Intrebarea zilei

Creat de ioanardelean55, Decembrie 26, 2010, 04:56:48 PM

« precedentul - următorul »

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: ioanardelean55 din Martie 20, 2011, 11:04:35 AM
Florine !si tu maninci tot din doua in doua zile ??? daca sint posibilitati e mai bine putin si zilnic decit mai mult si mai rar .orice ai face pe albine tot nu reusesti sa le faci lenese .puturosi parem a fi noi daca nu le stimulam zilnic ,ce ar fi daca si regina ar oua tot asa la doua zile ??,Cred ca ai inteles mai mult decit asm vrut eu sa-ti explic,  :coffee: %%-

am inteles.
mai bine cate 250 ml zilnic decat 500 ml la 2 zile
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

albinasebes

acum 250 ml zilnic pt stimulare nu e cam mult? nu e asta hranire in toata regula? se presupune ca la ora asta mai au si miere in rame.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

marian sima

Citat din: ioanardelean55 din Martie 20, 2011, 11:04:35 AM
Florine !si tu maninci tot din doua in doua zile ??? daca sint posibilitati e mai bine putin si zilnic decit mai mult si mai rar .orice ai face pe albine tot nu reusesti sa le faci lenese .puturosi parem a fi noi daca nu le stimulam zilnic ,ce ar fi daca si regina ar oua tot asa la doua zile ??,Cred ca ai inteles mai mult decit asm vrut eu sa-ti explic,  :coffee: %%-
Albina nu sta in baza la sirop (deja am vorbit ca ele trebuie sa aibe rezerve de miere in rama)si intradevar se invata puturoase,sa ne gindim putin la fizionomia albinei ,ea este inzestrata cu memorie ,viziteaza anumite plante la anumite ore ,daca o planta secreta nectar dimineata pai albina stie si ii ramine intiparit in memorie,la fel si cu siropul daca o inveti ca ii dai sirop in fiecare zi la o anumita ora pai ce credeti ca face ,asteapta la sirop sau pleaca in cautare de nectar ,cind e timpul rece afara merge dar cind e bine eu unul cred ca e mai bine stimulat cu o mica pauza.La 250 ml zilnic daca mai aduce ceva si din natura rezulta miere marfa,merge sa faca acest lucru apicultorul care vrea sa provoace roitul si sa faca roiuri.La mine ieri la 6 grade citiva stupi veneau cu polen galben si albina grea,adica cu nectar in gusa.

D006

O chestie pe care nu o stiam : in Romania exista plante care secreta nectar la 6 grade celsius !

ioanardelean55

Cind exista cules natural poti umple hranitoarele cu sirop ca tot acolo il vei gasi ,.

stupar

La 6 grade aduceau apa dar familiile mai puternice.Polen nu cred.Mai controlati-va,sa nu deveniti prosti! :hi:

ilalexandru

Ar fi bine sa vorbim numai dupa ce am observat anumite lucruri si suntem siguri de ceea ce vorbim. La 6 grade albina nici nu pleaca din stup, cu mici exceptii, si sigur nu dupa polen si nectar. Iar siropul...nu am facut proba, dar, cred ca si data e cules de cateva kg afara, albinele noaptea tot o sa-l ia si o sa-l prelucreze din hranitoare. Eu stimulez, uneori familiile si cand pomii fructiferi sunt infloriti. Si chiar daca aveau afara cules de cateva sute de grame, seara ma asteptau gramada la sita.
La intrebarea daca 250 ml zilnic de sirop e mult.... pai faceti putin niste calcule. Si apoi vorbiti! Dintr-un kg zahar si 1 litru apa se obtine 1,6 litri sirop concentratie 1/1. Dintr-un kg zahar se obtine cam 700 grame miere. Deci din 1,6 l sirop = 700 g miere, adica  din 228 ml sirop se obtine 100 g miere,iar din 250 ml sirop avem cam 110 grame miere. Ceea ce 110 g miere, in perioada martie, aprilie, mai nu e suficient pt o familie de albina pe parcursul a 24 ore. Adica trebuie sa mai consume si din rezervele de hrana.
Iar daca facem stimulari...acestea se intind pe o perioada de maxim 2 saptamani. Eu am deja vreo 6 zile stimulari...200 ml sirop. Urmeaza o serie de descapaciri, apoi iarasi sirop, iarasi descapaciri. Si ajung la 1 mai ca sa nu am mai mult de 3-4 kg miere in ei....daca nu merg pomii fructiferi. Si cum n prea merg....

marian sima

Daca este timpul tot asa rece miine va pun poza,albina nu vine galbena de la apa ,ci vine galbena de la vizitat flori,cit despre sirop ca nu i-l iau in timpul culesului cineva stimula in Noua zeelanda chiar in timpul culesului si culmea albinele luau 4 litri de sirop,chestia ca nu i-au sirop in timpul  culesului e hilara,eu de la pomi fructiferi scot miere marfa  stimulatul mai des (dar nu in fiecare zi) i-l fac pina la inflorirea pomilor,la inflorit se sisteaza stimulatul.Sper sa se mentina timpul rece ca sa vedem care e prost. ^:)^

marian sima

Si uitasem sa zic siropul prea diluat pe timpul acesta e o minunatie :rotfl:nici nu stiti cit bine face albinelor. =))

bucovineanu

Se stie ca plantele secreta nectar incepand de la 15 grade. Sigur, temperatura se masoara la umbra si e posibil ca anumite plante ce se afla la soare ajung la 15 grade chiar daca temperatura reala e mai mica. Exista si posibilitatea ca albinele sa fure din niste stupi aflati in raza lor de zbor si atunci zboara si la temperaturi mici. La 6 grade nu  exista vre-o planta care sa secrete nectar.
Pragul dintre a face stimulare si a da sirop pentru acumulare in rame e destul de fragil.

marian sima

Papadia e inflorita albina care intra in stup era galbena,deci nu venea de la furtisag,si avea si polen (putin dar avea)unele nu aveau polen pe picioare dar totusi erau galbene,si cunosc o albina cind se intoarce goala si cind se intoarce incarcata.

bondi

SE MAI POATE ACCESA MASURA 141 ANUL ACESTA ?

albinasebes

joi am dat si eu la albine putin sirop si veneau cu polen pe picioare, mai mare dragul sa le privesti. temperatura era destul de ridicata, cam 18 grade la soare.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

ioanardelean55

Ce NU v-a placut la Blaj ???

D006

Lipsa parcarilor  !
  Aroganta unor comercianti care vand diferite lucruri care au legatura cu apicultura dar ei habar nu au cum arata o matca,etc.  :lol: