Cauzele primelor mortalitati la albine in perioada sept 2010-martie 2011

Creat de filip, Septembrie 30, 2010, 03:40:56 PM

« precedentul - următorul »

D006

  Acum sa-mi dau si eu cu parerea : de vina este varooa .
   Varachetul exista pe piata de mai bine de 20 ani iar mavrilolul de vreo 15 daca nu ma insel . Atunci cand au fost lansate aceste medicamente in Romania nu existau importuri de matci . Dar in timpul scurs tara noastra a fost invadata de fel si fel de tipuri de matci care au facut ca fiziologia familiei de albine in RO sa se modifice precum si evolutia varooa . Cercetatorii de la ICDA in acesti 20 de ani nu au mai schimbat prospectul medicamentelor rezultand  ca in ziua de azi schema clasica de apicare a celor doua medicamente sa fie depasita .Astfel aparand si aceste mortalitati
  Deja in unele cercuri se foloseste alta schema de tratament cu acelasi Varachet si Mavrilol dar cu rezultate foarte bune.  De vina nu este apicultorul ci producatorul care nu tine legatura permanenta cu  beneficiarii medicamentelor.

  Atentie !  de anul acesta se vor face importuri legale de matci din Italia , odata cu aceasta se va produce si un haos in exploatarea albinei in tara noastra . dar vorba unui clasic in viata : 'scapa cine poate"

PS . vedeti ca ANSVSA  despagubeste apicultorii cu stupinile decimate de varooa.!   :new:

gheghe

  Daca moare albina dintr-un stup sau doi ,este sau un accident sau vina apicultorului.  Daca mor familii in masa,este sau o molima,sau o deficenta in tehnologia de exploatare afamiliilor de albine,o deficienta de finete care se decanteaza in timp ca efect.  Pe de alta parte,anul acesta a avut o caracteristica cel putin bizara.In partea nordica a vestului de tara,productia de miere a fost sub orice critica ,ceea ce presupune ca familiile de albine,din zona,  au fost sau bolnave din primavara,sau flora a fost afectata tot din primavara din moment ce nu rezulta acumulari de produse.   Componenta climatica in zona Aradului si pana sus la Oradea,in genere are aceleasi caracteristici cu cea din Timis. Anul acesta [2010],eu,in stationar am avut o productie mai mult decat multumitoare,si cunosc inca trei apicultori din zona in aceiasi situatie cu mine.  Totusi am avut un comportament ciudat al unui micro nucleu:au inceput albinele sa iasa la un zbor asemanator unui roit,pana la ultima albina,cu tot cu matca si dus a fost.In ladita nici o albina,mancare suficenta.Stima.

marian sima

Salutari.O posibila cauza de mortalitate in masa poate sa fie si din cauza utilizari a uni zahar de provenienta indoielnica ,atunci cind apicultorul face pe toamna complectari,pentru procesul de albire a zaharului uni fabricanti folosesc diferite solutii care fac rau familiilor de albine,un apicultor a cumparat 4 saci de zahar si i-au murit toate familiile.

CRISTI M

 La mine in comuna au murit peste 140 familii la mai multi "apicultori" . Ei zic ca le-au mancat viespile


Eu zic ca mortalitatea in aceasta perioada a fost si va mai fi , din 3 motive :
- foamea
- paduchii
- furtisagul

Foamea : Lipsa culesului in iulie , august a facut ca familiile sa stagneze ouatul mult mai devreme . Acum au puiet , putina miere si frig ... combinatia perfecta .
Paduchii : Chiar daca au facut tratamentele in septembrie si octombrie toata albina era deja intepata .
Furtisagul :Au carat viespile intr-o veselie , mai ales din familii medii si slabe .

Eu am pierdut o familie in octombrie , a parasit cutia . Nu am gasit niciun paduche mort in lada dupa tratament , dar recunosc ca  nu am avut etanseitate  la acel stup .

filip


Online
apicultor
Mesaj Privat

Din: Timisoara
Inregistrat: 01-11-2006
Postari: 673
   
Si daca tot am deschis subiectul, sa va spun situatia la mine:
In toamna:

- 4 nuclei slabi - slabeau pe zi ce trecea, 3 s-au stins in decembrie si al 4-lea banuiesc ca e deja gata si el, ca nu l-am controlat.
- in rest 101 familii cu tot atatea matci.
(tratament anti-Varroa in august si apoi in 2 si 11 noiembrie)

- in octombrie 3 familii puternice de productie descoperite in pragul depopularii totale. (de la una am luat matca si am transferat-o la un orfan, vom vedea ce iese, ca familie e inca in regula). Am astupat urdinisele, fundurile sunt din sita. Peste inca vreo 10 zile am gaisit toata populatia moarta pe fundul stupului - intre 100 g si 500g. La analiza a reiesit ca nu exista infestatie cu Nosema. Familiile au fost in pastoral, n-au roit.
Alte detalii:
- una netratata in august (omis), dar nici nu era infestata cu Varroa.
- una blocata la floarea soarelui, slabita populational (caractere de Carnica), infestata cu Varroa
- una fara nimic deosebit.

- in noiembrie - o familie disparuta. Nu "a mers" deloc tot anul, in august am schimbat matca cu una cumparata.
- alte 2 familii neobisnuit de depopulate, dar care pana in prezent sunt OK.
[Total pierderi pe toamna - 4 familii]

10 februarie:
- o familie cu matca din aceeasi sursa cu cea disparuta in noiembrie, fara vre-un fel de probleme in istoric - disparuta fara urme, mierea in faguri.
- o familie moarta de diaree. Mentiuni: matca din 2008, in august am gasit botci de schimbare, am despartit-o sa obtin din ea 2 matci, batrana le-a ros pe cele de pe fagurii unde a ramas, am lasat-o asa -slaba, in octombrie am regasit pe batrana alaturi de una tanara, la iernat ocupa 4 faguri, iar acum - colaps.
- 2 roiuri depopulate neobisnuit de tare.
(total pierderi - 6 familii, din care 5 cu simptome de CCD)

Pe scurt - situatii care in alti ani nu erau in masura sa afecteze familiile decat eventual la productia unui prim cules, acum le dau gata. Eu suflu usurat ca situatia nu este mai extinsa. Ale mele, majoritatea sunt mai mult decat ok cu populatia (sunt foarte multumit de ele), dar nu mi se pare prea inbucurator pe plan global.

Unele stupine chiar au pierderi semnificative, cu simptome de CCD. Nu cred ca e doar Varroa de vina.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Si datii fratilor  cu  varooa ca parca  alte  boli  nu  or  mai fi.Va  aduceti  aminte ca  prin  tomna  erau apicultori  care  se  plangeau  de  disparitia totala sau  partiala a  albinelor  din stupi?  Si  din  nou  sareau  toti  ca  nu  au  tratat  la timp sau  in  mod  eficient varooa.Aceste cauze sunt normale pe  aici(Spania) si  dupa  cum  se  vede au  inceput  si  pe  la  noi.Trebuie  sa va  mentalizati cu  aceste  sintome de  depopulare sau mortalitati  in  randul  fam  de  albine si sa  uitati  de  varooa,matci tinere,proteine,aminoacizi etc...Eu  am avut si  am  ocazia  sa  vad  multe chestii de  astea cu CCD,loca,varooa,stup cu  10 rame  de  puiet si  fara gram de  albina(albinele au  fost date  disparute in plina  vara)etc...Exemplele  pot  continua dar ma  opresc aici,aceasta  maladie  nu  tine  cont  de nimic si este  ca  o  loterie .

emil.oltean

Cea mai grava cauza o constiuie lipsa totala a asistentei veterinare calificate si super calificate in domeniul apicol in Romania.Va invit sa facem o lista cu medicii veterinari calificati in domeniul apicol.
   Incep eu :
La BISTRITA  Dr.NICULA
Continuati d-voastra....

filip

Fratilot!
Am tras linie si socoteala se prezinta astfel.
Din 5 vetre de stupina 2 au fost afectate si 3 NU de mortalitati masive.
Am stupina in care nu am mortalitate si toti sunt in parametrii normali,dar am si stupina in care din 60 fam au ramas 26 buni,2 cu un pumn de albine si matca.
Lupta mea abia acum incepe,trebuie sa salvez sute de rame in lupta cu gaselnita.
Magaziile le am intr-o camera din lemn racoroasa,acolo fac fum cu batoane de sulf periodic din mai inainte.
Ce fac cu ramele cu miere si cele din cuiburi?
Ce a fost mai inchis la culoare am schimbat ram pe foita la bostinar.
Restul pun folie cu gaura de trecere peste cuib ,descapacesc si pun 2 magazii cu ram 1/1 pe fiecare stup.
Cand cuibul e plin las matca sa oua in magazie,astfel dezvolt la maxim pana in salcam.Apoi roi pe 2 rame puiet si unul de polen si 1 miere+ matca imperechiata.
Asa sper sa rezolv problema.
Daca o sa reusesc o sa va spun.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Kov iulian

eu impotriva moliilor folosesc frigul  daca ai introdus rame intrun frigider la minus 10 - 20 de grade in jumate de ora ai distrus toate larvele si pt 2 saptamini nu mai ai probleme, nu ai posibilitate sa duci caturile cu rame la o incinta frigorifica de aia mare a unui privat etc ?

nelu55

Salutare la toata lumea. Este prima mea postare pe Apiardeal. Felicitari pentru acest forum.
Salutare Filip!  Am stupina in zona Faget Timis ,am avut 53 de familii la intrarea in iarna,iar la ultima revizie in 02 04 2011 mai aveam 21.   Practic stuparitul stationar,pe o singura vatra. Ceea ce scri tu in legatura cu mortalitatile masive din stupinele tale,se regasesc identic la mine. Iata cum au decurs pirderile: primul control auditiv in 16 01 2011 zbor de curatire-2 morti. A doua revizie ,08 02 2011 zbor de curatire,-2 morti.  A Treia revizie 12 03 2011 zbor de curatire ,un mic control vizual ,nu in cuib,14 morti.  La ficare control le-am dat cite o punga cu serbet de zahar cu miere deasupra cuibului.  La ultimul control inca 14 morti.  Anul trecut in zona culesurile au fost aproape zero.  Timp urit cu ploaie la toate culesurile,din august seceta,toamna lunga. Am albine de 20 de ani. Niciodata nu am patit asa ceva.  Anul trecut am facut 4 tratamente cu varachet forte,le-am dat si sirop de zahar invertit 2/1 pentru complectarea rezervelor  .Niciodata nu le-am dat dat o atentie mai mare ca anul trecut.  In localitatea unde am eu stupina,pirderi au toti apicultorii,cu aceleasi simptome. Nu stiu cum vor evolua lucrurile. Sa fim sanatosi.  O luam de la capat sau de unde am ramas.

bucovineanu

Mai intai bun venit pe forum. Sincere pareri de rau pentru paguba. Familiile moarte mai aveau rezerve de hrana, sau terminasera mancarea?. Ultimele tratamente cand s-au facut?

filip

Eu am in fiecare stup mort o cantitate de peste 10 kg de miere.astept sa se incalzeasca putin timpul sa pun folie peste cuib si sa descapacesc ramele pentru a prelucra mierea .Fenomenul e la fel si la cei care au dat Apiinvert ori sirop de zahar.
Eu am tratat cu Varachet Forte si Mavrirol,nu am fost zgarcit deoarece am depus dosar si am recuperat mare parte din contravaloarea medicamentelor.
Daca tratamentul nu era bun fenomenul era la toate stupinele mele
Indiferent cu ce produs a fost facut tratamentul efectul e la fel in zona..........
Salut nelu55,pentru prieteni sa sti ca nu te-am uitat..........
Era un targ la FAGET,inainte discutam pe forum sa avem ecusoane de recunoastere,etc.
In ziua cu pricina ,eu si nelu55 umblam prin targ cu ecusonul in piept...............nimeni nu m-a abordat.
A urmat intrunirea organizata de DONBAZIL la cofetarie impreuna de multi forumisti de pe Stuparitul
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

nelu55

Salut Filip,asa este cum zici in legatura cu tirgul de la Faget.Pentru Bucovineanu,rezerve de mincare mai aveau cit sa treaca iarna,dar in ianuarie au fost citeva zile calduroase,matca a inceput ponta,apoi a fost ger,nu s-au mai deplasat dupa mincare,si au murit o parte cu capul in celule.La fel s-a intimplat si in februarie. In martie slabite fiind a inceput furtisagul.Ne fiind tot timpul  in stupina n-am avut cum sa intervin.Ultimul tratament cu varachet forte l-am facut in 06 11 2010.

bucovineanu

Daca au murit cu mancarea alaturi cred ca trebuia strans cuibul pe mai putine rame in toamna. Multi zic faptul ca aceasta iarna a fost una foarte grea. Asa o fi fost pentru alte zone. La mine pot spune ca a fost o iarna normala, cu o fereastra in februarie cand albinele au facut zbor intens de curatare. Au fost ierni mult mai grele. Faptul ca in unele zone nu s-a scos de fel miere a descurajat pe multi apicultori si nu au completat suficient rezervele pentru iernare. Eu in fiecare toamna asigur rezerve pentru o iarna foarte grea, deoarece nu stie nimeni cum va fi si cat va dura..

Kov iulian

La mine prin zona fetestiului le-au murit unor apicultori care aveau pavilioane la unu 20 si la altu mai putine nu am intrebat , au murit multe pe partea dinspre est a pavilioanului si ei banuiesc ca nu au putut iesi la curatat , la ei si pavilioanele sunt construite aiurea , fata stupului nu e afara sa bata soarele , ci e doar o gaurice patrata ,