Intrebarea zilei

Creat de ioanardelean55, Decembrie 26, 2010, 04:56:48 PM

« precedentul - următorul »

denisdkz

SALUTARE! urmaresc discutiile voastre de cateva luni de zile. In vara anului trecut am cumparat primii stupi.  Tot de pe atunci au aparut si intrebarile. Astazi fiind mai caldut  am verificat starea turtelor.  Unii mai satui altii mai flaminzi.  am observat k pe podisor este condens, iar pe peretii stupului se afla mucegai.  ce credeti ar fi vreo problema

romikele

Tot timpul mucegaiul e o problema.
E nevoie de o ventilatie mai mare.

denisdkz

multumesc frumos. urdinisul are 3-4 cmp, podisorul 30% plasa, peste el o toala, capac cu fante de aerisire N-S. oare am gresit in prima parte a iernii cand plasa a fost astupata, de nu a avut ventilatie?                                                                                                                                                                                                           nu as vrea sa-i pierd;;;;;;;;;;;; ce-as mai putea face?

bucovineanu

Urdinisul trebuie marit la 6-8 cm. In rest cat mai putin deranj, daca se poate deloc. Multa bafta.

ioanardelean55

Poate sa moara o fam. de albine din cauza condensului ?

oscar

condens-mucegai, miere alterata-boli

Alutus

Intrebarea lunii. Astazi am fost in vizita la stupina unui stupar foarte priceput, in varsta de cca 75 de ani. Ziua a fost dedicata verificarii imperecherii reginelor. La verificarea unui stup foarte puternic, a ridicat putin podisorul si a zis: s-a imperecheat, dupa care a asezat podisorul la loc. Totul a durat maxim 5 secunde. L-am rugat sa verifice totusi stupul, lucru pe care l-a facut si intradevar pe un singur fagure am vazut regina imperecheata si foarte putine oua, probabil depuse chiar astazi. De unde a stiut acel stupar ca regina este imperecheata ?
Sa nu uiti Darie!

Tamu

Pai de ce nu l-ai intrebat pe el? Cred ca asa primeai cel mai pertinent raspuns.  :wink:
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

Kiwi Bee

Cind a ridicat podisorul albinele nu au biziit cu aripile incordate si fundul ridicat ci erau linistite vazindusi de treaba fara zgomote si fanfara.

Asa a fost?

dorindafi

:hi: kiwi
albinele daca au numai botca sunt la fel de linishtite
raspunsul e altul dar asta nu-nseamna ca se potriveshte de fiecare data
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

RazvanTi

cand matca s-a imperecheat si a inceput ponta, albinele de pe rama cu matca, recte oua sau larve va sari la bataie sau in cel mai fericit caz ies pe speteaza la aparare.
daca apropii mana imediat vor sari la bataie.
putin fum le calmeaza dar deja nu mai e necesar sa deranjezi extragand ramele din stup  :hi:
cand nu este imperecheata sunt doar calme si atat.
in cel mai rau caz sar la bataie cand ai rama in mana dupa pocnetul specific dezlipirii propolisului si recte scoaterea ei din stup
cel putin la toti roii mei asta am observat eu, dar sunt sigur ca nu numai la roii mei se intampla asta...
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

marian_6777

Va salut. O intrebare si din partea mea...
La mine stupii sunt cu fund antivaroa, cuib si cat 1/1 Dadant. La achizitionare, aveam folie intre cuib si cat. Sub capac am podisorul, jumate din el are plasa dar acoperita cu o bucata de PFL (obturata) La un moment dat a trebuit sa dau drumul albinelor in cat, si am pliat folia in dreptul ramelor introduse, si am asezat alta peste cele din cat, in numar de cinci. Am vazut de cateva zile albinele ventiland in numar destul de mare la urdinis.
   Acum si intrebarea: Pot scoate folia, eventual PFL-ul desfacut si retras un cm sau doi, cum ar fi mai corect. Nu am gasit referire exacta la acest lucru, decat ca stupului cu fund de plasa este suficienta ventilatia pe dedesubt.
Va multumesc.   
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

Kiwi Bee

Scoate folia nui momentul de asa ceva.
Si eu folosesc plasa la fund(plasa de tzintzari din aluminiu - asta a fost cel mai ieftin) si am intrare si la podisor(105mmx11mm). Nu am vara calduri ca si la voi in RO dar am nevoie de aceasta ventilatie. Folie folosesc doar iarna direct peste rame.
Daca nu ai fanta de aerisire in caspac degeaba ai podisor cu plasa. Daca ai capac greu cum am eu poti face cum fac eu. Ridic capacul sil sucesc spre stinga sau dreapta cca 20 de grade sil pun peste podisor. Deci nu este asezat la locul lui cum trebuie doar sta pe colturi. Imi apara podisorul de ploi si intrarea din podisor nu este obturata deloc.

marian_6777

Multumesc mult. Aerisiri am la capac pe laterale, dar ma temeam sa nu se formeze curent prea puternic in interior. La cel cu roiul, pe care l-am facut, fundul este plin, si am lasat o fanta in  spate cam de doi cm. dar tirajul este limitat de urdinis care este deschis pe jumate.
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

davcosti

Oameni buni-un exemplu de cules la Salcâm și nu răcește nici un puiet cum îmi spuneau unii...
Stupi cu aerisire la capac-peste podișor bineînțeles. Fund antivaroua cu plasă pe toată suprafața și am observat că se băteau pe polița de zbor la intrare în urdiniș și-l aveam pe fanta de 20 cm,așa că am scos urdinișul de tot - Se vede și-n foto, atunci fericire și relaxare pe ele și producție record pe 4 Caturi la Salcâm. Stupul galben a stagnat,(și-a schimbat matca liniștit)dar a suplinit ceilalți doi caturile lui și le-au umplut! Dacă salvați și măriți poza se vede la stupul verde de pe cântar,plasa de pe fundul stupului!
http://davcosti.sunphoto.ro/ Tot timpul învățăm!