Cauzele primelor mortalitati la albine in perioada sept 2010-martie 2011

Creat de filip, Septembrie 30, 2010, 03:40:56 PM

« precedentul - următorul »

ioanardelean55


   Polestirenul nu e bun pus pe stup deoarece nu permite incalzirea podisorului de la caldura emanata de tabla incalzita de soare . Ramele neacoperite existente in stup pe timpul iernii nu ajuta familia de albine ,albinele fiind in ghem nu vor consuma mierea din acele rame in plus fiind spatiu gol mult in stup o sa apara in mod sigur CONDENS si nu cred ca cineva doreste asa ceva . :rotfl: :rotfl:

Bătrânul

Ioane daca ai tu nu lasi cite un fagure cu miere capacita,neacoprite pe laterale ? Nu pui izolatie deasupra podisorului ? Si eu le dau jos primavara cind astept zborul de curatire CIAR SI CAPACELE sa bate soarele direct in podisor sa iasa fetele masiv la zborurile de primavara  :) :) :) O Doamne nu exista bucurie mai mare pentru inima stuparului decit aceea priveliste in primavara cu un soare sralucitor.  :hi: :hi: :hi:

ioanardelean55


Chiar ieri a fost Sfintu Spiridon la mine in vizita si impreuna am strimtorat cuibu la vreo 25 fam. NU las nimic in plus . Iar cu izolatia deasupra eu pun materiale textile dar Nu polistiren ,polestirenul este termoizolant si nu e bun pus desupra ,eu il pun numai lateral . :rotfl: :rotfl:

filip

Mortalitate insemnata la cei care au intrat in programul Bio.O parte se datoreaza tratamentelor dar sunt si alte cauze.
Un apicultor spunea ca CENUSA  VULCANICA ce a strabatut tara noastra a afectat unele zone reducand populatia stupilor prin dezorientare.
Sa ai acum 70 de stupi deja morti intr-o stupina e foarte mult.
Inca nu am reusit sa stau de vorba personal cu acel stupar,dar daca voi avea prilejul o voi face.E in programul BIO.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

orbanstefan64

#19
prin martie 2010 o sursa oficiala din germania declara ca la ei au murit  peste 200.000 de familii de albine  s a pus intrebarea : din cauza iernii geroase? s a ajuns la concluzia ca  tratamentele bio sint ineficiente.
tot azi primavara doi colegi ambii la bio unuia ia murit 60 de familii iar celuilalat 140 sau 150 de familii. nu contest sa nu fie si alte cauza dar parerea mea este  ca una din motivele principale sint tratamentele  facute dupa ureche ..........
bio?

filip

jonny_it
apicultor
Mesaj Privat

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: 15-02-2006
Postari: 2168
   
Pana acum lipsesc peste 200 de familii doar la cunoscuti din zona.

Am scris undeva mai sus ca as fi gasit o posibila cauza, se pare ca m-am inselat.
A fost o vara destul de capricioasa, cand ploaie cand soare, matcile au ouat mult mai mult fata de alti ani, numarul de albine era incredibil de mare, .. m-am gandit ca matcile au fost epuizate si nu au mai ouat in toamna ... asa ar fi ok daca punem in ecuatie doar familiile disparute saptamana aceasta, ..totusi acum cateva saptamani am gasit multe rame cu puiet insa familii unde pur si simplu au plecat albinele. .. deci nu este valabila si in plus in poza(special am pus aceste poze) sunt doar roii cu matci de anul acesta.

O alta posibila cauza si singura posibila cauza care este prezenta la toti cei cu familii disparute este administrarea de inlocuitori ai mierii pentru fomarea rezervelor de iarna. Unii au folosit inlocuitori speciali pentu albine altii zahar.
La toti au disparut familii; problema este ca si cei care nu au pus nimic au ramas fara albine.

La mine pe o vatra am 40 de roi in care am 20-30% zahar la rezerve (am pus sirop 1/1 pe la inceputul lui august) .. sunt bine toti.

Asteptam sa vina gerul. Sa vedem ce mai ramane iar la primavara trecem iar la inmultit/cumparat familii.
...
Am multi prieteni care se plang in diferite colturi ale tarii de disparitia albinelor din stupi
Situatia e grava!

Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

BOB0

Atacul  de prigorii in acest an ,a fost fara precedent comp. cu alti ani , in sud-estul  jud. Ialomita .Incepand din 15 Iul. si pana in 5-10  Sept. cand au migrat din zona ,au adunat maj. trantorilor si matcilor tinere ce au iesit la zbor de imperechere.   In aceasta perioada trantorii erau raritati , observatie facuta  cu prilejul inspectiilor  fam. de alb.     Astfel ,eu am fost nevoit sa unific peste 10 -15 roi si fam. din lipsa de matci , fiind luat prin surprindere de evenment .  Probabil ca,reducerea nr. de trant.(vectori ai varoa?)   a mai redus  si infestarea cu varoa?? In perioada de atac maxim mai sus mentionat,alb. nu mai  ieseau la zbor pentru a se proteja, cu toate  ca ,in zona ,flora spontana ar fi asigurat un cules.Este  pentru prima data, cand am facut  complectari a rezervei  de miere pentru iernat in luna Aug., si la fam. din pastoral, pentru ca am simtit ca este nevoie . Retorica a dovedit  ca am intuit  bine ,nu m-a tem de ce va fi in aceasta iarna.

filip

Mortalitatea ori disparitia albinelor e ingrijoratoare in toata tara.
Iata si un raspuns la cei care spun ca albinele au disparut din stup lasand mierea in rame.
http://stirileprotv.ro/exclusiv/stirile-tale/invazie-de-albine-in-sectorul-5-din-bucuresti-video.html
Una din cauze cred ca e si introducerea unor rase de matci neaclimatizate in tara noastra.
Roi in septembrie-octombrie nu-i un fenomen normal.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006


filip

http://stuparitul.3xforum.ro/post/7635/1/mi-au_murit_10_familii_de_albine_dar_nu_gasesc_albinele_moarte_/
Sunt apicultori ce recunos pierderile si sunt apicultori ce nu recunosc.
Din discutii reiese ca mortalitatile sunt peste o medie normala,pe une locuri ingrijoratoare.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

  E normal sa existe o mortalitate mare deoarece multi si-au cumparat stupi pentru a lua banii europeni fara a avea un minim de cunostinte . Sunt precum curva care sare in p..la si ramane si fu..ta si cu banii luati.   :bravo:

cristian87

mie  din 57 mi-a murit pana acum un roi.
partial a fost vina mea- nu l-am strans destul
pe de alta parte a fost si din cauza temperaturii fluctuante (am avut peste 15 grade celsius cateva zile la rand in preajma Craciunului pentru ca apoi sa vina gerul.)
ieri am deschis lada si am aruncat albinele moarte de pe rame
spre surprinderea mea era miere destula in apropierea cuibului
tot spre surprinderea mea am gasit cateva celule cu puiet capacit.
concluzia mea a fost ca le-a prins frigul  stranse pe puiet si nu s-au deplasat dupa hrana.
Sper sa fie si singurul deces inregistrat anul acesta.
anul trecut nu am avut nici unul.

astept parerile dvs
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

stefan1

  Raspunsul ti l-ai dat singur: familia avea puiet (oricat de putin) pe care nu a vrut sa-l paraseasca intr-o vreme rece. Aproape sigur familia a fost mai slab populata.
  Probabil puietul a inceput sa fie crescut in vremea calda din preajma Craciunului.
  E rau ca nu iti dai la pagina personala zona unde ai stupina. Ar fi o informatie utila stuparilor din zona si nu numai.
  Eu am spus si lui Florin ca eu cred ca are puiet in stupul la care masoara temperatura. Vad ca nu ne mai informeaza ce temperaturi masoara la stup.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dedu

Eh,vad aici apicultori carora le-au pierit din familii,parerea mea i ca din cauza tratamantelor facute la graba/nefacute ori a mierii de slaba calitate(apa cu zahar),eu ma speriam toamna trecuta de lazile ''subtiri'' pe care le am si am ''infofolit'' bine familiile si acum cand i-am desfacut......condens si la 5 familii am gasit soareci (sot si sotie in fiecare :rotfl: :rotfl: :rotfl:) dar nu mi-o murit nici o familie.
Apropo,si eu i-am inmultit/cumparat si pt fonduri europene deci nu inseamna ca astia ca mine care i-am inmultit peste noapte avem slabe cunostinte.....poate nu ca voi dar avem si noi ceva cunostinte medii.11familii am avut eu,am facut 8 roi(defapt 9 dar unul l-am dat la un prieten,traieste si ala desi a intrat cu 8 kg de miere in iarna) si inca 6 familii am cumparat de la Orbanstefan si......pana acum totul ok,ierneaza toti bine,duminica inainte sa plec de acasa erau vreo 12-13 grade,umblau de numa toti,sper sa prind 1-2 zile saptamana viitoare cand merg acasa ori in februarie dupa sesiune sa fac un control si sa-i mai restrang ori aprovizionez cu cate o rama de miere.
Succes tuturor!!!
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!

filip

Cand o persoana i-ti spune ca esti beat  ai ceva dubii,cand sunt mai multi e bine sa mergi sa te culci.
Am fost plecat la albine,situatia e tragica in zona mea.
Sunt sute de stupi morti si iarna inca nu a trecut.
Acum ce sa zic,o fi si vina unor apicultori dar cred ca suntem depasiti ,ceva ne scapa.
Unii apicultori au fost la programul BIO,dar multi au folosit tratamentele clasice.Mortalitate mare in ambele scheme.
Eu am mai multe vetre de stupina.
In una nu am nici o mortalitate,in alta aproape jumatate din efectiv.
Tratamentul a fost facut cu MAVRIROL si VARACHET FORTE.Tratament facut la fel in toate stupinele.
Stupii care in noiembrie erau pe 6-7 intervale acum sunt decedati ori albina foarte putina.
Albina moarta in stupi aproape deloc.
Fenomenul se intalneste atat la cei care au iernat doar pe miere cat si la cei care au dat din august sirop ori apiinvert.
Hrana si pastura ar fi avut inca pentru o iarna.
Studiez in continuare fenomenul.
Vorba rabinului"Solutii ar mai fi dar nu stiu daca la final voi mai avea stupi"
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)