• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Bucati de albine

Creat de gabiiasi, Noiembrie 09, 2019, 11:13:46 p.m.

« precedentul - următorul »

gabiiasi

Am avut un roisor pe 3 rame la care nu am mai umblat la el de vreo 3 saptamani. Azi cand am umblat la el mai avea 1 rama de albine, iar restul erau pe fundul stupului moarte dar nu erau albinele intregi ci jumatati de albine. De ce albinele erau doar bucati. Matca nu mai avea. Am luat rama cu albine si am dat-o la alta familie. In prima faza am crezut ca e vorba de soareci dar fagurii erau intregi nu erau rosi. Ce sa intamplat cu albinele de erau doar jumatati.

stefan1

 Eu cred ca este vorba despre chitzcani (s-a scris pe forum despre ei), care sunt insectivori si nu mananca miere sau polen. Dar atacul lor, ca si al soarecilor, ar trebui sa fie iarna, cand albinele sunt in ghem. Poate ca roiul, fiind mic, nu s-a aparat si a permis sa se instaleze in lada acesti daunatori. Chitcanii au glande odorante cu care isi marcheaza locul si probabil mirosul a afectat albinele (oricum sunt mai periculosi decat soarecii). De fapt ei sunt si (aproape) singurul mamifer veninos. Are o saliva care poate omori animale de cateva ori mai mari decat ei. Si pentru om muscatura lor e foarte dureroasa. Altfel sunt si utili, ca mananca si melci de gradina, care sunt altfel destul de greu de combatut.
  Am citit candva, dar nu-mi mai amintesc amanunte, despre o boala dupa care corpul albinelor se dezmembreaza usor pe segmente. Poate stie cineva din colegi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)