Intrebarea zilei

Creat de ioanardelean55, Decembrie 26, 2010, 04:56:48 PM

« precedentul - următorul »

marian_6777

Cred ca ar fi bine sa faci un roi, Este pacat sa pierzi o matca imperecheata. Eu acum trec prin aceasta situatie, adica lipsa unei matci imperecheate si din cauza unei decizii incorecte luate la vremea respectiva. O eventuala ratare a stupului se lasa cu o crima, deci exclus. Fa un roi cu matca batrana, poate ai noroc si mai obti o matca de schimbare linistita. In caz ca nu, atunci vei fi valorificat la maxim aceasta matca.
   Asa as face eu acum, deoarece sunt patit.
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

relutu

De unde stiti ca e imperecheata?

marius_vfp

daca o sa divizezi stupul cu cele 2 matci mai apoi ai sa te chinui sal unifici , matca batrana e pe duca , oare crezi ca degeaba sia tras mostenitoare? stie ea ce stie si noi nu stim.
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

marius_vfp

Citat din: SPYKAL din Iunie 30, 2013, 07:39:07 PM
intrebarea mea este urmatoarea. Sa fac alt roi sau sa o las si pe cea noua acolo.
:)
ba citisem destul de clar , se intelege ca din acea familie anterior ai facut un roi , apoi in familia ramasa cu matca batrana ai gasit o alta matca si erau amandoua, pe care mai vrei sa le divizezi , eu iti ziceam ca nu si am raspuns strict la intrebarea de mai sus. :hi:
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

ciucur

Buna dragi colegi!

Am scos o rama foarte veche si cu latul inferior rupt dintr-un stup la inceputul lui mai. Am vazut totusi ca are mult puiet capacit si am decis sa o dau unui roi mai slab. Ca sa nu o oua matca si sa pot sa o topesc am pus-o la marginea roiului.
Ieri la control am gasit-o cu puiet capacit si larvar. Clar matca a preferat sa oua pe rama veche in detrimentul celei noi de langa, proaspat crescuta. Uitandu-ma la rama mi-am dat seama ca nu stiu un lucru.

Daca puietul capacit raceste si moare albinele il curata rapid, sau ramane capacit o perioada mai lunga?
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

stefan1

Depinde de mai multi factori : puterea familiei, starea de cules sau criza de nectar, instinctul igienic etc. Puietul capacit are si o capacitate de autoreglare a temperaturii, dar asta se face pe seama consumului resureslor proprii, caz in care durata pana la eclozionare se mareste cu o zi sau mai multe, albinele-pui ies mai mici si uneori cu defecte (aripi deformate sau lipsa, naparlire incompleta etc). Uneori albinele chiar hranesc aceste albine neiesite din celule, prin gauri practicate in capace.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

cosmin30

buna ziua
am observat in ultimele zile ca albinele au tendinta sa blocheze cuiburile, fara a exista un cules foarte puternic... imi e teama sa nu ocupe prea mult din spatiul destinat puietului, dar nu as vrea nici sa le iau din resursele pregatite pentru iarna.
spuneti-mi va rog ce sa fac. multumesc

mape 48-petru manea

scoti cite o rama cu miere capacita si cu pastura si o pui la rezerva (in dulap ) apoi o folosesti spre toamna dupa nevoi  :hi:

stefan1

Depinde cat tii la numarul de familii. Am avut matca fecundata si la inceputul lui octombrie si sunt intr-o zona mai rece. Vezi ca uneori o matca fecundata acum nu mai oua sau oua doar cateva oua pe care albinele nu le mai iau in crestere. Asa s-a intamplat in mai multe cazuri la mine, dar in primavara matcile au inceput chiar mai repede decat altele sa oua frumos. Depinde si daca mai vin zile bune de zbor pentru trantori, dar sigur mai vin.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

G. Iulian

Și eu sunt în aceeași situație, am văzut matca nouă, trântori sunt - aștept sfârșitul săptămânii viitoare să văd rezultatul. E adevărat  că avem zile frumoase în zonă, poate se împerechează și nu facem unificare.   :hi:  :hi:  :hi:

G. Iulian

Eu m-am trezit direct cu matca nouă: făceam o verificare și prima ramă miere, a doua ramă miere și păstură, a apărut și puietul căpăcit pe rame, când să zic că e gata de iernat hopa botci, am ridicat rama și am văzut direct și matca. De căzut de pe ramă afară din stup exclus pentru că lucrez deasupra stupului, am prins-o între rame sau alte cauze. Matca era de anul acesta este un roi făcut după salcâm care a mers bine. Roiul are cam 16 kg de miere, albină are pe 8 rame, să vedem ce face matca cea tânără. Ne auzim săptămâna viitoare cu rezultatul.  :hi:  :hi:  :hi:

bismark

Nu-ti fa probleme, dupa ploaie si furtuna va veni si zile cu vreme buna.Si chiar daca nu va veni timpul imperecherii ai suficienta albina pentru a trece iarna,dar nu mai trebuie sa umbli prea des la acel stup,albinele stiu ce au de facut.Am avut si eu asemenea cazuri cind toamna a fost mai blinda mai schimba uneori matca,sau daca se intimpla chiar tu sa o omori.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

G. Iulian

Bravo, mă duc și eu joi să văd rezultatul.  :hi:  :hi:  :hi:

sorinma

cam ce temperaturi au fost in perioada presupusa ca s-a imperecheat?
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

sorinma

:thanks:  la mine doar la meteo am mai vazut asa temperaturi in ultima vreme  :yahoo_cry:
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde