• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Octombrie

Creat de Kiwi Bee, Octombrie 24, 2010, 07:02:26 p.m.

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Dupa citeva saptamini buni de pauza am ajuns acum o sapt. la albine.
Tinind cont de furtunile din septembrie am fost foarte nerabdatar sa vad ce pagube sau facut.

Din 23 de familii toate erau bine cu regina vesela care oua super.
Doar o familie a prezentat o mica problema.Ma asteptam ca mai multe familii vor suferi din cauza acelor furtune si temperaturii scazute dat fiind ca atunci in septembrie am spart toate cuiburile.Pai doar o famile nu a putut sasi acopere tot puietul si am gasit puiet racit/mort.Albinele(doar pe 3 rame din 9) curatau incetisor celulele.Deja erau si larve mumificate.La prima vedere mia inghetat singele in vena.LOCA?????????
Spre noroc este vorba doar de puiet racit si am mai decupat faguri cu puiet mumificat ca sa ajut astfel albinele la curatenie(erau doar rame de plastic).De la o alta familie sanatoasa am mai ajutato cu o rama cu puiet capacit si am strins putin cuibul ca regina are loc suficient pt. ouat.Am ajutat si cu o rama cu miere de la o alta familie sanatoasa.
Unele familii mau inspaimintat cit de puternice sint caci nu mam asteptat.La sfirsitul sezonului trecut leam facut pe 4-6 rame iar acum nu mai au loc in stup.
Cine ma intrebat in "mai" de ce le mai dau mincare, pai acum se vede rezultatul.
Ramele claditoare mai la toate familiile sint pline cu puiet de albine.In schimb la acele familii super tari rama claditoare e plina cu puiet de trintor.
Binenteles nu am fost pregatit sa le decupez, dar am controlat celulele de trintor si la o famile, doar intro celula, am dat de 1 bucata de varroa.
La familiile(2) care au avut puiet in sac in martie se pare ca totul este bine.
La alte 2 familii stateam pe ace caci au intrat in iarna cu regina virgina(asa credeam) si nici in septembrie nu sa aratat oua/puiet cu toate ca la una din ele am vazuto si pe doamna regina.Acuma leam vazut la ambele.Sint micute, mai urite de zici cas virginute si tie mai mare dragul cind vezi ce puiet frumos au.
Familia care mia murit/disparut peste iarna am refacuto din una puternica si iam redus urdinisul.O sa tin ochii si pe asta sa vedem ce puiet se arata.... dupa ce va avea regina.
Miam pregatit si citeva custi pt. regine pe care leam umplut deja cu serbet(dupa o reteta dintro carte de apicultura britanica).

Kiwi Bee

Stupii sint uscati in interior si de abia mai sint gongi de umezeala.Sau mutat inafara stupului peste podisor(dar si acolo sint doar citeva).

Kiwi Bee

Se pare ca in octombrie stuparii din RO isi numara banii.

Eu mai fost in exploatare de teren pt. o noua stupina, dar se pare ca nu se pot duce stupi acolo.Pacat.
Orocum am facut citeva poze.Locul care ma interesat cel mai mult e plin de pomi manuka.
In prima poza o albinutza la lucru pe o floare de manuka.
Apoi o stinca/perete cu niste flori rosii foarte frumoase.
Parcul ar fi fost bestial oricum pt. albine.