• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

IANUARIE

Creat de bee_lover, Ianuarie 10, 2010, 08:51:55 p.m.

« precedentul - următorul »

Eugen B

Domnu cipik am o intrebare. De ce bagi atatea turte ?

cipik

Am scris in postarea trecuta, ajung in circa 3 saptamani la stupi. O problema este ca mi-se par cam ridicate fata de cat eram eu obisnuit la data aceasta (nu toti sunt asa, dar sa fiu sigur am pus la toti).
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

cipik

Am refacut calculele si voi ajunge pe 14-15 Feb, se cam face o luna fara vizite la stupina.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

Eugen B

Ok. Credeam ca poate nu ai avut multa mancare in iarna. Eu doar intreb, scuze daca te-am deranjat

cipik

Nu avem de ce sa ne suparam, suntem aici sa invatam uni de alti. Referitor la mancare, eu am  acelasi mod de asezare a ramelor in stup si la unele famili au urcat albinele, coronita de miere fiind mai subtire.
Acum incepe matca treaba si poate o sa vina o vreme urata in jurul datei stabilite sa ajung la stupi si ma trezesc cu albinele moarte pe puiet fara mancare, asa au deasupra mancare sa reziste cel putin 2 saptamani.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

Eugen B

Eu momentan nu dau nimic ca au mancare. Acuma incepem treburile serioase, oricum pana la primavara mai e ceva vreme

edward_w92

in 2013-2014 an dat turte din decembrie, au urcat foarte repede data fiind si vremea de afara. Bineinteles, am avut si cativa care nu au servit la turta. Anul asta, abia la inceputul lunii au ajuns la turta si fiecare a avut cate jumatate....lunar ajung sa le dau o turta de fiecare in parte.....
Primavara trecuta cand am deschis unii stupi am avut placerea sa vad miere de jur imprejurul puietului  in primavara, semn ca turtele alea le-au tras si le-au aruncat in faguri. Acum fiecare stie ce si cum sa faca in stupina, unii zic ca daca au ajuns sus in fata vin in spate, altii zic ca nu migreaza....eu n-am observat sa se umte cuibul de acolo de unde a iernat in pozitia de urcare....cand a ajuns sus le-am dat turta....eu le dau cate jumate, de obicei nu se fixeaza din fata pana in spate datorita modului meu de a-i ierna, si ii prind ori in fata ori in spate, si pun jumate de turta pe sita in partea unde-i ghemul pozitionat. Ieri cand am deschis un stup sa fac o constatare in vederea marimii ghemului, am constatat o caldura foarte usor sesizabila la nivelul palmei, semn ca a inceput activitatea matca, deci de acum trebuie administrata mancare in limita normalului iar daca vremea permite si nu mai vin geruri, si cate un pic de apa.

Eugen B

Mai e ceva iarna. Si eu vreau sa vina primavara,  dar mai trebuie sa asteptam

edward_w92

Vine primavara incet incet, prin februarie se mai anunta cateva zile mai calde asa, pe la inceputul lunii si daca mai fac albinele un zbor de curatire si apoi la inceput de martie, putem sa ne linistim. Geruri n-or sa vina prea grele si de durata din ce se prognozeaza, insa esential e ca temperatura sa urce la un 10 grade prag de resimtire pentru ca albinele sa iasa afara la zbor.

ionel07196555

Citat din: edward_w92 din Ianuarie 20, 2015, 09:43:56 p.m.
, deci de acum trebuie administrata mancare in limita normalului iar daca vremea permite si nu mai vin geruri, si cate un pic de apa.

Eu am pus apa de citeva zile uni o ia alti nu .
Ce fac cu atita apa chiora?

edward_w92

Pentru puiet e necesara apa, asa nu mai umbla bezmetice cand ies din stupi dupa apa prin toate baltoacele. Eu mai astept pana dupa 5 februarie, daca mai vin 2-3 zile calde, le pun in capace de borcan pe fundul stupilor cu apa.