• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Stupul Warre

Creat de apiardelean, Ianuarie 07, 2011, 08:16:32 p.m.

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Ce reprezinta numarul din dreptul fiecarei tari? Numarul de stupine?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTube

dodoc george


Nu este vorba de stupi ci de stupari.Este vorba de stuparii care sint inregistrati la grupare lui David Heaf.
Einfachheit ist das Resultat von Reife.
Simplitatea este rezultatul  maturitatii.

dodoc georgeIncerc sa fac o sinteza care sa lamureasca lucrurile despre subiectul in cauza :
Abatele a facut stupul Warre, Roger Delon a facut alt stup, tot dupa warre, dar care zice el , l-a adaptat pentru pastoral.Iar apoi un stupar sarb, dupa stupul lui Delon a facut Alpine, cu rama completa, adica s-a intors de unde n-a fost niciodata, la Abatele Warre, care si el initial a lucrat cu rama. Asa dupa cum am spus la o prima postare:,,stuparii  din rasarit(Bulgaria,Jugoslavia,Ucraina si Rusia Centrala) au devenit experti in stupul alpine. ,,
Einfachheit ist das Resultat von Reife.
Simplitatea este rezultatul  maturitatii.

pharaonu75

Daca dispuneti de informatiile necesare, va rog sa vorbiti mai in detaliu despre stupul Alpine!
Eventual pe un topic separat!
Ma intereseaza in mod deosebit acest tip de stup!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTube

Obombo

Stupul Warré este o ramura moarta din arborele evolutiei stupilor. Orice incercare de a imbunatati acest stup (cu rame, semirame, rame de sarma, etc.) nu poate duce decat la stupi rationali, lucru care s-a intamplat cu stupul Alpine, care avand rame mobile este foarte departe de intentiile abatelui. Care abate dealtfel nu a inventat nimic, existau deja stupi primitivi multietajati, cu magazii pentru recolta si existau leaturile superioare, care se pare ca erau folosite de greci acum doua mii de ani. El a reusit sa gaseasca o forma si un mod de exploatere pentru acest stup care sa fie cat mai apropiat de conditiile pe care albniele pot sa le gaseasca in natura. Este stupul cu cel mai bun raport suprafata faguri/volum si largirea cuibuliu se face favorizand comportamentul natural al albinelor de a lungi faguri in jos. Prezinta unele avantaje, cum ar fi faptul ca nu necesita faguri artificiali, deci se poate face productie bio, bineinteles fara a trata cu chimicale, are corpuri relativ mici care permit o buna flexibiltate in marirea volumului in functie de necesitatile familiei si albinele reusesc sa controleze mai bine climatul interior. Are din pacate si mari dezavantaje in conditiile practicarii unei apiculturi moderne iar cel mai mare este faptul ca nu se poate vizita rama cu rama, deci in cazul aparitiei unei boli, aceasta poate fi depistata doar cand este prea tarziu. Din acelasi motiv nu se pot cauta botcile de roire iar schimbarea reginei este imposibila. Alta mare problema este extractia, mierea pe sortimente nu e chiar usor de facut iar cea in rame care nu au continut puiet e imposibil.

milu56

Citat din: Obombo din Noiembrie 02, 2011, 12:32:48 a.m.
El a reusit sa gaseasca o forma si un mod de exploatere pentru acest stup care sa fie cat mai apropiat de conditiile pe care albniele pot sa le gaseasca in natura.

Eu am observat ca in natura nu e o forma anume (vertical,orizontal ori mai mic mai mare) ci cum il gasesc albinele asa isi construiesc faguri dupa forma scorburi ori alta sa zicem,incapere,noul locas al stupului.

Obombo

In natura albinele se adapteaza la ce gasesc, dar daca pot sa aleaga prefera spatii care sa aibe un volum in jur de 40 de litri si prefera dezvoltarea in verticala. Pe masura ce eclozioneaza puietul depun miere si lungesc fagurele in jos. Am intalnit o situatie de genul acesta asta vara. Privind in interiorul unui corp Warré iti dai seama ca albinele se adapteaza perfect acolo.

milu56

Inca un lucru adevarat albinele incep de sus pentruca ele fac lantul (firul cu plumb) mierea o imagazioneaza in partea superioara pe urma puietul in regim natural urmatorul an lungeste fagurii si pune miere in partea de jos.

dodoc george


Despre ramura moarta din arborele evolutiei stupilor va pot spune:
Stupul Popular (Warre) este un stup logic
Are forma economica, este economic ca metoda de lucru, stupul popular este cu adevarat un stup logic.
Fata de ramele lungi si inguste, stupul popular are o evidenta superioritate, pentru ca are doi faguri suprapusi, cu o latime de 300mm si inaltime totala de 420mm.
Iarna albinele nu agreaza umiditatea.In stup insa este umiditate din abundenta tot timpul.Ea vine din exterior odata cu nectarul si este produsa prin evaporarea acestuia si respiratia albinelor. Intr-un stup larg, aerul umed coboara de pe ghem, care este o sursa de caldura, dupa care in contact cu peretii si ramele exterioare cuibului, se transforma in mucegai in detrimentul albinelor.Intr-un stup ingust, cum e stupul popular, aceasta umezeala nu poate trece prin ghem.
Einfachheit ist das Resultat von Reife.
Simplitatea este rezultatul  maturitatii.

milu56

Am stupi layens cu dimensiune de 33 x 40 si dadant nu vad o mare diferenta referitor la umiditate,am avut in Romania stupi primitivi in csnita patrata 25 x 25 si inaltime 70 cm.am avut ocazia sa vad faguri mucegaiti in partea de jos.Ce am observat din experentele mele ca in perioada de crestere a puietului mai ales primavara se formeaza condensul dar sunt metode acuma pentru asta.

milu56

Citat din: dodoc george din Noiembrie 02, 2011, 05:25:03 a.m.

Despre ramura moarta din arborele evolutiei stupilor va pot spune:
Stupul Popular (Warre) este un stup logic
Are forma economica, este economic ca metoda de lucru, stupul popular este cu adevarat un stup logic.
Fata de ramele lungi si inguste, stupul popular are o evidenta superioritate, pentru ca are doi faguri suprapusi, cu o latime de 300mm si inaltime totala de 420mm.
Iarna albinele nu agreaza umiditatea.In stup insa este umiditate din abundenta tot timpul.Ea vine din exterior odata cu nectarul si este produsa prin evaporarea acestuia si respiratia albinelor. Intr-un stup larg, aerul umed coboara de pe ghem, care este o sursa de caldura, dupa care in contact cu peretii si ramele exterioare cuibului, se transforma in mucegai in detrimentul albinelor.Intr-un stup ingust, cum e stupul popular, aceasta umezeala nu poate trece prin ghem.Eu am si astfel de stup dar numai de anul asta
vezi aici:http:

dodoc george


Dle milu56,
Abatele Warre   a cunoscut si a lucrat  cu stupul lui Layens.,,Layens, avocatul stuparilor,,,a cunoscut si a lucrat cu stupul lui  Voirnot ,,avocatul albinelor,,
Un lucru trebuie sa fie inteles:
Adăugarea magazinelor in partea de jos a stupului ( Nadiring ) în loc de în partea de sus, cum se face de obicei cu magazinele.

Imi vine greu sa merg mai departe atita timp cind se fac afirmatii care nu sint probate, poate numai asa ptr nr.de postari.
Einfachheit ist das Resultat von Reife.
Simplitatea este rezultatul  maturitatii.

Obombo

Citat din: dodoc george din Noiembrie 04, 2011, 11:43:14 p.m.Imi vine greu sa merg mai departe atita timp cind se fac afirmatii care nu sint probate, poate numai asa ptr nr.de postari.
Pai ultimile postari despre stupul Warré le-am pus eu, tu si Milu si cum nu cred ca te referi la postarile tale, e clar ca te referi la unul din noi. Am spus vreo prostie? Spune care, cu argumente, ca eu nu ma supar, dar nu mai lungi zeama. Forumul la asta foloseste, la impartasirea cunostiintelor si confruntarea de idei (de preferat personale). Si fii direct, nu o lua cu "asa cum spunea cineva", "se fac afirmatii". Eu inca mai astept pareri si experiente personale despre si cu acest stup. Si filmuletul ala pe care ziceai ca l-ai facut.
Citat din: Obombo din Octombrie 27, 2011, 03:18:33 a.m.... ma intereseaza stupul asta si daca esti de acord propun sa cerem moderatorilor sa stearga mesajele precedente si sa vorbim despre el.
Inca mai astept un raspuns.
Numai bine!

milu56

Eu sunt printre altele in experimentare daca tot iau subventii dupa stupi neconditionat de model sau productie.

dodoc george,,.. ma intereseaza stupul asta si daca esti de acord propun sa cerem moderatorilor sa stearga mesajele precedente si sa vorbim despre el.,,
Nu stiu cit te intereseaza stupul dar am dubii.Nu ma intereseaza daca ceri moderatorilor sa-ti stearga mesajele tale precedente.

Repet ca e  greu sa lamuresti pe cineva ca te intereseaza stupul cind faci afirma
,,Stupul Alpine nu are nici o legatura cu stupul Warré, probabil este....,,
Poti sa explici afirmatia de mai sus.Te rog o explicatie care va arata cit te intereseaza ,,stupul asta,,
,,.filmuletul ala pe care ziceai ca l-ai facut.,, Nu ziceam ca l-am facut, chiar l-am facut si putin timp l-am pus pe net.Nu-mi aduc aminte sa-l fi promis.Spuneam: "Ma bucur ca nu am postat filmul personal cu lucru la warre.,, \E greu de inteles informatia?
Incearca sa citesti cartea Parintelui ptr te alegi cu cunostite si la sfirsit iti creste productia de miere.
Numai bine!
Einfachheit ist das Resultat von Reife.
Simplitatea este rezultatul  maturitatii.