Procesul tehnologic .

Creat de ioanardelean55, Ianuarie 02, 2011, 05:23:50 PM

« precedentul - următorul »

flavius

cu temenele pan' la pamant, adevar va zic voua: ochii-n patru, mintea brici si ATENTIE MARE pe unde va tineti des'tele...am gasit o deviza la un tamplar american, si am tradus-o neaos cam asa: ORICE TAIE LEMN, TAIE SI CARNE, SI OASE... deci intai si-ntai va ganditi de nspe mii de ori daca e bine sa taiati asa, si pe urma taiati efectiv...

la mine "botezul" focului (pardon, tamplarului...), vorba lu' Janese, se traduce in vreo 4-5 mm lipsa, da' se putea MULT MAI RAU...asa ca acuma mi-s mai catolic decat papa...

nea Ioane, sa-ti dea D-zeu sanatate, si noua minte sa te ascultam pan' la capat...pun'te pe treaba si scrie...noi citim si bagam la tartacute...stima si respect mult...
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

ioanardelean55

In ultimul timp au aparut tot felul de scule si utilaje bune si performante cu care nu prea mai ai cum te accidenta . inainte insa nu prea vedeai timplari intregi ,(probabil cei mai tineri ) dar pina la pensie tot se lasa cu ceva urme s-au lipsuri chiar . Acum totul pleaca de la ;

ATENTIE SAU NEATENTIE

PRICEPERE SAU NEPRICEPERE

%%-

uve

Felicitari tuturor celor ce ne "pun pe tava" experienta ,profesionalismul , cunostintele acumulate .Imi permit sa va sugerez o alta abordare tehnica privind constructia panourilor .Cand am vazut prima data metoda la cineva care facea export am fost sceptic dar am incercat-o si eu .Concret :Scandura tivita se taie la lungime pe circularul cu masa mobila pentru a asigura paralelismul taieturilor, cu un adaos de maxim 15-20 mm.Nodurile , daca nu sunt multe, pot fi evitate .Se taie pe lungime bucatile debitate la o latime de 70-100 mm . Se indreapta canturile la masina de indreptat dupa care se pun in presa .Eu folosesc o presa hidraulica .Daca in camera de incleiere sunt 20 de grade ,panoul sta in presa 4-5 minute .Se scoate si se lasa la uscat pana a doua zi . Se prelucreaza apoi la grosime , direct pe masina de grosime .Se scoate grosimea dorita plus 1-1,5 mm. Finisez apoi grosimea cu masina de calibrat la grosime (cu panza abraziva nu cu cutite) cu granulatie de 60-120.Urmeaza dimensionarea panourilor .
Suna ceva foarte complicat cand spui presa hidraulica .Ea se poate confectiona foarte simplu folosind un cric hidraulic(pentru a evita pompa ,distribuitorul , furtune ,cilindru , ulei...)Daca nu se cere productivitate este OK.Prelucrarea la grosime presupune existenta unei masini robuste cu putere sporita a motorului.Mai greu de procurat .EI , aceasta operatiune se poate face la o tamplarie specializata.La fel si slefuirea pe masina de calibrat. Timpul este pretios.Dar procedand astfel scutiti timp ,calitatea este impecabila, nu exista riscul sa nu iasa treaba buna din cauza tamplarului. Nu este decat o varianta ! Spor la treaba !
e-mail : apimob.alba@gmail.com
tel : 0744-595231

cristian bh

detalii si poze daca se poate la presa hidraulica restul pt mine e ok....

ioanardelean55

Nu stiu cit e de buna e aceasta lipire ,mult mai buna e freza nu mai ai nevoie de nici o presa .

elvis

interesant topicul asta dragi colegi.as incerca si eu in viitorul apropiat sa imi fac singur stupii ce nu am vazut si cred ca multi ar aprecia(eu unul sigur) o schita clara pt stupul etajat pe 10 rame cu magazie 1/1;1/2,3/4.caut demult asa ceva si nu am gasit.poate cei care au experienta nu au nevoie dar un novice ca mine....v-ar da o bere ori de cate ori ar avea ocazia pt asa ceva
"cu totii stim ca sunt anumite lucruri imposibil de realizat, pana cand apar unii care nu stiu asta si le realizeaza"-einstein

ioanardelean55

In toate manualele sint schite de stupi dupa care se pot face ,mai sint schite si pe forumuri numai ca exista o problema ,si aceasta e MODELU . Deci i-ti alegi modelu si apoi cauti s-au soliciti o schita . Eu insa as proceda altfel  ; as alege modelu si as cere de la fabricant un stup neasamblat cu toate piesele componente , unele sabloane (daca exista ) si mici instructiuni de asamblare :

elvis

precum v-am spus si in pm folosesc stupul vertical cu 10 r cat intreg fund fix.ca incepator e destul de greu sa gasesti un tamplar(producator)care sa itzi faca ceea ce vrei.daca as avea o astfel de schita as incerca sa procedez diferit de cum am facut pana acum.m-as duce mi-as face componentele din respectiva schita si as verifica sa fie ca acolo si apoi le-as asambla singur ca nu e greu.dar cel putim am siguranta ca nu il mai fac si cand ajung cu el acasa nu e ceea ce voiam
"cu totii stim ca sunt anumite lucruri imposibil de realizat, pana cand apar unii care nu stiu asta si le realizeaza"-einstein

cristian bh

Citat din: elvis din Februarie 04, 2013, 01:10:53 PM
precum v-am spus si in pm folosesc stupul vertical cu 10 r cat intreg fund fix.ca incepator e destul de greu sa gasesti un tamplar(producator)care sa itzi faca ceea ce vrei.daca as avea o astfel de schita as incerca sa procedez diferit de cum am facut pana acum.m-as duce mi-as face componentele din respectiva schita si as verifica sa fie ca acolo si apoi le-as asambla singur ca nu e greu.dar cel putim am siguranta ca nu il mai fac si cand ajung cu el acasa nu e ceea ce voiam
PANA la urma cine face stupul ???  dta sau asazisul dumitale tamplar ca acuma daca ne spui noua ca e greu sa gasesti un tamplar sa stie sa faca un stup corect eu unul ma intreb cu ce se ocupa respectivul ca tamparia nu e egal cu fabricarea de stupi ci implica o anumita  tehnologie si multe alte produse din lemn pe care nu le enumar aici si e gresit a lansa afirmatii de genul acesta,,, pt ca  PENTRU un  tamplar sau mai bine zis PENTRU o tamplarie utilata CORESPUNZATOR fabricarea unui stup e unul dintre cele mai simple produse. Daca spui ca folosesti stupul vertical cu 10 r de ce nu-l multiplici daca tot crezi ca te descurci mai bine ca altii ,,,,,,,?????????? ,,,,  :wink2:

elvis

Citat din: cristian bh din Februarie 04, 2013, 02:07:20 PM
Citat din: elvis din Februarie 04, 2013, 01:10:53 PM
PANA la urma cine face stupul ???  dta sau asazisul dumitale tamplar ca acuma daca ne spui noua ca e greu sa gasesti un tamplar sa stie sa faca un stup corect eu unul ma intreb cu ce se ocupa respectivul ca tamparia nu e egal cu fabricarea de stupi ci implica o anumita  tehnologie si multe alte produse din lemn pe care nu le enumar aici si e gresit a lansa afirmatii de genul acesta,,, pt ca  PENTRU un  tamplar sau mai bine zis PENTRU o tamplarie utilata CORESPUNZATOR fabricarea unui stup e unul dintre cele mai simple produse. Daca spui ca folosesti stupul vertical cu 10 r de ce nu-l multiplici daca tot crezi ca te descurci mai bine ca altii ,,,,,,,?????????? ,,,,  :wink2:
mda mai bine nu mai cer ceva ca e mult mai usor sa o dam in diverse decat sa punem o schita simpla....scuze ca v-am cerut ceva

cristian bh

:
[/quote]mda mai bine nu mai cer ceva ca e mult mai usor sa o dam in diverse decat sa punem o schita simpla....scuze ca v-am cerut ceva
[/quote]
nu trebuie sa te scuzi ca e forum si poti pune intrebari cate vrei si vei primi raspunsuri garantat tu doar sa stii ce vrei si simplu....... eu unul am intrat pe forum deoarece am cateva familii de albine, INCEPATOR  si orice am intrebat am primit raspunsurile necesare de la cei ce au considerat ca pot fi utili  si le multumesc iar tamplaria e domeniul principal si iar stupii i-am cumparat facuti gata si cu 100 lei buc din scandura de 35mm orizontali pe 20 r completi cu tabla, vopsiti folositi de cineva doar un an ca era alergic si a renuntat la albinarit asa ca pt mine a fost mai rentabil sa-i cumpar .   Nu am nici o schita ca ti-as pune-o cu placere si o sa vezi ca alti colegi care au  o sa ti-o puna la dispozitie..... ca nu e nimic secret dar tot tu te superi dupa ce arunci asa la derizoriu meseria asta de tamplar care e ca si altele o meserie frumoasa care cere multe ......si printre ele e sufletul lucru valabil si pt apicultura  :hi: :hi:

elvis

nu m-am suparat...tu m-ai luat cu asa zisul tamplar cand eu am povestit doar ce mi s-a intamplat.nu am avut pana acum de-a face cu tamplaria si nu iau in derizoriu ceva ce nu cunosc de asta am povestit ce mi s-a intamplat mie si am cerut ajutor.pana acum  numi ce nu am vrut nu am facut si daca consider ca am sa pot face stupi cu siguranta o sa ii fac oricum nu am de gand sa ma las iar pe mana unora care mi-ar lua doar banii si apoi sa muncesc eu acasa sa indrept ce au facut ei gresit....poate nu am gasit nici tamplarii potriviti in zona mea....asta nu inseamna ca nu exista sau ca sunt taplarii nu stiu cum asa cum poate ai inteles tu....in privinta forumului si eu am primit raspunsuri la toate intrebarile pe care le aveam poate inainte sa intreb(legat de apicultura
)

cristian bh

Citat din: elvis din Februarie 04, 2013, 04:30:45 PM
nu m-am suparat...tu m-ai luat cu asa zisul tamplar cand eu am povestit doar ce mi s-a intamplat.nu am avut pana acum de-a face cu tamplaria si nu iau in derizoriu ceva ce nu cunosc de asta am povestit ce mi s-a intamplat mie si am cerut ajutor.pana acum  numi ce nu am vrut nu am facut si daca consider ca am sa pot face stupi cu siguranta o sa ii fac oricum nu am de gand sa ma las iar pe mana unora care mi-ar lua doar banii si apoi sa muncesc eu acasa sa indrept ce au facut ei gresit....poate nu am gasit nici tamplarii potriviti in zona mea....asta nu inseamna ca nu exista sau ca sunt taplarii nu stiu cum asa cum poate ai inteles tu....in privinta forumului si eu am primit raspunsuri la toate intrebarile pe care le aveam poate inainte sa intreb(legat de apicultura
)
bine ca nu te-ai suparat ca stii bine zicala cu supararea si apa-n cizme =)) =)) si cred ca daca vrei si ai ambitie poti face niste stupi ca doar nu esti primul care ii face singur  si pt a mai schimba idei  si a afla noutati suntem aici  ,,,,,ca daca ar fi fost secret cum si altii cateodata sugereaza asta,,,,,, chiar initiatorul topicului insasi este un tamplar profesionist si-l salut din nou pe maestrul ION ARDELEAN :hi: :hi: :hi: care l-a deschis in ideea de a da un sfat bun,, corect maestre?? apoi e aspectul ca cine doreste stupi stas si conformi se intereseaza si-si cumpara sau comanda unde doreste.Cand dai de greu pe noi ne gasesti aici si o sa vezi ca nu-i dracu asa negru cum ti se  pare =)) =))si  as fi multumit cand ai face poze la ce ai facut si  arata si noua  :hi: :hi:

relutu

Citat din: ioanardelean55 din Februarie 03, 2013, 10:28:15 PM

Nu stiu cit e de buna e aceasta lipire ,mult mai buna e freza nu mai ai nevoie de nici o presa .
Dati-ne un detaliu va rog.Bnuiesc ca ii faceti nut si feder.

ioanardelean55

Elvis vad ca nu ai inteles mare lucru din ce ti-am spus ;
   1 . Schita ptr .cele trei tipuri de stup gasesti in manualul apicultorului . Dadant , orizontal si M.E.
   2 . Ai vazut stupii facuti la mine , Eu sint dispus sa-ti trimit un chit , Crezi ca reusesti sa-l asamblezi asa cum ai vazut stupii din poza ?
   Si nu uita un lucru ; Conteaza foarte mult ca timplaru care -ti face stupii sa fie si stupar . Iar tu ca beneficiar trebuie sa fi C.T. Cistu . altfel o sa arunci multi bani pe apa simbetei .