Intrebarea zilei

Creat de ioanardelean55, Decembrie 26, 2010, 04:56:48 PM

« precedentul - următorul »

Alutus

Citat din: ioanardelean55 din Octombrie 04, 2011, 09:42:25 PM
Toamna este timpul cel mai indicat de transvazare ( trecere ) a albinelor din stupii primitivi in stupi sistematici .
  Cum se procedeaza ??????
.
Am facut acest lucru de cateva ori . Rezultatele bune le-am obtinut primavara pt ca aveau timp sa faca lipituri si reparatii si puteau organiza cuibul. In asemenea cazuri decupez fagurele in corespundenta cu spatiul interior al ramei, si le asigur cu 2-3 sarme petrecute in jurul ramei. De asemenea  primavara si vara se poate completa noul stup cu rame cu faguri insarmati  destinati iernarii albinelor, toamna urmand sa elininam ramele cu faguri naturali.  Asa am inceput aceasta ocupatie cu un singur stup, ca asistent al unui stupar de exceptie, care mi-a prezentat atunci regulile de baza ale apiculturii. Cele tranzvazate toamna nu au supravietuit deoarece nu au timp sa se organizeze. In plus operatiile de aranjare din toamna induc si un stres care le poate fi fatal.
Sa nu uiti Darie!

Alutus

Citat din: ioanardelean55 din Octombrie 04, 2011, 09:42:25 PM
Am facut bine ?
Anul viitor vei avea nevoie de minim 6 corpuri pt un stup si permis de mitraliera pt roiuri.
Sa nu uiti Darie!

gudas valentin

:redcard: :redcard:
Citat din: ioanardelean55 din Octombrie 06, 2011, 08:49:39 AM

Valy cu ramele ai dereptate dar cu scuturatu nu prea cred ca merge asa usor . Ai facut asa ceva ? s-au confunzi si tu sistematicii cu primitivii .

Da binenteles,toamna am ocazia sa ,,cumpar sau TROC'' tot felu de famili din diferite sisteme de stupi,procedez FIX cum am spus mai sus,iar din stupi primitivi (cosnite le narcotizez si dupa acea le mut in case noi(dupa narcotizare oua matca-n draci,parca ar fi la salcam  :wink: ) Stiti ca nu scriu nimic ne testat  :P

Valy

Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

bucovineanu

Am inteles de la inceput ca intrebarea se refera la mutarea albinelor din buduroaie, unde fagurii au dimensiuni diferite, in stupi sistematici. Nu am prins buduroaiele si nu am experienta aici.

ioanardelean55

Trebuie sa aveti ramele pregatite din vara,pline de miere,scuturati albina in noua casa si basta,pt ca in perioada aceasta,albinele nu capacesc si este o problema,daca intra in iarna pe miere ne capacita.
D-le Valy una ai scris aici si alta dincolo .aici n-ai spus nimic de narcotizare  :ok:asa ca ;

:redcard: :redcard: :redcard:

gudas valentin

,,Trebuie sa aveti ramele pregatite din vara,pline de miere,scuturati albina in noua casa si basta,pt ca in perioada aceasta,albinele nu capacesc si este o problema,daca intra in iarna pe miere ne capacita.''
Mai sus ma refer strict la mutarea familiilor din stupi cu rame,sistematici,(Laens-Nemtesti cu rama mica ETC) in stupi Dandant,sau invers.
Iar din Buduroaie,cosnite,buturugi de copaci ETC.Le narcotizez.
Initial citisem intrebarea pe fuga scuze  ^:)^

valy

ioanardelean55

Consider ca nu ar fi un lucru rau si nici un mare secret daca ai spune cum procedezi cu narcotizarea .Eu am rezolvat-o dar cred ca 99% nu stiu cum si poate vreo data sa aiba nevoie .

pharaonu75

Despre asa ceva sa fie vorba?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

gudas valentin

Da e bine doar cu mentiunea,nu mai mult de 3-4 fumuri pt ca restul ce ramane e toxic,e un fum galbui,ala nu-i bun,nu se mai scoala  :)
Mai este o metoda cu o ciuperca numita pe la noi popular,basina calului,da e mai complicat putin si nu-i buna dupa ce e coapta (cand iese praf din ea)

Valy

ioanardelean55

Este posibil sa apara in stup la acesta data pete de diaree ,? din ce cauza ?

stupar

Nozema este o bala la albine,care apare primavara,din mai multe cauze,care sper sa le stiti.Boala netratata,sau tratata superficial,in cursul verii,albinele se lupta cu aceasta boala,dispare vizual,dar toamna cand se reduce populatia si noptile devin friguroase,se mareste umiditatea in stup si iar apare pete de diareie.De obicei se intample la familii slabe.Trebuie unificate,sub sase rame nu lasa asemenea familii.Recomand la asemenea familii sa administrat turta cu protofil inca din februarie,iar primavara un tratament serios cu protofil.

bee_lover

Ati efectuat tratamente cu furetto sau ati dozat la limita superioara? Mai nou ungurii au facut analize si au ajuns la concluzia ca in familiile unde  tratamentele contra  varroa au fost facute si nr indivizilor tinde spre zero e o infestare mai mare cu nosema. Asta datorita remanentei substantelor cu care efectuam tratamentul si care se aduna in albine favorizand diareea. Sa nu uitam ca nosema apare toamna si primavara. Si temperatura optima pentru a se dezvolta sporii de nosema e undeva la 30 de grade.

gudas valentin

Citat din: ioanardelean55 din Octombrie 09, 2011, 05:31:46 PM

Este posibil sa apara in stup la acesta data pete de diaree ,? din ce cauza ?

Da e posibil.
Stropiti pe intervale cu vin mai vechi,si cum spun si colegi mai sus protofilu e un produs ce combate printre altle si Nosema.

valy

bee_lover

pharaonu75

Unde se gaseste Fumidil B?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube