

costelgeorgel

Citat din: bogdan moldovean din Aprilie 06, 2013, 06:17:58 PM
domnilor Ceia ce mi ati spus d-voastra cunosc in totalitate calendare topicuri etc.DAR despre altceva este vorba Fiind un an extrem de DIFICIL vb din punct de vedere apicol cu atat mai mult activitatea pe acest forum ar trebui sa fie activa Jos palaria pentru oamenii fundamentali de pe acest forum cum ar fi Dragos Romikele Batranul etc.de la care am invatat mult.Din nou cu sfaturi de cautare subiecte din alti ani stim cu totii dar nu i an apicol sa se potriveasca cu anul anterior Macar sa fim asociati online daca altfel nu vrem si nu putem Iubesc acest forum dar daca nu sunt subiecte recente de sezon pe care sa le rezolvam nu vad rostul
Multumesc si speram (INCEPATORII)intr o schimbare de ritm Spor la prisaca

dle Bogdan fiecare topic are si informatii (postari) recente si chiar si pentru un cunoscator al forumului este greu daca trebuie sa citesti in 10 locuri despre un acelasi subiet