• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Pesticide

Creat de apiardelean, Ianuarie 17, 2011, 12:14:07 a.m.

« precedentul - următorul »

tassevasi

 Daaa , e clar si anul acesta  va fi  ca anul trecut ,......nemerniciiii !!

bio

O sa fie mai rau.... mult mai rau.....saminta de rapita a fost tratata cu NUPRID 600 si MODESTO 480...Kov iulian

Citat din: stefan1 din Ianuarie 23, 2016, 07:31:53 a.m.
  Articolul nu-i deloc incurajator. Stuparii lupta cu producatori agricoli cu mult mai mare putere financiara si sustinuti de producatorii de pesticide. Coducerea marilor asociatii de fermieri sunt ei insisi detinatori de mari ferme si deci direct interesati de tratamente cat mai ieftine, netinand cont de consecintele pe termen lung.
  Ce am mai inteles:
- se spune ca actualmente tratarea semintelor este facuta de multe ori de catre fermieri, care nu au capacitatea de dozare optima a acestor pesticide deosebit de puternice, deci superdozarea este foarte posibila
- se propune tratarea semintelor in centre specializate, dar asta va duce la folosirea semintelor tratate si in zone unde tratamentele nu s-ar justifica (se zice ca sudul tarii este innfestat cu ratisoara, dar seminte de porumb se folosesc in toata tara)
- se cer derogari in continuare pentru utilizarea neonicotinoidelor, in acest timp cautandu-se o reevaluare a efectelor lor (dar nu in favoarea stuparilor ci din contra), spunand ca se reevalueaza efectele utilizarii acestor pesticide strangand rapoarte de la institutii, organizatii neguvernamentale si guverne. Ori este clar ca ponderea institutiilor care se ocupa de albine sau insecte in general, este mult mai mica decat a organizatiile si asociatiile agricole.Citat din: viorel55 din Februarie 10, 2016, 12:28:30 a.m.

http://agrointel.ro/48586/romania-a-primit-derogare-pentru-folosirea-neonicotinoidelor-pentru-insamantarile-de-primavara/Apicultura are nevoie perdele forestiere melifere: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=8799.0

viorel55


viorel55


ionut vlv

lovindu-ma de incapacitatea functionarilor din structurile statului
de a lua masuri corecte astfel incat sa nu suprime o cauza fara sa produca 10 efecte,
propun sa discutam pe marginea unui subiect pt mine mai arzator si
cu efecte drastice asupra familiilor de albine de pe intreg cuprinsul tarii.
daca pana acum s-a discutat de pesticidele peste care ne ducem noi
cum vom reactiona la pesticidele care vor veni peste noi?
nu am acum rabdare sa caut un link dar subiectul in cauza
se refera la stropirile contra tantarilor,ce se preconizeaza ca vor incepe
foarte curand conform circularelor trimise de ministerele mediului si sanatatii
catre toate primariile.fac pariu ca insecticidele vor fi alese in urma unei licitatii
si vor fi alese cele mai ieftine si mai neselective din ce exista pe piata.
de asemenea vor fi aplicate de firme ce nu au nicio treaba cu operatiunea,
ba nici nu exista la ora actuala.ele urmand sa ia fiinta in momentul cand miroase a afacere.
se zice ca fiecare om are doua vieti.pe a doua incepe sa o traiasca in momentul cand isi da seama ca are numai una.

Kov iulian

Aprilie 04, 2016, 06:41:10 p.m. #22 Last Edit: Aprilie 04, 2016, 07:32:34 p.m. by Kov iulian
Citat din: ionut vlv din Martie 10, 2016, 11:49:18 p.m.
...foarte curand conform circularelor trimise de ministerele mediului si sanatatii catre toate primariile.fac pariu ca insecticidele vor fi alese in urma unei licitatii si vor fi alese cele mai ieftine si mai neselective din ce exista pe piata.
de asemenea vor fi aplicate de firme ce nu au nicio treaba cu operatiunea, ba nici nu exista la ora actuala.ele urmand sa ia fiinta in momentul cand miroase a afacere.
Daca nu ma insel pe afara se folosec mai putin pesticide pentru combaterea tantarilor, fiindca cei de afara nu sunt idioti sa ucida odata cu tantarii la gramada orice insecta benefica sa otraveasca aerul, apele etc .

In schimb controleaza reproducerea tantarilor prin eliberarea in natura de masculi sau femeie sterile sau modificate genetic sa nu aiba urmasi.

Se inmultesc in laborator insectele modificate genetic ce li-sau adaugat o gena ucigasa cu actiune distructiva asupra urmasilor.
In captivitate poti fi inmultite  fiindca li se administreaza un inhibitor al genei ucigase.
Eliberate in natura acele insecte atraga parteneri salbatici se imperecheaza dar urmasii nu pot supravietui fara acea substanta minune, astfel perechea salbatica este impiedicata sa mai procreeze si traind putin moare fara a avea urmasi.

Astfel aceste actiuni sunt tintite doar asupra speciei ce se vrea exterminata fiindca acele insecte modificate atrag partenerii salbatici de oriunde s-ar ascunde si le rapesc sansa de a avea urmasi.

Totatoda prin aceasta metoda dusmanii naturali ai speciilor daunatoare sunt crutati spre deosebire de pesticide care dupa ultimele studii afecteaza mai mult insectele si dusmanii speciilor daunatoare de insecte .https://en.wikipedia.org/wiki/Sterile_insect_technique    -  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sterile_insect_technique_trials
CitatSe estimeaza ca, aproximativ 20 - 40 % din productia potentiala de hrana se pierde din cauza insectelor daunatoare. Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca se cheltuiesc anual 11 miliarde de dolari pe pesticide ( probabil doar in SUA) www.oxitec.com/agriculture/the-need


CitatDoar  6 - 8 % din pesticide isi ating tinta si ajung efectiv la acele insecte daunatoare iar restul de 94 -92 % ajung in plante, in sol si in panza de apa freatica.
Intre 5 si 40% din cantitatea de ierbicide isi ating tina dar in final ajung tot in sol si in panza de apa freatica.
Poluarea solului cu pesticide - ing. Vasile Toma:
http://www.recolta.eu/arhiva/poluarea-solului-cu-pesticide-8995.html

Va dati seama cat de periculos poate fi pentru firmele ce produc pesticide promovarea unor alte metode de control tintit al daunatorilor ?
Acei daunatori ar putea fi eliminati definitiv iar dusmanii lor naturali ar putea revenii in natura si tine sub control insecta daunatoare.

Pai ce facem schimbam ordinea lucrurilor, industria pesticidelor nu trebuie sa traisca si ea la fel si industria farmaceutica, la fel si "industria" pompelor funebre  .

stefan1

  Ba chiar am auzit ca acele cazuri de copii nascuti cu anomalii nu s-ar datora tantarilor ci insecticidelor cu care se inserca combaterea lor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

tinumaftei

Citat din: stefan1 din Aprilie 05, 2016, 08:45:31 a.m.
  Ba chiar am auzit ca acele cazuri de copii nascuti cu anomalii nu s-ar datora tantarilor ci insecticidelor cu care se inserca combaterea lor.

....Insa ati uitat de acele milioane de cazuri de malarie care faceau invalidanta viata bolnavilor, boala care le scurta semnificativ viata datorita tratamentuli cu chinina. Malaria a disparut (in RO si in multe alte tari) pentru ca a disparut tantarul anofel din anumite regiuni. Si acesta este numai un exemplu. Mai sunt multe altele!

stefan1

  Nu stiu daca in Sud-America este tantarul anofel. Si insecticidele folosite sunt de diferite feluri si cu anumite efecte 'colaterale' fiecare. Deci nu-i vorba sa nu combatem tantarii ci cum ii combatem.

  Am scris despre niste cautari interesante de combatere a tantarului anofel pornind de la o observatie facuta asupra plantei ceara albinei:
   http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2508.msg76285#msg76285

   "Aceleasi flori atrag femelele tantarului anofel care transmite malaria. Cercetatorii studiaza intens sa gaseasca substanta care atrage acest tantar, pentru a concepe un mod de combatere a lui."
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kov iulian

Citat din: stefan1 din Aprilie 06, 2016, 06:32:29 a.m.
  Am scris despre niste cautari interesante de combatere a tantarului anofel pornind de la o observatie facuta asupra plantei ceara albinei:
   http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2508.msg76285#msg76285

   "Aceleasi flori atrag femelele tantarului anofel care transmite malaria. Cercetatorii studiaza intens sa gaseasca substanta care atrage acest tantar, pentru a concepe un mod de combatere a lui."


Pana la ceaiuri de plante uitati-va un pic pe link-ul  ce l-am postat mai sus: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sterile_insect_technique_trials

Musca tete - tanzania -     1944-1946  -  Randament  99% pe o raza de in 26 km2 (aceasta transmite Boala somnului, tripanozomiaza )

Tantarul anofel   -  1977-1979     -   El Salvador: Pacific coast = S-au folosit 100 milioane de masculi sterlizati - Randament 97%  nu au reusit eradicarea completa fiindca au migrat.

...

stefan1

  Da, vad din ce ai prezentat ca sunt tantari anofeli in America. Tantarul care vehiculeaza virusul Zika, presupus a fi cuza microcefaliei la unii nou-nascuti, nu este tantarul anofel. De fapt nu s-a stabilit clar o corelatie intre microcefalie la copii si infestarea cu acest virus. In plus se zice ca de vreo 30 de ani se duce in Brazilia o lupta contra tantarului care raspandeste acest virus (si altele). Totusi epidemia de microcefalie a aparut in ultima vreme. Fie virusul Zika a devenit mai nociv, fie, cum spun unii, insecticidele folosite acum contra lor ar fi cauza malformatiilor , fie aceste cazuri de microcefalie au cu totul alte cauze. Oricum din ce se spune, metoda combaterii tantarilor cu alti tantari modificat genetic are mare eficienta si nici nu este prea scumpa.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Revin la neoncotinoide, care sunt printre cele mai larg utilizate pesticide. Redau tradus de Google un document provenind din SUA:

  https://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=en&u=http://edis.ifas.ufl.edu/pi117&prev=search

    Topics: Pesticide Biroul de informare | Fishel, Frederick M | Pesticide serie de toxicitate Profiluri

Pesticide Toxicitate Profil: Pesticide neonicotinoid 1

Frederick M. Fishel 2

Acest document oferă o prezentare generală a toxicității umane, o listă a reacțiilor toxice la animale de laborator și faunei sălbatice, precum și o referință încrucișată a substanței chimice, precum și denumirile comune, comerciale ale multor pesticide neonicotinoide înregistrate pentru a fi utilizate în Florida.
General

Modul de acțiune al pesticidelor neonicotinoide este modelat după insecticid natural, nicotină. Ei acționează asupra sistemului nervos central al insectelor. acțiunea lor cauze de excitație a nervilor și eventual paralizia, ceea ce duce la moarte. Pentru că ei se leagă la un situs specific (receptorul nicotinic al acetilcolinei postsinaptic), acestea nu sunt rezistență încrucișată la carbamat, organofosforici sau insecticidele piretroide sintetice, care a fost un impuls pentru dezvoltarea lor. Ca grup, ele sunt eficiente împotriva insectelor sug, dar, de asemenea, guma de insecte, cum ar fi gândaci și unele lepidoptere, mai ales omizi. Toate produsele neonicotinoide sunt clasificate ca fiind de uz general și au fost înregistrate în cadrul Programului Risc redus convențional APE din cauza profilurilor lor toxicologice favorabile.

Acetamiprid este pentru utilizare împotriva insectelor sugătoare, cum ar fi afide și whiteflies, legumele cu frunze, culturi de varză, citrice, bumbac, plante ornamentale și legume fructoase. Formulările gata de utilizare sunt disponibile în plus față de pulberi umectabile și granule dispersabile în apă.

Clotianidin a fost înregistrată în 2003 de către Bayer inițial pentru utilizarea de porumb și semințe de rapiță tratament. Site-uri suplimentare aprobate includ struguri, fructe semințoase, orez, tutun și gazon și plante ornamentale.

Imidacloprid a fost înregistrată prima pentru utilizare în Statele Unite în 1992 și este, probabil, cel mai utilizat pe scară largă insecticid al grupului. Ea are o gamă largă de dăunători și site-uri țintă, inclusiv solul, semințele, structurale, animale de companie, și tratamente foliare în bumbac, orez, cereale, alune, cartofi, legume, fructe sămânțoase, nuci pecan, și gazon. Este o sistemică cu activitate reziduală îndelungată și deosebit de eficient contra insectelor sugătoare, insectelor din sol, musculița albă, termite, insecte, gazon și gândacul de Colorado al cartofului. Produsele sunt disponibile în prafuri, granule, pansamente pentru semințe concentrate fluabile în forma lichida, concentrate solubile, suspensii concentrate, și pulberi hidrofile. Ratele de aplicare pentru insecticide neonicotinoide sunt mult mai mici decât mai vechi insecticide, utilizate în mod tradițional.

Structura chimică thiamethoxam este ușor diferit decât celelalte insecticide neonicotinoide, făcându-l cel mai solubil în apă din această familie. Din cauza solubilității sale de apă mai mare, se mișcă ușor în țesutul plantei. Produsele sunt etichetate pentru sol, semințe și tratamente foliare la o gamă largă de culturi de legume și de teren. Formulările produse includ concentrate emulsionabile, granule dispersabile în apă, și concentrate solubile.

Dinotefuran acționează prin contact și ingestie și duce la încetarea de hrănire în termen de câteva ore de contact si moarte la scurt timp după aceea. Este eficient pe un spectru larg de insecte infesteaza culturile de bumbac și de legume. Dinotefuran a fost acordat organofosforici alternative și a redus statutul de risc de EPA.
Toxicitate

Neonicotinoide sunt clasificate de către EPA ca agenți din ambele clase de toxicitate II și clasa III și sunt etichetate cu cuvântul de avertizare "Avertizare" sau "Atenție!". Deoarece neonicotinoide bloca o cale neuron specific, care este mai abundent în insecte decât animalele cu sânge cald, aceste insecticide sunt mai selectiv toxice pentru insecte decât mamifere.

Datele de toxicitate cele mai multe disponibile din neonicotinoidelor este cu imidacloprid. Aceste date indică faptul că este mai puțin toxică atunci când este absorbit de piele sau prin inhalare, comparativ cu ingestie. Ea provoacă înroșire minore ochi, dar este non-iritant pentru piele. Semnele de toxicitate la șobolani includ letargie, tulburări respiratorii, a scăzut mișcare, mers clătinat, tremur ocazional, și spasme. Nu există conturi de otrăvire om, dar semne și simptome de otrăvire ar fi de așteptat să fie cele similare pentru șobolani.

Un studiu de toxicitate cronică a arătat că șobolanii hrăniți până la 1.800 ppm a rezultat într-un nivel fără efect observabil (NOEL) de 100 ppm. EPA catalogheaza imidacloprid ca "Grupul E" (dovezi de carcinogenitate). La animale si oameni, imidacloprid este absorbit rapid și aproape complet din tractul gastro-intestinal, și se elimină prin urină și fecale în termen de 48 de ore. Din neonicotinoide, imidacloprid este cel mai toxic pentru păsări și pești. Atât imidacloprid și tiametoxam sunt extrem de toxice pentru albine.

Toxicitatea mamaliene pentru pesticide neonicotinoide înregistrate în Florida, sunt prezentate în Tabelul 1. Tabelul 2 listează reacțiile toxice pentru fauna sălbatică de denumirea comună a pesticidelor neonicotinoide. Tabelul 3 oferă o listă încrucișată a multora dintre denumirile comerciale care aceste produse sunt înregistrate și vândute de către în Florida.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

 Un alt articol:

https://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=en&u=http://www.bbc.com/news/science-environment-27980344&prev=search

Impactul pe scară largă de neonicotinoide "imposibil de a nega"
De către corespondent Matt McGrath Mediu, BBC News

    24 iunie 2014
    Din sectiunea Stiinta & Mediu

pesticide neonicotinoide provoacă daune semnificative la o gamă largă de specii benefice și sunt un factor cheie în declinul albinelor, spun oamenii de știință.

Cercetători, care au efectuat o revizuire la patru ani, a literaturii de specialitate, spun dovada de daune este acum "concludente".

Oamenii de stiinta spun amenintare la adresa naturii este aceeași ca și că, odată pusă de DDT-ul chimic notoriu.

Producătorii spun că pesticidele nu dăunează albinelor sau a altor specii.

Neonicotinoide au fost introduse la începutul anilor 1990 ca un înlocuitor pentru mai vechi, mai multe substante chimice daunatoare.

    Folosindu-le ca profilactici este o nebunie absolută în acest sens
    Prof Dave Goulson, Universitatea din Sussex

Ele sunt un insecticid sistemic , ceea ce înseamnă că acestea sunt absorbite în fiecare celulă dintr - o plantă, ceea ce face toate părțile otrăvitoare pentru dăunători.

Dar unii oameni de știință au fost preocupat de impactul acestora, aproape din momentul în care au fost introduse.

O mare parte din griji a înconjurat efectele lor asupra albinelor.

A avut loc un bine documentat, declin la nivel mondial în aceste polenizatori critice .

Mulți cercetători cred că expunerea la neonicotinoide a fost un factor de destabilizare important pentru speciile.
"Impact din întreaga lume"

În 2011, militanții de mediu, IUCN , a stabilit un grup de lucru științific internațional privind pesticidele sistemice să analizeze impactul acestor substanțe chimice.

Membrii au analizat peste 800 de peer review lucrari care au fost publicate în ultimii 20 de ani.

Evaluarea lor a impactului global spune că amenințarea depășește cu mult albinele.

În raportul lor, care urmează să fie publicat luna viitoare, ei susțin că neonicotinoide și o altă substanță chimică numită fipronil otrăvesc pământul, aerul și apa.

Pesticidele se acumulează în sol și se infiltrează în apă, și reprezintă o problemă importantă pentru râme, melci de apă dulce, fluturi și păsări.

Cercetatorii spun ca masuratorile clasice utilizate pentru a evalua toxicitatea unui pesticid nu sunt eficiente pentru aceste pesticide sistemice și ascund impactul lor adevărat.

Ele indică unul dintre studiile în cadrul revizuirii efectuate în Țările de Jos.

Aceasta a constatat că un nivel mai ridicat de neonicotinoide în apă a redus nivelurile de nevertebrate acvatice, care sunt prada principală pentru o întreagă gamă de specii, inclusiv trecere prin vad păsări, păstrăv și somon.

"Există atât de multe dovezi, care merg mult dincolo de albine", profesorul Dave Goulson de la Universitatea din Sussex a declarat pentru BBC News.

"Se acumulează în soluri, acestea sunt de obicei de cotitură în căile acvatice la niveluri care depășesc doza letală pentru lucruri care trăiesc în fluxuri.

"Este imposibil de a nega faptul că aceste lucruri sunt cu impact major asupra mediului."
comparație DDT

Oamenii de stiinta sunt foarte îngrijorați cu privire la utilizarea profilactică a neonicotinoidelor, în cazul în care semintele sunt acoperite în substanțele chimice și planta crește cu abilitatea de a distruge dăunătorii deja încorporate.

"Este un pic ca administrarea preventiva a antibioticelor", a declarat profesorul Goulson, unul dintr-o echipa de 29 de oameni de stiinta implicati in cercetare.

"Cu cât acestea sunt folosite, cu atât mai puternică presiunea selectivă plasați pe insecte daunatoare pentru a deveni rezistente la ele. Folosirea lor profilactica este o nebunie absolută în acest sens."

Forța de sarcină susține că , odată cu neonicotinoide și fipronil reprezentând aproximativ o treime din piața mondială de insecticide, fermierii sunt supra-bazându - se pe ele în același mod în care a devenit o dată peste dependente de substanțe chimice , cum ar fi DDT - ul .

"Ne-am uitat aceste lecții și să ne întoarcem unde am fost în anii 1960", a spus Prof Goulson.

"Ne bazăm aproape exclusiv pe aceste insecticide, calendar de pulverizare de 20 de ori sau mai mult pe un singur câmp, este un mod complet razna."

În timp ce neonicotinoide nu se acumulează în țesutul uman sau animal, în modul în care DDT-ul a făcut o dată, pesticidele moderne sunt mai letale, aproximativ 6000 de ori mai toxice , comparativ cu spray-ul mai vechi.

Reprezentanți ai producătorilor spun că nu este nimic nou în studiul Task Force.

"Există foarte puține dovezi credibile că aceste lucruri provoacă daune nociva deoarece am le-ar fi văzut de peste 20 de ani de utilizare", a declarat Dr. Julian Mica de la Bayer, unul dintre producătorii de neonicotinoide.

"Dacă te uiți la bondarul copac, se mănâncă aceeași mâncare ca și celelalte albine, și este expus la aceeași sarcină de pesticide și de condițiile meteorologice și totuși este înfloritoare, în timp ce alte albine nu sunt.

"Dacă ar fi fost pesticidele care provoacă distrugerea în masă a faunei noastre, cu siguranță vei vedea efectele asupra tuturor albinelor?"

European Crop Protection Association a declarat că grupul de lucru a fost selectivă în evidență a acestora, indicând studii recente efectuate de către industrie care arată că declinul populațiilor de albine au fost supraevaluate.

"Noi respectăm oamenii de știință care au produs aceasta cercetare, dar se pare că acestea fac parte dintr-o mișcare, care reunește unii academicieni și ONG-uri al căror doar obiectiv este de a restricționa sau de a interzice utilizarea tehnologiei neonicotino, indiferent de ceea ce ar putea arăta dovezile" un purtator de cuvant a spus.

Europa are deja un moratoriu de doi ani , în loc ceea ce înseamnă că neonicotinoide nu poate fi utilizat pe înflorire a culturilor , cum ar fi semințe de rapiță.

Săptămâna trecută, președintele Obama a anunțat crearea unui grup operativ de sanatate polenizatoare sa se ​​uite la impactul expunerii pesticidelor asupra albinelor și a altor insecte.

Prof Goulson spune că el nu este în favoarea unei interdicții.

"Am folosit aceste lucruri timp de 20 de ani și nu este un singur studiu care arată că ei crește randamentul", a spus el.

"Eu nu sunt personal în favoarea unei interdicții, dar pur și simplu cred că ar trebui să le folosim mult mai judicios - în cazul în care nu beneficiază de randament ar trebui să ne oprim folosindu-le."
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)