Stupul profesorului Ursu

Creat de pharaonu75, Decembrie 04, 2010, 11:55:16 PM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Apicultorii ialomiteni (si nu numai) au ascultat expunerea domnului profesor Ursu, au evaluat din punct de vedere propriu avantajele si dezavantajele acestui tip de stup, au pus intrebari!

[jwp=570,480,image]http://apiardeal.ro/video/Stupul_prof._Ursu_-_Slobozia_2011.flv[/jwp]
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

D006

In finalul filmului un apicultor din sala da o replica clara la acest model de stup :
  - o familie nu se dezvolta fara hranire  si ingrijire , poti avea cutia lui peste ...
  - Rama claditoare nu rezolva in totalitate problema cu varooa ,
  - acest model de stup nu se poate aplica global.
                                                                                                                                  Fara comentarii !

bucovineanu

Stupi orizontali cu buzunar de patru rame la capat am de vreo 32 de ani. Cu astfel de stupi am inceput apicultura. Acel buzunar il folosesc pentru nucleee, avand urdinisul in pat cald. Dar cel mai util imi este acel buzunar pentru cresterea reginelor fara sa orfanizez stupul crescator, facand numai o separare cu diafragma  care are un oblon cu gratie Haneman, buzunarul devenind compartiment de crestere. Mai pot folosi acel buzunar pentru separarea reginei cu gratie Haneman inaintea unui cules pentru ca familia sa aiba cat mai putin puiet larvar in timpul culesului. Cat despre folosirea ramei claditoare pentru combaterea Varoa, e foarte putin eficienta. Am folosit si doua rame caditoare concomitent si nu am vazut o diminuare a infestarii fata da familiile fara rame claditoare. Daca ne vom baza numai pe rama claditoare pentru combaterea varoa, vom ramane sigur fara albine.

justy

dl dr Dragos, aveti dreptate in legatura cu filmuletele postate de dumneavoastra pe youtube, insa eu ma refeream la ceva structurat pe lectii de mai lunga durata (ca timp ma refer / eu am urmarit toate filmele dumneavoastra si in general sunt de scurta durata), ceea ce am inteles ca doriti sa faceti si va doresc succes. e adevarat ca suntem multi "pinguini" care dorim sa invatam, de aceea avem nevoie de cat mai multe materiale si cat mai multe opinii pentru a alege ca albinutele din floare in floare ce e mai bun. va asteptam materialele cu mult interes. ca o scurta paranteza.. am urmarit niste filmulete cu o doamna apicultor din Germania parca, care freaca stupii si caturile fara nici un fel de protectie, si asta nu o singura data ci in mai multe filme am observat aceasta. ce parere aveti?

D006

Esentele tari se tin in recipiente mici   :wink: asta apropo de lungimea filmelor mele .
  Problema este ca multi incepatori alearga din floare in floare si aleg ce este mai prost  :uimit: asta conform legilor lui Murphi .
  Doamna respectiva lucreaza pe stupii Universitatii din Gottingen cu matci Buckfast. Ce se prezinta acolo este o stupina didactica de rang universitar   :nod:  .
   Eu cred ca mai eficiente sunt filmele scurte unde informatia este concentrata si nu stam la lalaiala.
  Pentru a avea o opinie obiectiva in legatura cu stupul Ursu sunt dispus sa cumpar o astfel de lada si sa lucrez cu ea . Problema este de unde o procur.

valter

Stii ce ar fi de rasul curcilor...sa te vad peste vre-o trei, patru ani cu curtea plina de ''Ursi''.
Lasa-l frate pe om in pace, a demonstrat ca poti sa brevetezi in Romania.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

cristi-profURSU

Citat din: dragos2006 din Februarie 06, 2011, 09:44:14 PM
Dar cea mai tare bomba a detonat-o tanarul care a facut ultima filmare : il intreaba pe marele profesor Ursu " CUM EXTRAGEM MIEREA FARA SA SCOATEM RAMELE ? "

Dragos, tanarul acela eram eu si la cat de obtuz esti, nici glumele nu le mai intelegi. Gluma era ca la cate facilitati are acest stup care se comporta ca o miniuzina, ma "mir" ca nu se poate extrage mierea fara sa mai scoatem ramele.:) E gluma asta, DA? Iti mai spun ca sa fiu sigur ca ai inteles-o. Oricum, pe mine nu ma surprinzi deloc cu afirmatiile acestea:)

Am jucat in mod intentionat rolul unuia care nu stia prea multe pentru a incerca sa surprind si unele intrebari din mintea unui incepator. Tre sa-ti explic clar lucrurile astea ca sa intelegi si tu.

Tu te lauzi cu filmele tale de pe YouTube? Alea filmate cu telefonul mobil in care filmezi apusul si arati cum torni agiasma in stupi? Astea sunt secretele tale in apicultura? Astea sunt informatiile TARI pe care lei ai ? Numa gura e de tine. Ahhh si te-am vazut pe lista de subscriberi la profulonline pe YouTube. Se pare ca vrei sa fii la curent cu ultimile noutati si metode din apicultura. Iti acord o bila alba pentru asta, insa daca te apuci si arunci cu noroi acolo, asa cum faci aici, te iau frumos de urechiuse si te dau afara din lista. Criticile tale ar fi oricand bune daca ar fi pertinente. Tu si 1+1=2 ai critica, doar asa ca sa te simti tu bine.

Un sfat prietenesc :)
Ar trebui sa renunti la semnatura din postari, pentru ca te critici singur. :)

cristi-profURSU

Citat din: romikele din Februarie 07, 2011, 05:57:24 PM
[youtube=640,390]http://www.youtube.com/watch?v=1cU2r5fpwpI&feature=player_embedded#[/youtube]

Sunt curios ce mai are de comentat mr. dragos. Trebuie sa fii extrem de obtuz(si este) sa nu intelegi lucrurile expuse si faptul ca discutia este facuta intre apicultori. Hai dragos te bagi? Poti sa produci o lista cap coada cu ce crezi tu ca sunt aberatii? hmmm ? eu abia astept sa vad ce debitezi ca apoi sa ti le demontez unca cate una. In cazul tau, sa stii ca n-o sa-l intreb pe tata, pentru ca ma descurc singur cu tine cu toate ca nu sunt apicultor. :)

Modelul de Stup Bio(varianta pavilion)  a fost testat 1 an de zile la stupina tatalui meu (vezi filmele practice de pe blog) si foarte curand vor apare filmele demosntrative cu stupul varsat sau pe vatra in practica. OK? Nu vorbe ci fapte.  da dragos ? fapte....

As avea o intrebare pentru toti cei de pe forumul acesta care cred ce spune dragos.  Daca tata ar vorbi prostii si daca acest stup ar fi o farsa, ar mai avea curajul sa mearga cu el la targurile de apicultura, la cercurile de apicultura, sa filmeze si sa expuna necenzurat aceste discutii? Bineinteles ca vor si si pareri contra, carcotasi, etc, dar e bine sa incerce sa critice pertinent si nu asa de oftica.

L-ati vazut cumva dragilor pe MARELE APICULTOR dragos mergand la Slobozia sa critice pertinent acest stup sau eventual sa mearga sa expuna marile lui metode (vezi turnarea cu sticla a agiasmei in stupi)? dragos daca esti tare, mai ridica-te de pe scaunul acela cu ajutorul caruia inrosesti tastatura pe forumuri si arata daca esti in stare de ceva. OK? Anuntul cum ca tata va merge la Slobozia a stat 1 saptamana pe blog si programul targului a aparut pe mai multe forumuri de profil din tara. Apropo, dragos, te-ai uitat cumva Duminica asta la Viata Satului? Ai fi vazut acolo reportajul despre Stupul Bio.  Viata Satului TVR. ok? fapte nu vorbe.

Urmariti blogul de apicultura(eventual subscrieti) deoarece toata teoria expusa in filmele de pana acum va fi filmata in practica si domnul gragos va trebui sa isi muste limba. :) dragos glumesc :) ba nu :)

cristi-profURSU

Citat din: dragos2006 din Februarie 07, 2011, 03:04:09 PM
  Esentele tari se tin in recipiente mici   :wink: asta apropo de lungimea filmelor mele .
  Problema este ca multi incepatori alearga din floare in floare si aleg ce este mai prost  :uimit: asta conform legilor lui Murphi .
  Doamna respectiva lucreaza pe stupii Universitatii din Gottingen cu matci Buckfast. Ce se prezinta acolo este o stupina didactica de rang universitar   :nod:  .
   Eu cred ca mai eficiente sunt filmele scurte unde informatia este concentrata si nu stam la lalaiala.
  Pentru a avea o opinie obiectiva in legatura cu stupul Ursu sunt dispus sa cumpar o astfel de lada si sa lucrez cu ea . Problema este de unde o procur.

Referitor la esentze, esti de cascadorii rasului .... Tu recipient mic ? loool te-ai uitat in ultima vreme in oglinda? Cred ca nu, pentru ca nici nu te cuprinde.... :) ce sa-i faci ? macar daca taceai din gura ....

Stai linistiti ca nu ai sti ce sa faci cu Stupul Bio. Ar trebui sa faci o scoala de apicultura, sa nu fi fii prezent pe forumui cativa ani buni si apoi atunci poti sa te gandesti sa lucrezi pe un astfel de stup. Altfel l-ai strica :) glumesc dragos :), sper ca te-ai prins.   Ce rost are sa te gandesti sa sa lucrezi pe el? Doar tu stii sigur ca e o pierdere de timp? NU? Tu stai acolo si critica-l .... ca o sa fii foarte castigat.

cristi-profURSU

Citat din: romikele din Februarie 07, 2011, 10:27:37 AM
Ideea de baza este ca rama claditoare reduce substantial infestarea, ducand la posibilitatea reducerii numarului de tratamente.
Este stiut faptul ca exagerand cu tratamentele, chiar si cand nu e cazul, se dezvolta in timp o rezistenta la acestea.
Personal de 5 ani folosesc intensiv rama claditoare si singurele tratamente ce le fac sunt cele din toamna, 3 la numar, din care ultimele doua in lipsa totala a puietului... si nu am ramas fara albine din acest motiv. La control nu am gasit mai mult de 4...5 acarieni cazuti.

Eliminarea totala insa a tratamentului e o aventura total nerecomandata si utopica in acelasi timp.

Ati raspuns precis si perfect. Tata nu spune nici o clipa ca se renunta total la tratament, dar spune ca numarul lor se va reduce la minim, de preferat o data in toamna. Fiecare familie stie de ce are nevoie. Ideea de Bio deriva din faptul ca ramele din cat nu vor fi atinse de tratament, recoltarea mierei se va face dintr-o zoa nepoluata si in conditii totale de igiena. Rama claditoare accesibila imediat (fara a deranja familia) asigura o igiena buna impotriva varozei. Mai mult, tata spune ca apicultorul va face o selectie riguroasa a ramelor din cuib astfel incat sa le elimine pe acelea care ar avea un numar mare de celule de trantor. Ideea este de a avea doar rama colectoare iar pentru matca, in Stupul Bio, rama colectoare este mereu la nasul ei, deoarece poate trece de pe orice rama din cuib, pe rama colectoare. Aici e noutatea Stupului Bio. Rama claditoare perpendiculara pe cuib. (aoleu va trebui sa-i explic lui dragos ce inseamna perpendicular.... :)) nah belea :)

In conditiile in care rama claditoare era pastrata in interiorul cuibului cu catul deasupra, neinterventia la timp ar fi transformat rama claditoare intr-o bomba cu ceas si nu un aspirator de varoza. Aici e marea problema cu rama claditoare si stuparii o cunosc prea bine.

cristi-profURSU

Citat din: dragos2006 din Februarie 07, 2011, 08:45:48 AM
In finalul filmului un apicultor din sala da o replica clara la acest model de stup :
  - o familie nu se dezvolta fara hranire  si ingrijire , poti avea cutia lui peste ...
  - Rama claditoare nu rezolva in totalitate problema cu varooa ,
  - acest model de stup nu se poate aplica global.                                                                                                                                Fara comentarii !

- dragos, mai uita-te o data pe filme si o sa vezi ca tata explica foarte limpede si clar cum spatiu pe care il ocupa rama claditoare (pana la intrarea ei in actiune) este folosit in hranirea si sprijinirea familiei sau familiilor (se poate ierna 3 in 1 in acest stup). tu ca mare apicultor, ce crezi ? o fi bine? o fi vre-un avantaj aici ?

- Rama claditoare  + eliminarea ramelor cu celule de trantor din familie este cea mai eficienta metoda de control  a varozei facuta fara interventie medicamentoasa. daca pretinzi ca esti stupar, stii foarte bine acest lucru. in cazul tau nu stiu ce sa zic ....

- alta din axiomele marelui dragos. oare a cata ? :)

pharaonu75

Prezentarea de la Slobozia, vazuta prin alta camera video:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

bucovineanu

Am vizionat expunerea prof URSU si pun si eu cateva intrebari:
Cate familii si de cati ani are d-nu prof in asemenea stupi?  Familiile explotate dupa aceasta metoda mai au nevoie de alte tratamente contra varoa sau e suficient stupul respectiv cu rama oarba?
Cati ani rezista stupul  in cauza in conditiile din pastoral?

pharaonu75

Din ce am inteles eu, din discutiile de la Slobozia, stupul a fost testat un an pe un numar de 60 de familii (un pavilon de-al domnului profesor).
Stupul prezentat la Slobozia, cel cu fund cu sita si 3 urdinise, a fost conceput pentru apicultura cu stupii varsati.

Si in acest tip de stup se fac tratamente, insa se reduce numarul lor, datorita infestarii diminuate cu varroa!

bucovineanu

Citat din: romikele din Februarie 07, 2011, 10:27:37 AM
Personal de 5 ani folosesc intensiv rama claditoare si singurele tratamente ce le fac sunt cele din toamna, 3 la numar, din care ultimele doua in lipsa totala a puietului... si nu am ramas fara albine din acest motiv. La control nu am gasit mai mult de 4...5 acarieni cazuti.

Eliminarea totala insa a tratamentului e o aventura total nerecomandata si utopica in acelasi timp.
Fie ca folosim sau nu  rama claditoare, daca tratamentele din toamna au fost facute corect, cel putin 2 in lipsa puietului cu respectarea dozelor in functie de numarul de rame, tratamentele din primavara urmatoare nu sunt necesare. Primavara majoritatea parazitilor se afla in celulele cu puiet si tratamentul nu ii afecteaza. Nu este bine sa tratam daca nu e necesar.
Eventual se pot trata prin sondaj cateva familii aflate in stupi cu fund de sita pentru a vedea gradul de infestare.