Prima lucrare cand se incalzeste vremea

Creat de dan.smarandoi, Februarie 04, 2011, 09:53:59 AM

« precedentul - următorul »

die furrer

Mai am rame cu mierre
si mierer cristalizata
sugerati sa le scot turta sa le pun o rama cu miere peste cuib?
sau sa le pun miere cristalizata?

bucovineanu

Daca au miere pe ramele din cuib, lasale in pace. Urmeaza 2 zile cu temperaturi destul de mari in unele zone ale tarii. Daca stii ca una dintre familii nu are mancare, in aceste doua zile poti interveni cu o rama sau 2 cu miere. Scoti rapid ramele goale si le inlocuiesti cu rame pline. Inainte de a fi puse in stupi ramele cu miere trebuie tinute 24 de ore intr-o camera incalzita. Inainte de a le scoate din incapere le invelesti in ceva sa nu se raceasca. Faci schimbarea numai daca esti sigur ca nu mai au mancare pe ramele din cuib. Turta de miere si zahar odata pusa, las-o acolo.

die furrer

Da intradevar la noi vin 2 zile de 8 grade
ar trebui sa le pun 2 rame de miere in marginea ghemului dar in centru tot ramin fara
nu stiu cum am sa fac dar va tin la curent
Chiar i-mi pare rau de familia asta sper sa nu o pierd sa vina un zbor de curatire, cu celelalte nu am treaba.

mmacreanu

Buna seara, ma numesc Marius si sunt din Braila, am 28 ani si albinele sunt o mare pasiune pentru mine, inca de pe la 18-19 ani imi doream sa experimentez cresterea albinelor insa am fost plecat pe la scoala mereu si nu s-a putut. In 2012 am cumparat 10 roiuri prin luna iulie si am inceput aceasta experienta frumoasa.
Daca subiectul este despre iernare/hrana pentru iarna/prima lucrare cand se incalzeste vremea as vrea sa spun si eu ca azi am fost la tara unde am stupii si pentru ca am prins o zi cu ceva grade peste 0 am tras repede o vizita la fiecare. Sunt pus pe ganduri mult legat de rezervele de hrana, daca vor iesi din iarna, etc. stiti voi cum sunt incepatorii! :)
Cand am pregatit de iernat stupii am intrebat am intrebat pe cel de la care am luat roiurile, cum sa-i impachetez, am ales sa iernez cu plasa de nylon peste cuib, apoi catul de 1/2 unde am pus carton apoi polistiren, apoi material textil iar in partea opusa cuibului am lasat loc pentru ventilatie cam 1-2 cm, toti stupii aveau cuiburile formate in fata si albinele erau sus, presupun ca urmeaza sa se mute catre spatele stupului si ca nu au ajuns acolo acum deci miere ar mai avea ... spun eu. INSA la un stup, si era unul mai dezvoltat decat celelalte, in loc de plasa de nylon am pus o folie anticondens (cand am cumparat plasa de nylon s-a nimerit sa iau de la cineva care are stupi si mi-a zis ca el foloseste folia aia anticondens si am luat si eu pentru toti stupii dar nu am avut incredere si am pus doar pe unu) ... vreau sa va spun ca atunci cand bagam un carlig sa scot albinele moarte de pe fund, am simtit cum carligul intra mai greu decat la ceilalti stupi, am scos 2 pumni de albina moarta ... si tare m-am necajit. Acum eu spun ca de vina este folia aia anticondens care a sufocat albinele, mai bazaiau ceva in el (nu am putut sa vad cate mai sunt ca la cei cu plasa) si am decis ca maine daca este cald sa le iau folia aia si sa le pun tot plasa. Oare cel care folosea folia aia anticondens avea stupi antivaroua? Am facut si o poza la un stup!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

romikele

Folia iarna pe stupii clasici aduce mai mult probleme.
Eu o folosesc strict peste cuib, doar 2-3 cm liberi in spate sunt total insuficienti si ineficienti.

die furrer

:hi: buna ziua
maine vor fi 14 grade la noi
cred ca voi asista la un zbor de curatire :rotfl:
poate poate avem noroc si  noi :rotfl:

voi posta poza cu roiul la care le am dar turta saptamina trecuta sa vedeti cit au mincat

au doua de saptamina trecuta

die furrer

asta e de saptamina trecuta cind le am pus turta

mmacreanu

Intrucat sunt incepator am intrebat despre administrarea turtelor in primavara si am fost sfatuit sa nu pun pana nu se face un zbor de curatire decat in cazurile in care raman fara hrana si nu mai au ce sa manance!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

die furrer

da si sfatu e bun nu se da turta pina la zborul de curatire
eu am, dat de mincare ca din 11 la 1 stup am probleme

relutu

La dvs unde ? Ca nu scrie la la profil de unde sunteti.

die furrer

Marius-ursulakhe

die furrer nici acuma nu a aparut localitatea de unde santeti
in legatura cu folia la stupi clasici -nu sar putea pune numai deasupra ramelor unde se afla cuibul de iernare (nu pe toata suprafata stupului?) as vrea sa pun numai din a doua parte a luni februarie de cand se apuca matcile sa ponteze?
ps:aceasta intreb este adresata celor care au mai multa exp si au mai folosit

dorindafi

CODUL  e   LEGEA
         0763650092

die furrer

simelu jud salaj nu siu de ce nu se vede :hi:
in legatura cu folia
dupa cit am citit prin carti si pe forumuri ca incepator
folia doar la stupi fara fund dar, merge si cei cu fund fix  cu specificatia ca in spre spatele stupului folia e mai mica cu 4 5 cm, sau folie doar deasupra ghemului.
A doua idee o vad mai buna.dupa mintea mea

die furrer

12 grade avem zbor de curatire
sper sa mai tina vreo 2 ore vremea cu noi
:)